COEF Utrecht by Carbon Studio + KUUB

Pioneer Clothing&Shoes Stores in historic building

Project Specs

Location:

非常感谢 Carbon StudioKUUB 予gooood分享以下内容。更多关于他们:Carbon Studio on goooodKUUB on gooood
Appreciation towards Carbon StudioKUUB  for providing the following description:

项目坐落于乌特勒支市老运河114号的Drakenborch故居内,是由Carbon Studio和KUUB合作为服装品牌COEF设计的全新店铺。店铺所在的大楼是一座历史悠久的城堡式建筑,建于12世界,是荷兰最古老的住宅形式之一,堪称国家历史纪念碑。设计旨在充分利用地理优势,将项目的潜力发挥到极致,为顾客打造的独一无二的购物体验。

The COEF-shop is located in Drakenborch at the Oudegracht 114 in Utrecht. Built in the 12th Century, this urban castle is the oldest residence of the Netherlands and a National Monument. With their new shops for clothing brand COEF, Carbon Studio and KUUB utilized the potentials of the location and the new program to the max, in order to create a special shop experience.

▼门店外观,
appearance of the project © Maarten Willemstein

新店内,不同寻常的材料、纹理、颜色和形状巧妙地结合在一起,使建筑的原始部分与翻新部分形成和谐而又鲜明的对比,在真实而亲切的历史感与富有冲击力的现代感间达到平衡。

They apply subtle combinations of unusual materials, texture, colour and shape. There is a clear contrast between the historical buildings and the new interventions and the two are well balanced: the authentic, familiar versus the friendly contemporary, spectacular.

▼项目概览,overall of the project © Maarten Willemstein

 

概念
CONCEPT

由于店铺所在建筑具有珍贵的历史保护价值,室内的墙壁与天花板需要保持不变。然而,倾斜的墙壁十分不利于平面功能的布置。面对这种情况,设计师决定充分利用竖向空间,使整间店铺仿佛由地板生长而出。这种设计理念还成为项目环保理念的依据,店内的所有装置均可轻松装卸,并采用了对环境影响小,易于回收的材料,包括未经处理的金属,回收再利用的皮革,以及marmoleum地板。 圆形与球型作为重要的视觉与功能元素,在室内反复出现,使人联想到建筑原有横梁上的漆绘图案。

As the building is a monument, walls and ceilings need to stay unrevised. The skew walls however, are dysfunctional. In conclusion the designers made a drastic decision: the whole shop had to ‘emerge’ from the floor. Erecting from the floor up also forms the base for the circular design: the shop can be easily dissembled. All applied materials have a low environmental impact and are easy to recycle: untreated metal, recycled leather and marmoleum. The recurring visual and functional elements are circles and spheres, which refers to the original beam paintwork.

▼平面图 – 建筑平面成不规则的四边形,The plan of the building forms an irregular quadrilateral © Carbon Studio / KUUB

 

三重空间
THREE SPACES

服装店的主要售卖与展示空间内设有装饰路灯与四米高的定制家具,这些装置与建筑一起,为空间营造出丰富的且和谐的景观氛围。一堵五米高的运动鞋墙,彷佛是地板的竖向延伸,标记出楼梯入口,将顾客引导向带有拱顶的地下室。

The principal space is a varied landscape with street-lamps and four meter high furniture pieces in harmony with the architecture. A five meter high sneakerwall – materialised as an inversion of the floor – marks the staircase to the souterrain and leads visitors to the basement vaults.

▼一层主要售卖空间,The principal space on the ground floor © Maarten Willemstein

▼空间内设有装饰路灯与四米高的定制家具,The principal space with street-lamps and four meter high furniture pieces © Maarten Willemstein

▼五米高的运动鞋墙标记出楼梯入口,five meter high sneaker-wall marks the staircase © Maarten Willemstein

主要休闲空间内容丰富,设有独特的地板、壁炉、壁画,以及屋顶结构。中央展台采用了镜面作为台面,反射出木制的天花板与墙上的壁画。壁画讲述了一个类似于罗密欧和朱利叶的故事,描绘出12世纪统治乌德格拉施的两个家族——范德拉肯博奇和范奥登之间的争端。

The ‘master lounge’ is an intense space with a special floor, fireplace, murals and roof construction. The middle counter has a mirrored top, reflecting ceiling and murals. The murals narrate a Romeo and Julliet like story about the dispute between two reigning families Van Drackenborch and Van Oudaen who dominated both sides of the Oudegracht in the 12th Century.

▼位于二层的主要休闲空间以及墙上的壁画  © Maarten Willemstein
The ‘master lounge’ on the first floor with murals

▼中央展台采用了镜面作为台面 © Maarten Willemstein
The middle counter has a mirrored top

建筑的最底层原是低矮阴暗并带有拱顶的地下室,设计师巧妙地运用镜子、玻璃、白色瓷砖以及明亮的线条营造出令人愉悦的空间效果。长条型的灯具强调出拱顶的形状,并聚焦出空间中央的展台。展台由玻璃与镜面组成,彷佛是一个透明的产品展示万花筒。在这个空间里,鲜艳而原始的色彩与街头服饰系列相得益彰。

In the dark and low basement vaults, mirrors, glass, white tiles and light lines give a spatial effect. Arching lights accentuate the vault shape and the central island. The display island contains various glass layers and mirrors for a transparent and kaleidoscopic product presentation. In this space the colours stay raw in line with the street wear collection that is exposed here.

▼位于底层的带有拱顶的地下室入口,entrance of the basement vaults © Maarten Willemstein

▼长条型的灯具强调出拱顶的形状,并聚焦出空间中央的展台, Arching lights accentuate the vault shape and the central island © Maarten Willemstein

 

设计逻辑
DESIGN SYSTEM

店内所有的功能元素,如技术设备,电气系统以及基础构造都安装在地板上。地板采用了 Marmoleum附材,上面还铺设有黑色的钢制格纹地毯,这种外露的地板构成了商店内部的美学基础。圆形的镂空纹样赋予了钢材柔和的气息。定制的模块化家具与地板融为一体。

All functional elements like installation technique, electrical system and the constructive base, are implemented in the floor. The marmoleum floor has a black steel grid carpet, and this explicit floor forms the aesthetic base for the shop interior. The circular shapes literally soften the steel system. The modular furniture elements are plugged into the floor.

▼家具与地板细部,details of the furniture and the floor © Maarten Willemstein

▼展台细部,details of the counter © Maarten Willemstein

除此之外,没有铺设钢制网格地毯的区域标记出室内的主要动线,引导顾客前往不同售卖空间。

Zones without grid carpet mark the main route and guide visitors to various spaces.

▼地下室平面图,
basement plan © Carbon Studio / KUUB

▼剖面图,
section © Carbon Studio / KUUB

CREDITS:
design: Carbon Studio in collaboration with KUUB
http://www.carbon-studio.eu
http://www.kuub.nu
Project management: www.prjctwrks.com
Photography: Maarten Willemstein http://www.maartenwillemstein.com/
Client: http://www.coef.nl

More: Carbon StudioKUUB 。更多关于他们:Carbon Studio on goooodKUUB on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment