Compact Karst House / dekleva gregoric arhitekti

Compact, stone-built, and sloping roof volume prototypes.

Project Specs

Materials:
Tags:

斯洛文尼亚的 dekleva gregoric arhitekti 给gooood分享了他们的新作Karst石头小屋。我们还曾给分享过他们的Cultural Center of EU Space Technologies太空科技文化中心MAUI roof house 夏威夷,同一屋檐之下更多请至:dekleva gregorič arhitekti on gooood 

/wp-content/uploads/2014/12/_c_tPkxvZWtV-_PO2wUQArR4udyVmAm8K_sJulJv3cox1cyka3RC0KFQIOasgKmx5egKHfqjJP4XR2R4mUeb43Gn5dqFgmmqlFX.jpg

Karst地区以前曾经是一片橡树林,威尼斯人过去就是用这些木材来建立他们的水上城市的。只要风吹开泥土,地面的石灰岩便显露出来。在这样的风景里,传统的石头房子小而紧凑,几乎没有任何开窗,这样的建筑在这里一直发展并延续至今。

The region of Karst was once covered with Oak trees that Venetians have extensively used for building up the City on water. They have left the wind to peel off earth revealing limestone grounds. In this landscape the tradition of small, compact, stony and almost windowless houses developed and remained until today.

/wp-content/uploads/2014/12/_c_zYAT5gDRAxkpg4AZnTO5y1H-YGecD12JRaYwXbjZQWyIe4gqP6fyf8b_01o0iQN9uZt04R7-x1EnRzwdp0OF7TAQHiYZd71N.jpg

对这一传统的跟随决定了这个紧凑的石头小屋的设计,而且设计还考虑到了年轻家庭的需求以及当今的技术原理。对这种传统的Karst石头房子的重新定义自然需要把这一地区的当代农村生活与这种紧凑,石材建成,和斜屋顶体量的房屋原型概念放到一起。建筑被设计成一个整体的体量,内部由中间楼梯联系着两个插入的木质空间。Following this tradition determined the design of small compact stony house corresponding to the needs of the young family and current technological principles. Redefinition of traditional stony Karst house led to the concept of proto-house as compact, stony, pitched roof volume for contemporary countryside living in this region. The house is conceived as monolithic volume with two inserted wooden volumes connected with interim landing.

/wp-content/uploads/2014/12/_c_WRndp1M8i8ZjpY_kPkG96sl67vIuMU6bZ2_1zJoF0-euZMQvYQcKwHUvXmsrPgvCoXchVjMB2AUoC8NjvC8PEGgU7556cJEn.jpg

/wp-content/uploads/2014/12/_c_0MGj1U4u2PTIWb5cm1gid84rKolmvnLO-UoEsGN8-5ZX2JdnbNsR9LpO6jdhZ_CXDjp86B5TEm8qnbpDHaZmzKbIqATO9jPQ.jpg

/wp-content/uploads/2014/12/_c_tFkZ_1Nh6PZCNzGudO_n1vozAfZfUjn4j0h9gVGzbGMh-2WxtfKHu6nVrRlTAFDp6s0ljqZXxDr1ibTvchrdOUHgAJy8jXdY.jpg

/wp-content/uploads/2014/12/_c_HsxIthm9VrjvXmVKxZzzmUQFe895IguWVz4kKKt7TZcD5xhEROUJuvocvuNX3d78juDtYcZ95Tlu_wWskzDJi038H03b6c5K.jpg

/wp-content/uploads/2014/12/_c_9hE4-NjORgvl6zYNwfi3fQNHjx8GoCOTJQTfcIzBkOSGikWm6Ni7AUEv6NDKdfOmNc8m4xK7gALXu_V0joG2WE8VMCg1RTg_.jpg

建筑首层主要是公共和半公共空间,拥有多个开敞的景观风景,而上层的私密空间则只能从天窗看到天空。建筑空间由两个嵌入的木质空间分隔开,首层的木质空间里包括了整合了用餐区的厨房与卫生间,上层的木质空间内则包括了主人房与儿童房。房中房的概念使得每个卧室都像一个独立的木质斜顶小屋,因而让人感觉像是睡在自己的(象征性)小屋而不仅仅是一个房间里。屋内连接两个小屋的桥板起到了娱乐室的作用。

/wp-content/uploads/2014/12/_c_YeoC8d6NT3RbqGGyJoouVVrRHgPjto-WMN8ZdfkSkZGrATwkZGknv_MbW6OJY80F4H9LORVqEsXJjxIDVYR0S9GoqQ-vNiP-.jpg

Ground floor operates mostly as public or semi-public space with multiple grand landscape views as on the other hand the upper floor stands very private with sky views only. The space is divided with two inserted wooden volumes which in ground floor contain kitchen with dining or bathroom and in the upper floor master bedroom and children’s room. House in a house concept allow each bedroom to perform as primarily wooden pitched house, where one literally feels like sleeping in his own (symbolic) house and not a room. The bridge connecting both houses acts as playroom.

/wp-content/uploads/2014/12/_c_Vd21HoJLKicPxopQ_gQbo-F_Um_11spOD83567tZaPf8x3_oSg5CYj3iZ4RL_171kbHKe_O6sZqXSmij93UZu-oOaw7JZkb5.jpg

/wp-content/uploads/2014/12/_c_yRQ6QUvtMYpoBcMH3UkbUWsstMhktu1e3HA5NFZtjTcH6DHfAmlKfk-oBx7rnB3w1QdTvFIA8CAb2FeP9EtE6DqgNoCidt1X.jpg

/wp-content/uploads/2014/12/_c_MFSuUI56-VwvOKJHUjiOHIQytypreL7tMCKqBtJJKuiKLEXe-OIr_qjD99_5VbpngGYW7rhyjwrXkVKQT7ccuYlaG7phqFJy.jpg

/wp-content/uploads/2014/12/_c_Npkl21-S2OabbWf3p23yGAbDyIqPnnOmQ5X51VI5Ytrk_zacGWqkftQ5ycIeYYAwHDFX7h3o___uG3C5908tcJ5ku1ZkROf7.jpg

/wp-content/uploads/2014/12/_c_N6sNCmdUpknlFIZET1K73AqIB9cGzG_AWlZCLTOntWUOFZy_L1XsTFp2PV2d-ZL7xEBPtROOctTSssqGCbalLgW8KZRIuLiW.jpg

/wp-content/uploads/2014/12/_c_mjxkg4JS9FAVIPufpAyKtacxjNWzTJSHEwYAeTJxYwpMwUmDTvc5eeI_p-BD7PwKNMJ_EVrtkNg2W66J2xEpobwG5xF4nxm2.jpg

/wp-content/uploads/2014/12/_c_-xOSPMnyuk70UA0Npzp4ZyI6-Qh-RzV-iLUbH_0xhiYJhPyyNUHPLDSynoSgsK_3M_M-Yw6fU3HsUK1T7q_HGoKS0MswwWmu.jpg

/wp-content/uploads/2014/12/_c_M6ykqogiFrPUby7L7qz81E2oeouCHdXAzXaQG9S0grBVxbSqme5LoMI1hlTpowk44nu_r0dLp-AplE-G-6xDWfcZfnXKJMRt.jpg

建筑有三个巨大的方形开窗,分别面向西边的意大利山顶教堂,南边的树林和东边的入口及平台。对Karst传统石屋的重新设计,包括对其材质,颜色,用料以及陡峭的地形都用混凝土结合精巧的科技做出当代阐释。立面与屋顶之间不可分离的材料连接正是对传统Karst村落的暗示的关键之处。小屋的建筑设计表达了当代与传统之间的关系,开启了关于传统自发性建筑的特点问题。以此出发,它产生并建立了当代设计语言和传统条件的综合领域之间的关系。The house has tree large square windows which open views towards hilltop church in Italy to the west, forest to the south and entrance platform to the east. The redefinition of traditional stony Karst roof, with its texture, colour, material and its steep inclination is executed as contemporary concrete interpretation with intense technological ingenuity. Materially inseparable connection between the facade and the roof is key allusion to the image of traditional Karst village. The design of the house addresses the relationship between contemporary and tradition, it opens up the question about the characteristics of anonymous traditional built architecture from which it originates and simultaneously establishes the relationship between contemporary interpretation and traditionally conditional domain of synthesis.

/wp-content/uploads/2014/12/_c_b_Ly5_s9GkK2kgURxwNy-qsoSp3xu5W-yLZCwZM58D3YckwZymIXTB8WKcXM1AU4r6gZzTLYPy1I-5Qp3DTcMZxDr9DfXa8B.jpg

/wp-content/uploads/2014/12/_c_wthqbx4ViOr6LOlK9LEXtwAXGLeQPFJtnvPo6BkoyO8BQwPVIbUJriuoz7CK1_A_RDgOjorvuEd5bUQEq60OyX-ZjPaZj41L.jpg

建筑事务所:deklevagregoričarhitekti
项目团队:AljošaDekleva, Tina Gregorič, Lea Kovič, Vid Zabel
客户:BorutPertot
基地面积:330平方米
建筑占地面积:82平方米
建筑净面积:92平方米
项目日期:2012
完成日期:2014
奖项:2015密斯凡德罗欧洲当代建筑奖提名

Architectural office: dekleva gregoric arhitekti 
Project team: AljošaDekleva, Tina Gregorič, Lea Kovič, VidZabel
Client: BorutPertot
Site area: 330 m2
Build up area: 82 m2
Net area: 92 m2
Project date: 2012
Completion date: 2014
Awards: nominated for the European Union Prize for Contemporary Architecture -Mies van der Rohe Award 2015.

MORE:  dekleva gregoric arhitekti,更多请至:dekleva gregorič arhitekti on gooood 

Post a Comment