City Hall Deventer by Neutelings Riedijk Architects

City Hall Deventer seamlessly intergrated in its historical surroundings.

Project Specs

Location:

非常感谢Neutelings Riedijk Architects 将以下内容授权gooood发行。更多关于:Neutelings Riedijk Architects on gooood.
Appreciation towards Neutelings Riedijk Architects for providing the following description:

新的代芬特尔市政厅建筑为老市政厅融入了新的办公空间。全新的建筑综合体由Grote Kerkhof区开始延伸至Burseplein区。这个总面积达24000平方米的项目包括20000平方米的新建筑部分和4000平方米的重修面积,以及现有纪念碑建筑的修复工程。该项目包括一栋入口建筑和位于其后的主建筑部分。原分散于城市各处的代芬特尔市公务员们,此次将全部聚集并工作在这栋主建筑之中。该建筑将容纳所有议会工作室和市政服务,它唤醒了城市中被遗忘的一角。

The new city hall in Deventer unites the old historical city hall with a new city office. The new building complex is located at the ‘Grote Kerkhof’ and extends as far as the ‘Burseplein’. The 24.000 m2 large project consists of 20.000 m2 new buildings and 4.000 m2 renovation and restoration of existing listed monuments. The project consists of an entrance building with a main building behind it and unites all of Deventer’s employees, formerly divided over the city, under one new roof. It houses the city council and all municipal services and invigorates a formerly forgotten part of the inner city.

▼建筑外貌,exterior view

 

庭院及广场
COURTS AND SQUARES

该市政厅完美展现了代芬特尔城市设计中,将城市花园及广场通过巷道,步行道,小径和关口互联的传统城市空间组成方式。建筑围绕两个全新的公共广场组织:一个围绕前市长公寓的庭院和一个内广场,以及供市民,访客和雇员会面的中央大厅。与办公建筑毗邻的Polstraat和Assenstraat两个大型城市花园紧邻居住社区。

The City Hall’s design seamlessly blends in with Deventer’s typical urban tradition of gardens and squares that are interconnected via alleys, lanes, pathways and gates. The building is organized around two new public squares: an open court surrounding the former mayor’s residence and a covered inner square; the building’s central hall where citizens, visitors and employees can meet one another. Adjacent to the office buildings in the Polstraat and Assenstraat two large city gardens are situated next to the neighbouring residential buildings.

▼全新的内庭广场,the new square

从Grote Kerkhof广场开始,途经开放的庭院,内广场和Burseplein,最后抵达Brink主广场。这条位于建筑底层的全新步行路线,将这座城市中两个最重要的广场相连。与该路线垂直相交的第二条步行路线将内城与艾塞尔河河岸相连。这两条步行路线皆为公共使用路线。此外,一条服务于员工和雇员的封闭使用路线将新建筑与所有历史建筑串联。该路线环市长庭院而设,为各建筑之间的通行提供了高效的运行方式。

At ground floor level the building creates a link between the city’s two most important squares through a new continuous route that starts at the ‘Grote Kerkhof’, continues via the open Mayor’s Court and covered central hall to the Burseplein and ends at the main ‘Brink’ square. Perpendicular to this passage is a second walking route that connects the inner city with the IJssel river shore. Both are public routes. At the first level a closed circuit has been made for City Hall staff and employees connecting all historical buildings with the new ones. This route lies around the Mayor’s Court and enables a fast connection between all functions and departments.

▼全新的步行路线连通两侧空间,the new route connects the squares at either side

 

建筑与环境
BUILDING AND ENVIRONMENT

位于Grote Kerkhof前侧的建筑共两层。该部分建筑拥有斜面的屋顶和垂直线条清晰的建筑立面,与其周边的de Hereeniging社区建筑和老市政厅建筑如出一辙。这种建筑环境的连续性让新建筑与老街区轻松衔接。后移的建筑屋顶不仅为建筑创造了全新的户外平台,还提高了建筑在Grote Kerkhof广场的辨识度。

与周围建筑类似,该建筑的主体部分共三层。挑高的竖向窗户与内城建筑融为一体,该立面窗口与市政大厅的天窗共同为建筑引入了充足的光照环境。该主体建筑拥有交替的斜纹屋顶和绿色平屋顶,与周围城市天际线良好衔接。斜屋顶创建了良好的阁楼空间。沿市场庭院的屋顶露台提供了俯瞰代芬特尔内城的全景视野。

The front building at the ‘Grote Kerkhof’ consists of two layers with a sloped roof and a facade composition with strong vertical lines, like its neighbouring buildings ‘de Hereeniging’ and the old city hall. This continuity makes the front building effortlessly fit in with its historical surroundings. By placing the roof backwards a city balcony is created. This makes the facade appear more separated, creating a recognizable facade at the ‘Grote Kerkhof’.

The main building consists of three layers, like most buildings surrounding it. The tall vertical windows blend in with the architecture of the inner city and allow daylight to cast deep into the building, together with the skylight of the large hall. The main building has a roof surface consisting of alternating mansard roofs and green flat roofs, creating a skyline similar to its environment. The mansard roofs create spacious interiors in the attics. The roof terrace alongside the Mayor’s Court offers a panoramic view over Deventer’s inner city.

▼Grote Kerkhof广场上垂直线条清晰的建筑立面,the facade at Grote Kerkhof consist of strong vertical lines

▼将屋顶后移创建屋顶平台,by placing the roof backwards a city balcony is created

 

立面与艺术
FACADES AND ART

开放的木雕框架和闭合的砖砌空间交替出现在建筑立面上。石砌立面由带有凸面窗框的大体量体块组成。多彩的砖块打造了生机勃勃的立面效果。雕刻的立面组成了不同尺寸的橡木框架,它们共同围合成具有当代艺术特性的建筑外貌。设计师与当地艺术家Loes ten Anscher合作,将一系列由铝制成的指纹形象装点在橡木框架中,2264个指纹来自于代芬特尔的2264位市民。这些指纹散布在建筑的内外立面上,形成了巨大的艺术作品。独特的指纹装饰让市政厅真正化身为“市民之家”。

Open filigree wooden frames and closed brick volumes alternate within the facades. The stone facades consist of large block masonry with protruding window frames. The bricks are multi-coloured creating a lively image. The filigree facades consist of a grid of different sized oak wood frames. The oak framework provides space to integrate contemporary art in the building’s architecture. In collaboration with local artist Loes ten Anscher a series of aluminium grids was designed to fit within the oak framework, containing 2.264 unique fingerprints of 2.264 different citizens of Deventer. Spread out over the outer and inner facades of the building they form one large work of art. The visible presence of Deventer citizens in the facade turns the city hall into a true ‘Citizen House’.

▼由铝制成的指纹形象装点在立面橡木框架中,a series of aluminium grids was designed to fit within the oak framework

 

材料和细节
MATERIALS AND DETAILS

该市政厅内既包含公共空间也包含私人空间,且各个空间均拥有自己独特的材料和细节把控。设计师用粗犷的材料和冷静的细节描绘出公共空间。炭黑色的天然石材地板引领来自各个入口的来访者穿行在大厅底层,并逐步抵达各公共空间如中央大厅和法院。墙壁,楼梯,柱子和天花板装饰由混凝土打造,并用实木框做贴面和补充材料。橡木雕饰的立面上由铝材打造指纹的形象加以点缀,这个独特的立面设计由户外街面延伸至室内大厅及庭院四周,将内部大厅围合出户外氛围。主建筑中较为狭窄的区域坐落着办公空间。混凝土和实木搭配柔和的白色和灰色色调,形成了该办公室内的家装摆设和整体氛围。

The city hall contains both public and private spaces that have received their own materialisation and detailing. Robust materials and sober details characterize the public spaces. The anthracite coloured natural stone floor leads the visitor from the different main and side entrances over the ground floor to all public spaces such as the central hall and the Mayor’s Court. The walls, stairs, columns and panelled ceilings are made out of concrete and finished with solid oak frames and fillings. The oak filigree facade with aluminium fingerprints is continued from the street to the interiors surrounding the court and central hall, making the interior part of the outer public space. The confined spaces are mainly situated in the main building and contain the city’s offices and back offices. Concrete and solid oak are used in combination with soft white and grey tones in the interior and furniture.

▼项目框立面和指纹装饰由外部延伸至庭院四周,the oak filigree facade with aluminium fingerprints is continued from the street to the interiors surrounding the court and central hall

▼混凝土和实木搭配柔和的白色和灰色色调营造办公氛围,concrete and solid oak are used in combination with soft white and grey tones in the interior and furniture.

 

可持续性
SUSTAINABILITY

高耸的内部环境,充足的光照和良好的通风,天然材料的有利使用,以及绿色环保的技术性手段的应用,使代芬特尔市政厅成为荷兰可持续性公共建筑的优秀代表。

充足的窗口,屋顶天窗和挑高的天花板让自然光洒落在室内的各个角落,也让建筑在降低自身电能损耗的同时营造了愉悦的工作环境。露石混凝土的使用让空间展示出舒适和高质量的内部环境。跟随气候的不同,混凝土材料可以吸收和持有温度。此外,混凝土中心调控系统也帮助实现了建筑的可持续性。公共大厅的屋顶结构有效隔绝了室外直射光线,避免屋顶过热。通风管道,窗面栅格和地板都帮助建筑实现良好的通风效果。 室内的热空气经过中庭排出室外,同时高效利用建筑余热。建筑充分利用阳光,雨水和艾塞尔河河水(用于冷却和加热)资源,与荷兰其他同类型办公建筑相比,该建筑的可持续性能提升了25%。该市政厅建筑在荷兰可持续性GPR评定中获得8到9分,在国际BREEAM认证中获得优秀评级。

The Deventer City Hall is one the most sustainable public/government buildings in the Netherlands. Thanks to a clever design with tall spaces, vast amounts of daylight and air, optimized use of as many natural sources as possible, the implementation of green and multiple technical sustainable measures.

The great amount of windows, roof lights and high ceilings allow natural light to enter the building everywhere, creating an agreeable working environment and simultaneously lowering the electricity consumption. The exposed concrete inside the building contributes to a high-quality, comfortable indoor environment: the concrete stores warmth or cold in various seasons. Concrete core conditioning is also used. The shed roof construction in the public hall prevents direct sunlight from entering and overheating the building. Ventilation ducts and grids in the windows and floors let fresh air seep into the building. By transporting this heated air out of the building via the atrium, surplus heat is used in an efficient way. The use of sunlight, rainwater and water from the IJssel river (for cooling and heating) increases the building’s sustainability with 25% as opposed to similar offices in the Netherlands. The City Hall received the Dutch sustainable GPR score of 8 to 9 as well as the international qualification BREEAM ‘Excellent’.

▼大面积开窗为室内带来充足光照环境,the great amount of windows, roof lights and high ceilings allow natural light to enter the building everywhere

▼夜景,night view

▼场地图,site plan

▼底层平面图,plan level 0

▼二层平面图,plan level 1

▼三层平面图,plan level 2

▼四层平面图,plan level 3

▼屋顶平面图,roof plan

▼地下层平面图,plan level -1

▼立面图,elevation

▼剖面图,section

Programme: Public information centre, public counters, offices, conference facilities, board rooms, council chamber, restaurant, auditorium, courtyard, gardens, parking facilities
Surface area: 24.000 m2 B.V.O. Of which 19.500m2 new building and 4.500m2 restoration
Location: Grote Kerkhof 1, Deventer, The Netherlands
Client: City of Deventer
Design: October 2010
Start construction: December 2013
Realisation: April 2016
DESIGN TEAM
Architectural design: Neutelings Riedijk Architecten, Rotterdam, The Netherlands
Architectural engineering: ABT, Adviesbureau voor Bouwtechniek bv, Velp, The Netherlands
Structural engineering: Aronsohn Constructies Raadgevende Ingenieurs bv., Rotterdam, The Netherlands
Building physics: DGMR Raadgevende Ingenieurs bv, Arnhem, The Netherlands
Building services: Hiensch Engineering bv., Amsterdam, The Netherlands
Cost consultancy: Basalt Bouwadvies bv., Utrecht, The Netherlands
Interior design – fixed interior: Neutelings Riedijk Architecten, Rotterdam, The Netherlands
Interior design – detached interior: Atelier PRO, The Hague, The Netherlands
Interior design – raadzaal: OTH, Amsterdam, The Netherlands
(council meeting room)
Landscape architect: Bosch Slabbers tuin en landschapsarchitecten, Middelburg, The Netherlands

EXECUTION
General contractor: BAM Utiliteitsbouw Regio Noordoost, Groningen, The Netherlands
ART INTEGRATION
Design ‘Deventer Framework’: Loes ten Anscher, Deventer, The Netherlands
SUSTAINABILITY
Certificates: BREEAM Excellent
COPYRIGHTS
Scale models: Neutelings Riedijk Architecten, Rotterdam, The Netherlands
Renders: A2 Studio, Rotterdam, The Netherlands
Photography: Scagliola Brakkee, Rotterdam, The Netherlands
Copyright images: Neutelings Riedijk Architecten, Rotterdam, The Netherlands

Chinese text: gooood

More: Neutelings Riedijk Architects,更多关于:Neutelings Riedijk Architects on gooood.

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment