Community of Municipalities offices, Les Herbiers by Atelier du Pont

The Hôtel des Communes represents a sculptural kind of architecture that approaches Land Art.

Project Specs

Location:

非常感谢 Atelier du Pont 将以下内容授权gooood发行。更多关于他们:Atelier du Pont on gooood.
Appreciation towards Atelier du Pont for providing the following description:

 

历史背景 History and context

Pays des Herbiers共同体创建于1995年,自此,Vendée大区下的八个片区在经济发展、城镇规划、环境发展和提高生活质量等数个方面进行了资源共享。Vendée大区有着独特的乡村特质,而Pays des Herbiers共同体治下的区域也不例外。此外这里的经济也正在飞速发展中,众多国内的大公司都在此设立了总部。

The Community of Municipalities of the Pays des Herbiers was created in 1995. It enables eight municipalities in the region of Vendée to share resources and competencies in the fields of economic development, town planning, environment, and standard of living. Like the rest of the Vendée, the Pays des Herbiers is a rural area with a strong sense of identity. It is also economically very robust and home to numerous companies active at the national level.

▼ 建筑与城市,building and its surrounding

06_lesherbiers_ADP_photo Takuji Shimmura

建于19世纪中期的Herbiers市政厅位于当地的一个公园之内,而这座新建的共同体办公大楼则作为其扩建部分而存在。景观、历史建筑与现代建筑的完美结合为城市打造了一个量身定制,同时兼具实用与美观的全新场所,也彰显着区域影响力的逐渐提升以及高水准地方合作的正面影响。

The new Hôtel des Communes (Community of Municipalities offices) was built as an extension of the Herbiers City Hall, a mid-19th century mension situated in a public park. The contemporary architecture of the new building provides its citizens with a custom, high-performing tool that reconciles landscape, architectural heritage, and modernity. It is an expression of the region’s territorial influence and of the high level local cooperation.

▼ 新旧建筑的结合,an extension of the Herbiers City Hall

02_lesherbiers_ADP_photo Takuji Shimmura

07_lesherbiers_ADP_photo Takuji Shimmura

 

恍如大地艺术作品的建筑 Landscape Sculpture A Building that approaches Land Art

共同体办公大楼极具张力的建筑形态带来了雕塑般的体量感,恍如一件大地艺术作品。建筑师巧妙的将场地的优势发挥到了极致,利用城市公园、成荫的绿树以及现存的市政厅建筑,让建筑完美的融入了环境之中。

The Hôtel des Communes represents a sculptural kind of architecture that approaches Land Art. It is a smart and spectacular building that capitalizes on the strengths of its site – the public park, the trees, and the current city hall – to insert itself gently into the landscape.

▼ 设计理念,concept

ADP_lesherbiers_schemaEN

▼ 极具张力的建筑形态,a sculptural kind of architecture

10_lesherbiers_ADP_photo Takuji Shimmura

建筑舒展地画出一道道弧线,环绕着场地中的几棵大树。微微上扬的尖角指向城市、指向天空,轻盈而毫不压抑。穿孔金属板打造的立面在透明与不透明之间找到了平衡,阳光也在此幻化出无数种面貌。

Supple and athletic, it coils around the existing trees, surrounding them to preserve them. It pushes up into the sky and outward into the park, finding its place without upsetting the harmoniousness of the place. It slaloms lightly and gracefully, and its skin uses the path of the sun to its best advantage.

▼ 建筑环绕着场地中的几棵大树,the building coils around the existing trees

03_lesherbiers_ADP_photo Takuji Shimmura

01_lesherbiers_ADP_photo Takuji Shimmura

▼ 微微上扬的尖角指向天空,the building pushes up into the sky

09_lesherbiers_ADP_photo Takuji Shimmura

无论从哪个角度,都无法一睹建筑的全貌。而可见的部分体量保持了与周边建筑体量相均衡,与城市景观相融合的同时,其独特的曲线和表面肌理都让建筑成为了城市中独一无二的存在。四周的城市肌理倒映在建筑通透的建筑立面之上,让建筑随着天气、四季的变迁改变着样貌。

Despite its size, it only reveals part of its whole. The visible sides, which are proportionate to the surrounding buildings, blend into the urban landscape, while its curves and texture make the building a singular event in the town. As an installation, it hides from view under the reflection of the surrounding landscape on its skin, as if it were a chameleon.

▼ 四周的城市肌理倒映在建筑通透的建筑立面之上,the reflection of the surrounding landscape on the building’s skin

04_lesherbiers_ADP_photo Takuji Shimmura

20_lesherbiers_ADP_photo Takuji Shimmura

 

在林中办公 Working among the trees

舒展的建筑形态不仅带来了更为开阔的立面与工作空间,同时也兼顾了空间使用效率上的考虑,将技术空间降至了最低。办公室的内部空间被组织成一个个紧凑而高效的小组团,以加强工作协同增效效应。民事登记、结婚大厅等公共服务空间位于首层,而基于模块化办公室原则的上层空间格局则更为灵活。交错的曲线空间成为了过道,连接着建筑内的不同区域以及市政厅。人们顺着过道在建筑中穿行,感受着连续而流畅的空间,而浓郁的绿意透过玻璃幕墙渗透进建筑,如同身处自然一般。

The intelligence of the building’s form resides in the way it increases the size of the façade and thus the workspaces while reducing the technical areas to their necessary minimum. Offices in the Hôtel des Communes are grouped into compact, effective clusters to create greater work synergies. The ground floor hosts the offices that provide public services (civil registrar, marriage hall, etc.). The spaces on the upper floors were designed to be effective and flexible, on the basis of the principle of modular offices. The curving and counter-curving circulations connect one space to another. They allow people to walk through the building or enter the existing town hall fluidly, with a sense of continuity, all the while remaining immersed in the surrounding park’s greenery.

▼ 穿孔金属板打造的立面在透明与不透明之间找到了平衡,the facade is light and graceful

17_lesherbiers_ADP_photo Takuji Shimmura

▼ 阳光也在此幻化出无数种面貌,its skin uses the path of the sun to its best advantage

14_lesherbiers_ADP_photo Takuji Shimmura

11_lesherbiers_ADP_photo Takuji Shimmura

▼ 串联起各个空间的走道,the curving and counter-curving circulations connect one space to another

12_lesherbiers_ADP_photo Takuji Shimmura

▼ 总平面图,site plan

Les Herbiers

▼ 一层,first floor

Les Herbiers

▼ 二层,second floor/三层,third floor

Les Herbiers     Les Herbiers

▼ 剖面,section

ADP_lesherbiers_coupe1

ADP_lesherbiers_coupe2

ADP_lesherbiers_coupe3

▼ 建筑材料,detail drawing

ADP_lesherbiers_axoEN

Technical specifications

Program: Construction of the Hôtel des Communes du Pays des Herbiers (Community of Municipalities’ offices)

Adress: Rue du Tourniquet, 85500 Les Herbiers, France
Surface: 2,880 m²
Cost: 6,260,000 € HT
Completed in: june 2016
Sustainable performance: RT2012 -37%, Passivhaus technology

Client: Communauté de Communes du Pays des Herbiers

Architect: Atelier du Pont
Project manager : Julie-Laure Anthonioz – Interior Designer: Aline Defert
Project team : Quentin Perchet, Hélène Laurin
Associate architect: Michel Joyau

Structure engineering: Arest
Fluids engineering: Area
Construction economics: ECB
Acoustics: Serdb
Landscape Designer: Paula Paysage
Sustainable engineering: Plan02

Photographer: Takuji Shimmura

MORE: Atelier du Pont ,更多关于他们:Atelier du Pont on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment