CURVED HOUSE by NOMO STUDIO

The upper and lower arches give the space a bold and open gesture

Project Specs

Location:

感谢 NOMO STUDIO 予gooood的分享。更多关于他们:NOMO STUDIO on gooood
Appreciation towards NOMO STUDIO for providing the following description:

项目坐落于西班牙梅诺卡岛(Minorca),其独特的弧形体量由白色立方体雕刻而成。通过将立方体与球体进行布尔运算,从而得到了建筑弯曲的边缘线,这种带有双曲率的几何形态定义了住宅的室内外空间。

Curved House is sculpted from a white solid cube. Its straight boundaries have been carved out with large spheres, resulting in a combination of linear, curved and double-curved geometries that define both its outer and inner spaces.

▼由街道看建筑,viewing the project from the upper street level © Adrià Goula

与柔和的曲面相比,从平面上看,正方形与圆形的减法造成了尖锐的角落空间,而这些空间在本项目的功能布局中也得到了巧妙的应用,它们作为竖向交通空间贯穿了整个住宅。此外,由于占地面积的限制,建筑师还设计了两个隐蔽的屋顶露台,用于观星和开放式电影院。

In contrast to its soft concave engravings, sharp vertical incisions organise the program in plan. Footprint restrictions lead to the creating of two hidden roof patios for stargazing and open-cinema summer nights.

▼连接住宅与上部街道的桥,the bridge connecting the house to the upper street © Adrià Goula

▼由下部街道看建筑,viewing the building from the lower street level © Adrià Goula

▼立面细部,detail of the facade © Adrià Goula

▼上层入口与桥细部,detail of the bridge and the entrance on the upper level © Adrià Goula

这栋住宅别墅共有四间卧室,上下楼层均设有入口。从上部看,一座带有弧形台阶与绳索扶手栏杆的小桥跨越过陡峭的地形,将住宅与上部街道连接在一起。而从下部看,天然石材堆砌的楼梯沿着圆柱形的游泳池蜿蜒向上,将人们引入住宅。

This four bedroom villa may be accessed from both the upper and lower street. From above, a bridge with curved stairs and rope handrails hovers over the steep topography, while from bellow one climbs a winding stair around a circular pool.

▼楼梯沿着圆柱形的游泳池蜿蜒向上,winding stair around a circular pool © Adrià Goula

▼住宅后侧的花园与圆形泳池,Rear garden and round swimming pool © Adrià Goula

▼木制平台与泳池,wooden desk and round swimming pool © Adrià Goula

日间生活区被设想为一个巨大的展开空间,上下两座拱券赋予了空间大胆开放的姿态。净高4米的双曲线门廊给人以充足的安全感,使人们的视线不受邻近景观的影响,专注于花园和海景。带有踏步的露台地面不仅适应了自然地形,而且将起居室地板抬高,使在人们可以在室内俯瞰门廊,同时避免了强烈的阳光直射入室内。

The day area is conceived as one large unfolding space, framed by the bold gesture of an upper and lower arch. Under its double-curved 4m clear height ceiling porch one feels protected from neighbouring views, focusing on the garden and sea views. The stepping ground floor not only adapts to the natural terrain, but also allows the living room to look over the porch and block the strong sun.

▼带有踏步的露台地面,The stepping ground floor © Adrià Goula

▼四米高的门廊模糊了室内外的界限,four-metre-high porch blurs the boundary between inside and outside © Adrià Goula

▼上下两座拱券框出了花园与大海的景观,The upper and lower arches frame views of the garden and the sea © Adrià Goula

全层高的混凝土墙体起到了横梁的作用,横跨过12米宽的客厅与门廊。利用空腹梁的结构原理,建筑师在这些承重墙上设置了一系列开窗,在不影响结构刚度的情况下,使空间变得通透开放。

Full-floor-height concrete beams span over the 12m wide living room and porch. From these structural walls sequenced windows were punched out working as Vierendeel beams.

▼厨房,the kitchen © Adrià Goula

▼厨房与起居室,the kitchen and the living room © Adrià Goula

▼起居室,the living room © Adrià Goula

为了给由上部卧室层进入住宅的人们营造出更为独特的空间体验,建筑师将起居室中庭的上方改造成了一个宛如飘浮在空间中的天井露台,并通过一部宽大的金属楼梯,将上部楼层与底部楼层流畅地连接了起来。当人们从架空的小桥进入住宅的时候,会有有一种走进露天房间的感觉,明媚的地中海阳光洒落在粉刷成白色的墙壁上营造出私密的居住氛围。露台上,层叠错落的墙壁开口形成一系列连续的景观画框,将令人叹为观止的海景引入建筑之中,将这里变成如梦似幻般的秘境。

Entering the house through the bedroom floor entailed a challenge that was solved by transforming the hall into a bright indoor/outdoor patio and seamlessly connecting first- and ground floor through an extra wide metal stair.When entering Curved House from its upper bridge, one has the feeling of walking into an open-air room, a private enclosed exterior were the strong mediterranean sunlight bounces on its whitewashed walls. The breathtaking sea view is framed several times through the consecutive openings on the patios’ walls, thus creating a feeling of illusion.

▼上层入口与室外天井露台,Upper entry and the outdoor terrace © Adrià Goula

▼层叠错落的墙壁开口形成一系列连续的景观画框,the consecutive openings on the patios’ walls © Adrià Goula

▼天井露台入口细部,details of the patios © Adrià Goula

尽管建筑体量十分紧凑,但在室内,楼梯连接六个错落的平台,创造出视觉的连续性与空间的流动性。楼板之间的缝隙扩大了人们的空间视野,创造出一个单一的连续开放区域。同样的设计手法将自然光线引入地下室,彻底改变了地下室阴暗的刻板印象,重新定义了地下室的空间氛围。

Despite its compact look, the plan is laid out in six visually connected levels that enhance an uninterrupted flow between its stepping platforms. Light slits between slabs enlarge our vision of space and create one single continuous open area. The same technique is used in order to bring natural light into the basement, completely transforming its perception.

▼楼板之间的缝隙扩大了人们的空间视野,Light slits between slabs enlarge our vision of space © Adrià Goula

▼金属楼梯将楼层流畅地连接了起来,Metal staircases connect the floors smoothly © Adrià Goula

▼底层楼梯平台,The landing of the ground floor © Adrià Goula

别墅的室内设计、材料和细节都得到了特别的关注。业主的内向性格反映在建筑中,自然光通过天井进入整个住宅,淋浴间上方也设置了大天窗。混凝土、赤陶土、轻质木材、绿松石色的窗帘与白色墙壁结合在一起,与室内和庭院中的绿色植物相映成趣。

Commissioned to hand in a fully furnished home, special attention was put into the villas’ interior design, its materials and details. The introverted nature of the clients reflects in the architecture, where natural daylight enters through patios and large skylights placed over showers. Concrete, a, light wood, turquoise curtains and white walls mix into a combination of complementary colours enhanced by indoor and patio plants.

▼卧室入口,entrance of the bedroom © Adrià Goula

▼卧室细部,detail of the bedroom © Adrià Goula

▼淋浴间,the shower room © Adrià Goula

▼地下室楼梯,staircase of the basement © Adrià Goula

花园里种满了本地植被,不仅易于养护,还营造出野生粗犷的自然之美。圆柱形的游泳池和木制的露天平台仿佛漂浮于植被之上,巧妙地融入花园的自然景观之中。

Local species were used to create a wild and low maintenance garden with a circular pool and wooden sundeck that gently floats over the existing landscape.

▼夜景,night view © Adrià Goula

▼露台夜景,night view of the terrace © Adrià Goula

▼一层平面,ground floor plan © NOMO STUDIO

▼二层平面,upper floor plan © NOMO STUDIO

▼立面图,elevation © NOMO STUDIO

▼剖面图,section © NOMO STUDIO

Project: Single Family House
Type: Commission
Client: Private
Collaborators: Builder – Juan Mora S.A via Gaimo Menorca Construccions S.L., Building engineers – Mus & Seguí, Structurist – STRUMA 2005, Furniture – Aquitania, Carpenter wood – Verdneix
Size: 177 m2
Location: Minorca, Spain
Partner-in-Charge: Alicia Casals
Project Leader: Alicia Casals
Team: Karl Johan Nyqvist, Mira Botseva, Jennifer Méndez, Donka Dimitrova, Giorgia Conti, Maria Andonova, Polina Skorina, Sam Azrak
Photography: Adriâ Goulá

More:  NOMO STUDIO     更多关于他们:NOMO STUDIO on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment