By the Way House by KWK PROMES

A house composed by a “ribbon”

Project Specs

Design Firm:
Location:

感谢 KWK PROMES 将以下内容授权gooood发行。更多关于:KWK PROMES on gooood.
Appreciation towards KWK PROMES for providing the following description:

住宅的主人要求将起居室设置在建筑的二层。同时,他还希望将房子建造在场地的中央,并且远离码头所在的河岸。基于业主的意愿,设计师利用一条贯穿场地的“丝带”,将入口区域、房屋以及码头串连起来。

The investor had his own vision of the interior arrangement with the living area on the first floor. Additionally, he wanted to place a house in the middle of the plot, far away from the river, where a marina was supposed to be. We decided to wrap functions arranged by the client and connect: entry, house and marina. It brought us to the idea of the ribbon, which was stretched across the entire area.

▼视频,video

▼建筑鸟瞰,aerial view

▼一条贯穿场地的“丝带”将入口区域、房屋以及码头串连起来,the entry, house and marina were connected by a “ribbon” stretching across the entire area

首先,入口以一条路径的形式向前延伸,“拧绕”成房屋的天花板和墙壁,围合出室内空间。随后,这条“丝带”重新铺展开,如同码头上的桥梁,将高处的起居空间和低处的花园层连接起来,最终一路蜿蜒至河边。这条“丝带”贯穿了整个住宅。车库则位于起居空间下方的玻璃体量内部。

First, from the entry as a road, then twisted and shaping ceilings and walls of the house, wrapping the interior. Next, the ribbon was unrolled as a pier connecting the raised living room with the garden level. Then wriggling – the ribbon ran towards the river. So the road pierced the house. The garage with a glass wall interfered the living space.

▼从花园望向房屋,structure seen from the garden level

▼东立面,east facade

▼重新铺展开的“丝带”如同码头上的桥梁,将高处的起居空间和低处的花园层连接起来, the ribbon was unrolled later as a pier connecting the raised living room with the garden level

▼坡道细部,detailed view of the ramp

▼“丝带”最终蜿蜒至河边,the ribbon wriggling towards the river

▼从起居空间慢慢下降的交通流线,a descending pathway from the living room to the riverside

▼位于首层的健身房,gym on the ground floor

▼首层楼梯,stair on the ground floor

▼二层起居空间,the elevated living room

▼起居室内部,interior view

▼卧室,bedroom

▼浴室,bathroom

▼露台,outdoor terrace

▼夜景,night view

▼设计概念,design concept

▼场地平面图,site plan

▼首层平面图,ground floor plan

▼二层平面图,first floor plan

▼剖面图,section

By the Way House
Location: Central Poland
Author: Robert Konieczny – KWK Promes,
Robert Konieczny
Collaboration: Katarzyna Furgalińska, Izabela Kaczmarczyk, Dorota Żurek, Piotr Tokarski, Magdalena Adamczak, Aleksandra Stolecka
Interior design: Robert Konieczny – KWK Promes
Landscape architecture: Robert Konieczny – KWK Promes
Structural engineering: Zbigniew Błaszczak, Krzysztof Hibner
General contractor: local contractor
Client: private
Site area: 7136 m2
Gross covered area: 242 m2
Usable floor area: 598,9 m2
Total area: 697 m2
Volume: 1814,8 m3
Design: 2008
Construction: 2010-2016Publications:
MARK Magazine 05/06.2017, MARK Magazine 02/03 2013
Exhibitions:
05/06.2017 – Robert Konieczny – Tailored-made Spaces in the Gallery of Architecture Brno
11/12.2011 – Logic of Space, Nowy Sącz

More:KWK PROMES。更多关于:KWK PROMES on gooood

Post a Comment