CEA巴黎萨克雷大学 – 神经科学研究所,法国 / Dietmar Feichtinger Architectes + Celnikier & Grabli Architectes

生活与学术相结合

项目标签

位置:
类型:
标签:

来自 Dietmar Feichtinger Architects 对gooood的分享。更多请至:Dietmar Feichtinger Architects on gooood
Appreciation towards Dietmar Feichtinger Architects for providing the following description:

本项目坐落于堪称“欧洲硅谷”的CEA巴黎萨克雷大学内,是一栋新建的神经科学研究所,该建筑由Dietmar Feichtinger Architectes事务所与Celnikier & Grabli Architectes事务所合作设计,后由Ingerop Conseil & Ingénierie工程事务所进行结构计算,最终于2020年3月落成并开始投入使用。

The Campus Plateau de Paris-Saclay is the Silicon Valley of Europe. Dietmar Feichtinger Architectes, together with Celnikier & Grabli Architectes and Ingerop Conseil & Ingénierie, was in charge of the realization of the Institute for Neuroscience. The institute went into operation in March 2020.

▼由场地东侧看建筑,east view of the project © David Boureau

▼东立面,east facade © David Boureau

全新的研究所共有四个楼层,为350名科学家、40名学,甚至为饲养在地下室与一层的实验室动物们,提供了最佳的生活环境与工作研究条件。入口区域位于建筑前部三角形单层体量中,包括门厅与大礼堂。这些空间从建筑的南侧立面中凸显出来,成为研究所的名片,带给人们富有冲击力的第一印象。

The new four-story building provides optimal living, research and working conditions for 350 scientists, 40 students and the laboratory animals in the basement and on the ground floor. The triangular, single-story volume of the entrance area with auditorium and foyer comes out from the façade in the south as the institute’s calling card.

▼南侧主入口立面,south view of the project © David Boureau

▼三角形的单层入口空间从建筑的南侧立面中凸显出来,The triangular, single-story volume of the entrance area comes out from the façade in the south © David Boureau

带有弧度的抛光不锈钢蓬檐以扭曲的方式反射出周围的环境,营造出独特的空间感知体验,而人们的感知正是神经科学中重要的研究领域之一,因此,这个独特的蓬檐以巧妙的方式点明了建筑的用途。通透开场的门厅与大礼堂可以用于举办讲座与公共学术活动,成为面向公众的邀请函。

The ceiling of its circumferential canopy of polished stainless steel reflects the surrounding reality in a contorted way. This is referring to the institute for neuroscience, in which research in the field of perception plays an essential role. The generously glazed foyer and the adjoining auditorium form the inviting interface to the public by hosting lectures and other events.

▼带有弧度的抛光不锈钢蓬檐,The ceiling of its circumferential canopy of polished stainless steel © David Boureau

▼由西侧看入口体量,west view of the entrance volume © David Boureau

▼项目外观细部,details of the facade © David Boureau

三个室外庭院为建筑中心提供了绿色开放空间与自然采光。建筑两翼之间的三层玻璃连廊,宽敞的楼梯与开放的露台将中庭和入口区域转化成人们相遇与谈天的地方。

Three inner courtyards provide green open spaces and daylight in the center of the building. Three-story glass bridges between the cross wings, spacious staircases and terraces transform atriums and access zones into places of encounter.

▼室外露台庭院,Three inner courtyards in the form of terrace and roof garden © DFA

▼建筑两翼之间的三层玻璃连廊,宽敞的楼梯与开放的露台,Three-story glass bridges between the cross wings, spacious staircases and terraces © DFA

▼由玻璃连廊看庭院,viewing the courtyard inside the glass corridor © DFA

地下室与一层设有动物实验室,同时也是整个研究所的核心。实验室内的光照与温度控制设备,模拟了实验动物们的真实生活环境,保证了研究的顺利进行。科学家的办公室与实验室位于上部楼层。带有低栏杆的带形长窗为室内提供了充足的自然采光与极佳的景观视野。

▼接待大厅,entrance foyer © David Boureau

▼大面积的玻璃幕墙提供了极佳的自然采光与景观视野,Large glazed facades provide excellent natural lighting and views © David Boureau

▼大礼堂,The auditorium © David Boureau

In the basement and ground floor are situated the laboratories with animals, the core of research: laboratories with controlled light and temperature conditions for experimental animals. The offices and laboratories for scientists are on the upper levels. Ribbon windows with low balustrades provide plenty of daylight and beautiful views.

▼实验室外走廊,hallway of the laboratory © David Boureau

▼实验室,the laboratory © David Boureau

▼实验办公室,the laboratory bureau © David Boureau

▼由室内看中庭,viewing the courtyard from interior © David Boureau

▼特殊实验室,Special laboratory © David Boureau

▼总平面图,site plan © DFA

▼半地下入口层平面图,entrance level plan © DFA

▼首层平面图,ground floor plan © DFA

▼二层平面图,first floor plan © DFA

▼立面图,elevations © DFA

▼剖面图,sections © DFA

Project:Campus CEA Paris-Saclay – Neuroscience Institute
Address:CEA Saclay R.D 306 91191 Gif-sur-Yvette
Client/Address:
Dietmar Feichtinger Architectes
Architect Dipl.-Ing. Dietmar Feichtinger, mandataire, lead
80 rue Edouard Vaillant, 93100 MONTREUIL
Celnikier et Grabli Architectes,
Architectes Cotraitants, associated architect
1 boulevard de Ménilmontant, 75011 PARIS
Engineers:INGEROP, BET
Contractors:
ML1 : Leon Grosse
ML2 : Castel Alu
ML3 : Ridoret
ML4 : Engie Axima
ML5 : TTI
Lot6 : Euro-ascenseurs
Lot7 : Gema
Lot8 : Hytec
Lot9 : Dagard
Lot10 : Delagrave
Lot11 : Matachana
Site area:Campus Paris-Saclay – territoire de Paris-Saclay
Floor area:SU: 19 046,78 m² / SP: 16 653 m²
Built-up area:Emprise au sol de l’opération: 6480 m²/ Surface Parking : 1464 m²/ Surface Parvis : 3741.1 m²
Competition:27 01 2014
Start of planning:06 2014
Start of construction:04 2016
Completion:03 2020
Building costs:34 395 000 €
Main elements of the programme :
Multi-species terrestrial and aquatic animal houses, conventional level, A2 and EOPS
Research centres dedicated to the study of behaviour, development, evolution and modelling
Scientific platforms linked to external teams
Teaching and communication centre

More:Dietmar Feichtinger Architects。更多请至:Dietmar Feichtinger Architects on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
点击联系该项目/文章的创作/分享者

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »