Bugye Arboretum ‘Sayuwon’ – Myungjeong by IROJE Architects & Planners

A fully underground space for meditation

Project Specs

Location:

感谢 承孝相/履露斋建筑师事务所 对gooood的分享。更多关于:IROJE Architects & Planners on gooood.
Appreciations towards IROJE Architects & Planners for providing the following description:

 

树木园(思惟园)
2012年至今分期建设
地址:韩国庆尚北道军威郡缶溪面
项目占地面积:130,695㎡

Bugye Arboretum ‘Sayuwon’
2012~
Location: Bugye-myeon, Gunwi-gun, Gyeongsangbuk-do, Korea
Site area: 130,695㎡

点此查看“思惟园”的其他项目
Click here to see other projects of Bugye Arboretum ‘Sayuwon’

 

暝庭 | Myeongjeong (Meditation Garden)

要求在植物园北部的山顶上设计一个观景台,是游客在看到几乎所有美丽的植物园景色后到达的地方。因此,设计的目的是为了让承载着植物园的记忆的人们享受到更美好的风光,使他们的记忆永存。这就是为什么这个地方不仅仅是观景台,也是游客思考自身的地方。因此,这个方案在设计的一开始就被命名为暝庭。整个设施被推入地下,只有前面的混凝土墙是可见的,但即使是混凝土墙也被冷杉林覆盖。

This place, asked for an observation deck on the northern peak of the arboretum, is the place where visitors come after seeing almost all the beautiful scenery of the arboretum. Therefore, in order to make the view of the arboretum more beautiful to those who bring all the memories of the arboretum, it is necessary to keep the memory in mind. This is why this place is not a mere observation deck but a place for the visitors to reflect on themselves. Thus, this place was named Myeongjeong (Meditation Garden) at the first beginning of design, and the entire facility was pushed into the ground. Only the concrete front wall is visible, but even the concrete wall is covered by a fir forest.

▼项目概览,general view © IROJE Architects & Planners

▼整个设施被推入地下,the entire facility was pushed into the ground © IROJE Architects & Planners

▼在地面层,唯有混凝土墙可见,Only the concrete front wall is visible from the ground level © IROJE Architects & Planners

当人们走上由长长的墙引导的斜坡时,他们会看到一个小入口和一条长长的过道。沿着这条狭窄的通道转个弯就会看到下去的楼梯,当人们走下27米的楼梯并转弯时,就会看到一个预想不到的空间。在那里,人们会看到水在石墙上流动,地面上也覆盖着水,而对面的舞台则通过水面上的通道连接起来。在水面前是一个长长的混凝土长凳,整个地方没有一棵树。

When people go up a slope led by a long wall, they will see a small opening and a long aisle. If going along this narrow passage and turn the direction, the descending stairs is connected. When people go down the stairs 27 meters and turn the direction, they will encounter an unexpected space. There, people will see water running on the stone wall, the floor covered with the water, and the stage on the opposite side connected by a passage over the water. A long bench of concrete awaits them in front of the water. No trees can be seen here.

▼俯瞰斜坡,aerial view to the slope © IROJE Architects & Planners

▼进入庭院的路径,entry way to the court © IROJE Architects & Planners

▼水庭,the water court © IROJE Architects & Planners

▼水在石墙上流动,water running on the stone wall © IROJE Architects & Planners

▼混凝土长椅,the concrete bench © IROJE Architects & Planners

▼壁龛,the sacristy © IROJE Architects & Planners

▼舞台,the stage © IROJE Architects & Planners

▼夜景,night view © IROJE Architects & Planners

当人们穿过流水的墙壁时,会出现一个长长的无声空间,在这个空间里有一个像庇护所一样的厅。人们只能听到从石墙上流下来的水声,但更多的还是寂静,在这里只能够冥想。

When people go in passing the water-flowing wall, a long silent space appears, and there are tabernacles like small sanctuaries in this space. They can hear only the mere sound of the water running down the stone wall, but the sound of silence prevails. What lies here is only meditation.

▼冥想空间,the space for meditation © IROJE Architects & Planners

▼仰视,looking up from the void © IROJE Architects & Planners

▼冥想室,meditation room © IROJE Architects & Planners

人们走上石墙之间狭窄陡峭的楼梯时,眼前植物园向南延伸的景观和八公山柔软而细腻的轮廓构成的壮观景色似乎笼罩了整个世界。这种景色与他们一开始看到的不同,它将再次构成一个新世界。

It is truly spectacular to see the landscape of the arboretum spreading to the south and the soft and delicate silhouette of Mount Palgong which seems to have enveloped all the whole world when people go up the narrow and steep staircase made between the stone walls. This landscape is different from the one they saw first and it will be a new world again.

▼楼梯,stairs © IROJE Architects & Planners

▼屋顶视野,rooftop view © IROJE Architects & Planners

▼ 场地平面图,site plan © IROJE Architects & Planners

▼一层和二层平面图,lower floor plan & upper level plan © IROJE Architects & Planners

▼立面图,elevation © IROJE Architects & Planners

▼剖面图,section © IROJE Architects & Planners

暝庭
2019年竣工
建筑基底面积:150㎡
总建筑面积:150㎡
结构设计:Naeun结构设计公司
电气专业设计:WooLim工程建筑公司
灯光设计:New Lite
承包方:YoungJo建筑公司

Myungjeong
Completed in 2019
Bldg. area: 150㎡
Gross FL area: 150㎡
Structural engineer: The Naeun Structural Eng.
Electrical engineer: WooLim E&C
Lighting design: New Lite
Contractor: YoungJo Construction Co.

点此查看“思惟园”的其他项目
Click here to see other projects of Bugye Arboretum ‘Sayuwon’

More:  承孝相/履露斋建筑师事务所。更多关于:IROJE Architects & Planners on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment