Bus station Tilburg by cepezed

First self-sufficient bus station in The Netherlands

Project Specs

Location:
Tags:

非常感谢 Cepezed 予gooood分享以下内容。更多关于他们:Cepezed on gooood
Appreciation towards Cepezed  for providing the following description:

位于荷兰Tilburg的汽车站现已投入使用。同翻修的火车站、铁路区内的自行车停车场一样,汽车站也是由cepezed设计的。这个新公共交通设施是Tilburg公共交通枢纽大规模翻修工程的一部分,可自我产生使用的能源,完全实现了集成式的设计。它提高了旅客使用的舒适性,创造了一个清晰又令人愉悦的交通流线。该设施位于火车站的西侧,大致位于原汽车站的位置,但是也占据了原来西侧更远处Tilburion公寓所在的场地。

Recently, the new bus station in Tilburg was taken into use. Just like the renovation of the train station and the new bicycle parkings in the railway zone, the bus station was designed by cepezed architects. The new public transport facility generates its own energy and its design is thoroughly integrated. The new bus station is a part of the large-scale revitalization of the Tilburg public transport hub. It is fully tailored to the comfort of the travellers and to a clear and pleasant traffic flow. The facility is situated on the west side of the train station, roughly at the place that also occupied the former bus station, but with the location of the former Tilburion apartment block included on the far west side.

▼Tilburg公共汽车站概览,overview of the Tilburg bus station

 

极简流线|Minimalistic circuit

车站由一系列非常薄的柱子组成,顶部是一个简约的遮阳蓬结构,形成了中心开放,长度超过160米的三角形流线。汽车停靠点沿着外侧布置,共有6个上车点1个下车点。遮阳篷结构总体宽度为14到30米,整体轮廓在两个位置发生偏移。结构功能齐全与城市环境相协调,从视觉上看,汽车站与火车站巨大的屋顶结构产生了优雅地共鸣。火车站漂浮着的屋顶也采用铰链结构,与汽车站的遮阳蓬类似。偏移部分将整体结构分为三部分,每一部分的中心都是一个绿色的植物园,环绕着可供旅客坐下休憩的边沿。在乘车路线较宽的一端中央设有一个小型建筑,内部是供公共汽车司机使用的员工食堂、一个公共交通服务点和商业空间,一处抬高的露台与商业空间相连。

▼设计概念草图-结构形成一个中心开放,长度超过160米的三角形流线,design sketch-the construction forms a triangular circuit with a length of over 160 meters and an open space in the centre

The basic setup consists of a series of very thin columns with an evenly minimalistic awning structure on top of them. The construction forms a triangular circuit with a length of over 160 meters and an open space in the centre. The bus positions are arranged around the outer side; six for boarding and one for deboarding. The awning circulation runs from 14 to 30 meters width in total and has two offsets in its contour. These are primarily functional and align with the urban context, but visually, they also resonate elegantly with the monumental roof structure of the train station. This also has an articulated structure and moreover seems to float, just like the bus station awning. The setoffs divide the overall structure into three segments. In the centre of every segment, there is green plantation surrounded by a sitting edge for the travellers. On the wide end of the circuit, the centre additionally contains a pavilion. This houses a staff canteen for the bus drivers, a public transport service point and a commercial space that has to find its function yet. An elevated terrace adjoins this commercial space.

▼中心是一个绿色的植物园,环绕着供旅客坐下休憩的边沿,in the centre of every segment, there is green plantation surrounded by a sitting edge for the travelers

▼从视觉上看,汽车站与火车站巨大的屋顶结构产生了优雅地共鸣,visually, the structure resonates elegantly with the monumental roof structure of the train station

 

使用光伏电池与ETFE的遮阳蓬结构|Awning with pv and ETFE

宽阔的遮阳蓬结构完全覆盖了整个公共汽车站台和停靠汽车的一部分,因此旅客可以完全在遮阳避雨的情况下上下车。雨篷使用钢框架,覆盖ETFE膜,照明设备安装在膜的上方。在白天,雨蓬过滤阳光,在昏暗的时候它则成为一个大而宽阔的照明元素,有效地加强了旅客的安全感。250平方米的太阳能电池板位于雨蓬的顶部,在强烈的日光照射下,它们在ETFE膜上投下阴影,旅客因此可以意识到它们的存在。这些太阳能板为汽车站内所有功能提供充足的能源,包括雨蓬照明、数字信息标识、员工食堂和公共交通服务点。商业空间具有单独的能源线路与能源表。

▼宽阔的遮阳蓬结构完全覆盖了整个公共汽车站台和停靠汽车的一部分,因此旅客可以完全在遮阳避雨的情况下上下车,the spacious awning all around fully covers the bus platforms and additionally part of the buses. Thus, travellers can always board and deboard sheltered and protected from the rain

The spacious awning all around fully covers the bus platforms and additionally part of the buses. Thus, travellers can always board and deboard sheltered and protected from the rain. The structure consists of a steel framework covered with ETFE-foil. The lighting is fitted above this foil. During the day, the awning filters the sunlight, while during the dark hours, it becomes one large and spacious lighting element that strongly adds to the travellers’ feeling of safety. 250 m² of solar panels lie atop of the awning. In strong daylight, these cast a shadow pattern on the ETFE that makes the travellers aware of their presence. The panels supply sufficient energy for all functionalities of the bus station, including the lighting of the awning, the digital information signs, the staff canteen and the public transport service point. The commercial space has its own energy circuit and energy meter.

▼雨篷使用钢框架,覆盖ETFE膜,照明设备安装在膜的上方,the structure consists of a steel framework covered with ETFE-foil and the lighting is fitted above this foil

 

一体化与细节|Integral materialization and detailing

基于对美学与舒适性、功能性和材料使用的考虑。建筑师极度关注汽车站的设置、实体及细节,希望它们尽可能的简单化。Cepezed设想了一个清晰、纯粹的汽车站体系,并以此一丝不苟地进行设计操作。例如,汽车站钢板和钢条构造的纤细柱子内包含着排水管道和电缆。S.O.S.(紧急呼救)按钮和对讲机也设置在其中一根柱子上。作为中央承重梁的折叠钢板也起到排水沟的作用。毗邻建筑的露台照明设备也整合到横跨雨蓬结构的梁上。可作为座位的黑色混凝土边沿上安装了许多带钢制作的带有集成加热的座椅。承重天沟中的排水孔也用于固定拉伸的ETFE膜,数字信息显示器通过隐藏部件进行固定。建筑对保证雨蓬整体的稳定性具有一定的作用。此外,雨蓬钢材边缘每隔14米设置有运动传感器,感知公共汽车和通行的旅客,在需要的情况下再提供充足的照明,将能源消耗保持在最低限度。

Based on considerations regarding aesthetics as well as comfort, functionality and the use of materials, a lot of attention was paid to a setup, materialization and detailing that is as elementary as possible. Cepezed conceived a clear and pure system for the bus station and engineered it meticulously. For example, the thin columns composed of steel plates and strips also contain water drainage and electric cabling. The S.O.S.-button and intercom are also integrated into one of the columns. The folded sheet steel that functions as the central load-bearing stability beam also functions as a gutter. The lighting of the terrace adjoining the pavilion is integrated into the beams spanning the awning structure at that point. The sitting edges of black pigmented concrete contain a number of seats executed in strip steel with integrated heating. The drainage holes in the load-bearing gutter are also used for fixation of the stretched ETFE-foil, while the digital information displays are invisibly fastened. The pavilion has a function in the overall stability of the awning. Also, movement sensors have been integrated into the steel edge of the awning every 14 meters. These respond to the presence of busses and people so that the lighting is sufficient in every situation while the use of energy is kept to a minimum.

▼钢构造的纤细柱子内包含着排水管道和电缆,S.O.S.按钮和对讲机也设置在其中一根柱子上,数字信息显示器通过隐藏部件进行固定,thin columns contain water drainage and electric cabling, the S.O.S.-button and intercom are integrated into one of the columns, the digital information displays are invisibly fastened

▼可作为座位的黑色混凝土边沿上安装了许多带钢制作的带有集成加热的座椅,the sitting edges of black pigmented concrete contain a number of seats executed in strip steel with integrated heating

 

包容性、低维护与前瞻性|Inclusive, low maintenance and future proof

汽车站设计充满了包容性,例如,轮椅可以通过坡道到达抬高的露台,露台与平台之间的扶手上设有盲文标识。ETFE膜具有自清洁性,几乎不需要任何维护。对太阳能电池板与电气设备维护时,人可以很容易的通过建筑和可上人电缆槽到达雨蓬。整体设计没有装饰,边角很少,减少了清洁成本。此外,为了应对后续的发展需求,汽车站已经留出了放置额外电器设备的空间,这些设备可以快速为电路总线充电。

The bus station was also designed for inclusiveness. For example, the elevated terrace can be reached by wheel chairs through a ramp and the handrails between the terrace and the platforms have been provided with braille signing. The ETFE foil of the awning is self-cleaning and hardly needs any maintenance. For service on the solar panels and electrical equipment, the awning circulation is easily accessible via the pavilion and a walkable cable gutter. The overall unornamented design with a minimum of edges and corners reduces the costs for cleaning. Additionally, for the future, the bus station is already prepared for the placement of extra electrical equipment that can quickly charge electrical busses.

▼盲文标识,braille signing

▼夜景,night scenes

▼场地平面,site plan

▼汽车站平面,bus station plan

▼构造细节,structure detail

Project data
Project: bus station Tilburg
Address project: Spoorlaan, Tilburg
Client: City council Tilburg
Architect: architectenbureau cepezed, Delft
Structural engineering: IMd Raadgevende Ingenieurs, Rotterdam
Consultant mechanical & electrical engineering: Nelissen Ingenieursbureau b.v., Eindhoven
Consultant building physics, fire safety and Sustainability: Nelissen Ingenieursbureau b.v., Eindhoven
Landscape architect/urban planner: Atelier Quadrat, Rotterdam
Lighting: Atelier LEK, Rotterdam
Main contractor: BAM Infra bv, Gouda
Contractor steel construction: Buiting Staalbouw, Almelo
Contractor installations: Hoppenbouwers Techniek, Udenhout
Etfe roof: Buitink – Technology, Duiven
Design phase: October 2016 – September 2017
Construction phase: March 2018 – March 2019
Length and width | gfa building: 160 m en 30 m (at widest point) | 108m² bvo
Sustainability: 250 m² of solar panels on the roof; yield = NOM (zero use on the electric bill)
Photography: cepezed | Lucas van der Wee

More:  Cepezed  更多关于他们:Cepezed on gooood

Post a Comment