CaixaForum – Sevilla Cultural Centre by Guillermo Vázquez Consuegra

To resolve important questions when dealing with interventions on existing buildings

Project Specs

Location:

非常感谢 Guillermo Vázquez Consuegra 予gooood分享以下内容。  更多关于他们:  Guillermo Vázquez Consuegra on gooood. Appreciation towards Guillermo Vázquez Consuegra for providing the following description:

位于塞维利亚的新CaixaForum文化中心试图一次性解决既有建筑(结构)干预中的两个重要问题:既定条件下的建筑策略以及必要的能见度。

The Project for the new Cultural Centre CaixaForum Sevilla attemps to coherently resolve two questions that are always important when dealing with interventions on existing buildings (in this case, existing structures), as the occupational strategy and the necessity of visibility given an expected organization.

▼建筑外观,exterior view

在本项目中,建筑策略的基础是,对原先为Pelli综合体规划的群楼的既有空间进行分析。既有建筑的功能布局以及每个功能空间的结构都无法轻易改变。在这种情况下,将一系列独立自主的体量置入现有的空间内,使其和谐共存,成为了本案的主要策略所在。

The mentioned ocuppational strategy is based on an analysis of the existing spaces and the previous uses planned for the “Podium Building” of the Tower Pelli Complex. The current structure has unavoidable determined program distribution as well as the spatial configuration of the different uses. That way, the main strategy consists on placing a series of volumes fairly autonomous inside the present structure looking for the coexistence of each one of the interventions.

▼外部新建的天蓬,the new marquee

▼近景,a shot of the marquee

建筑师试图强调展室和礼堂的空间,使其凭借自身的高度和维度,通过自支撑的围合结构避免与既有的混凝土结构形成冲突。这些有效空间被置于地下,对建筑的入口序列和交通流线起到了调整作用。咖啡厅和行政办公室等区域被置于上方楼层,以获得更优质的采光和视野。另一方面,考虑到综合体内部空间所必须的能见度,建筑师需要特别将入口突显出来。展示区域的主入口位于一个全新的天蓬下方,除了入口之外,为地下层带来自然光的天窗也位于此处。最终,一个由天蓬遮蔽的广场形成于整齐的树列之间,不断迎送着建筑中来来往往的人群。

In that line we could stand out the disposition of the exhibition rooms and the auditorium in the only spaces that, due to their height and dimensions, allowed their positioning, being demarcated by self-standing enclosure elements that avoid conflict with the current concrete structure. These available spaces take place underground, fact that has conditioned the access sequence and flows along the building. Likewise, the cafeteria and administration areas have been placed in the upper levels searching for better conditions of light and views. On the other hand, the importance and required visibility of Caixaforum-Sevilla inside this complex has led to certain operations to clarify the entry. The main access to the exhibitions will be held under a new marquee that will cover both the entrance and the skylight, source of natural light necessary for the lower levels, creating a covered plaza situated between the designed tree rows and permeable to the flows of people that will go through the buildings ensemble.

▼展示区域的主入口位于天蓬下方,the main access to the exhibitions is held under the marquee

▼地下的空间调整了建筑内部的交通流线,the available spaces conditioned the access sequence and flows along the building

▼就座区域,seating aeras

▼交通空间,circulation space

▼咖啡厅被置于地上层以获得良好采光,the cafeteria is placed in the upper level for better conditions of light and views

▼礼堂,auditorium

▼自支撑的围合结构避免与既有的混凝土结构形成冲突,the self-standing enclosure elements avoid conflict with the current concrete structure

▼展览空间的家具也与空间保持了一致,the furniture completes the spatial feature of the exhibition area

CAIXAFORUM-SEVILLA CULTURAL CENTER
Location:Isla de la Cartuja. Sevilla
Project:2015
Construcción: 2017
Architect: Guillermo Vázquez Consuegra (project and direction of works)
Technical Architect: Marcos Vázquez Consuegra (project and direction of works)
with Ignacio Gonzalez (direction of works)
Collaborators:
Juan José Baena (coordinator), Eduardo Melero, Alberto Brunello, Martina Pozzi, Álvaro Luna, Patricia Fraile (furniture)
Structure: Edartec Consultores, S.L
Services: Ingenieros-JG, S.L
Acoustics: Higini Arau
Scenic Advice: GD Consulting
Metalwork Advisor: Jorge Vázquez Consuegra
Project Manager: Carlos Coronado, Maria Dolores Casado e Idom
Signage: Estrada Design
Models: G-Metal and Estudio Vázquez Consuegra
Surface: 10.500 m²
Contractor: Dragados S.A.
Client: Fundación Caixa D’Estalvis i Pensions Barcelona “La Caixa”
Photo credits: ©Duccio Malagamba ©Jesus Granada

More: Guillermo Vázquez Consuegra,更多关于他们:  Guillermo Vázquez Consuegra on gooood

Post a Comment