Casa Hilo by Zeller & Moye

A housing prototype based on modules for living in rural conditions

Project Specs

Location:

非常感谢 Zeller & Moye 予gooood分享以下内容。更多关于他们:Zeller & Moye on gooood.
Appreciation towards Zeller & Moye for providing the following description:

Hilo住宅坐落在气候温暖的乡村环境之中,为具有相同背景的住宅提供了范例。住宅基于一系列独立的模块而建,可根据场地、预算以及每个家庭的不同需求自由地进行叠加和规划。模块化的系统你能够满足单层或多层住宅的需求,为未来的家庭扩增提供灵活的空间。

▼项目概览,project overview

Casa Hilo is a housing prototype for living in rural conditions with warm climate. Based on modules, the house takes form from a single box that can be multiplied and arranged freely according to the site, budget and needs of each family. The modular system allows for single-story as well as multi-story arrangements and thus for flexibility for future family extension.

▼模块组合示意,modular system analysis

不同于那些将所有空间集中在同一屋檐下的做法,Hilo住宅的每个房间相互独立,并拥有各自的大门和带顶平台,形成与景观相互交织的居住环境。每个房间都可以从旁边的花园进入,而非借助传统的走廊空间。房间之间的开放空间形成绿色的露台和口袋空间,成为住宅中的一个重要部分。对于Hilo住宅内的日常活动而言,花园与房间本身有着同等重要的地位。

Other than typical houses where all rooms are under one roof, here each room is arranged as a separate space with a front door and a roofed terrace. Playfully connected together, the rooms create a house that is interwoven with the landscape where each room is accessed off the surrounding garden instead of through a traditional corridor space. The open spaces between the rooms form green patios and niches that become vital elements of the house. The house garden is as important for the daily activities within Casa Hilo as the rooms themselves.

▼鸟瞰:Hilo住宅的每个房间相互独立,aerial view:  each room is arranged as a separate space

▼每个房间拥有各自的大门和带顶平台,each room has a front door and a roofed terrace

▼户外平台,the roofed terraces

灵活的功能布局考量了当地乡村生活的传统和居住状况,并将其转化为当代模式。室内外空间共同构成了与花园环境充分融合的居住环境,使居住者在炎热的气候下也可以享受到植物带来的清凉。此外,乡村住宅中的许多常见元素也被引入花园当中,例如户外浴缸、柴火炉和露天餐桌等,它们能够帮助居住者维持原先的生活习惯。朝向街道的平台提供了社交空间,也可作为商业活动场所使用。住宅的基本布局包括两间卧室、一间厨房兼餐厅以及一间浴室。花园内的灶台、浴缸、桌子和长椅使整个住宅变得更加完善。

▼起居室,living room

The adaptable housing scheme is based on the analysis of the traditions and the current living conditions of Mexican locals of the countryside, translating them into a contemporary form. Indoor and outdoor areas together make for one home with its rooms expanding onto terraces and open garden areas, allowing the residents to benefit from the refreshing microclimate that the plants provide even during peak temperatures. Traditional elements that are typically found within a garden of a rural house such as an outdoor tub, a wood fire stove and a dining table are reintroduced in the form of modern elements within the garden allowing the inhabitants to use the house as they are used to in traditional houses. Roofed terraces to the street allow for social interaction and offer the possibility of commercial activities. The base arrangement of Casa Hilo comprises two bedrooms, one kitchen/dining room, and a bathroom. Additionally, outdoor elements within the garden such as a cooking pit, a tub, and table and benches complete the house.

▼朝向街道的平台提供了社交空间,roofed terraces to the street allow for social interaction

▼卧室,bedroom

所有的门窗均使用了竹制栅格结构,能够为室内带来持续且适宜的空气流通,或通过折叠来控制风量、调节私密性并起到遮阳作用。混凝土框架结构能够抵御地震,并通过当地工人现场制作的土坯砖块填充以构成实心墙。土坯能够吸收多余湿气并在白天降低室内温度,形成一道天然的气候缓冲带,这也使Hilo住宅得以成为可持续乡村建筑的范例。

All windows and doors are made of a bamboo lattice structure that allows for a constant modest air circulation within the rooms. The panels can open gradually to control privacy and natural ventilation as well as provide shading to the garden areas when folded outwards. The concrete frame structure is resistant against earthquakes. Adobe blocks that were manufactured on site by locals form the solid walls as infills to the concrete framework. The adobe provides a natural climate buffer by absorbing excess humidity and cool the interior with its thermal mass during the day, making Casa Hilo a sustainable example for rural architecture.

▼混凝土框架以土坯砖块填充,adobe blocks form the solid walls as infills to the concrete framework

▼门窗使用了竹制栅格结构,windows and doors are made of a bamboo lattice structure

▼栅格板折叠以控制风量、调节私密性并起到遮阳作用,the panels can open gradually to control privacy and natural ventilation as well as provide shading to the garden areas when folded outwards

▼通向屋顶的楼梯,stair leading to the roof top

▼楼梯和墙壁细部,stair and wall detail

▼轴测图,axon

▼首层平面图,ground floor plan

▼立面图,elevations

▼剖面图,sections

PROJECT DATA
PROJECT NAME: Casa Hilo
PROJECT TYPE: Rural social housing prototype

LOCATION: Design for Coquimatlán, Colima, México; built prototype at INFONAVIT Housing Laboratory in Ápan, Hidalgo, México

PROGRAM: Rural housing for a single family, with the possibility of extension for multiple families; surrounding garden.
STATUS: Completed (May 2019)

SIZE: 270 m2 total: 90 m2 (house); 180 m2 (garden)

DATE: 2016 – 2019

ARCHITECTS: Zeller & Moye: Ingrid Moye, Christoph Zeller (directors); Florence Bassa, Gian Andrea Diana, Omar G. Muñoz, Eduardo Palomino, Santiago Sitten (team).

COLLABORATORS/ CONSULTANTS: Structure: Ricardo Camacho; Installations: NLZ Instala S.A de C.V.

PHOTOGRAPHS: Jaime Navarro

More:Zeller & Moye。更多关于他们:Zeller & Moye on gooood.

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment