Bromont Summit Chalet by Lemay

The simple form highlights the summit of a grandiose mountain

Project Specs

Design:
Location:
Materials:

来自 Lemay 对gooood的分享。更多请至:Lemay on gooood
Appreciation towards Lemay for providing the following description:

这座新建的小屋位于Bromont山的山顶。它不仅是一个休息、放松和沉思的好去处,更是滑雪爱好者的天堂。经过对景观与建筑的关系的仔细推敲,来自建筑事务所Lemay的建筑师提出了本项目的设计概念:即在保护自然景观完整性的基础上丰富游客体验,并通过大面积的立面开窗来为人们提供周围环境的景观视野。

A place of rest, relaxation and contemplation, it hasn’t taken long for the new Bromont Summit Chalet to become a popular haven for skiers and snowboarders. The result of a profound reflection on the relationship between landscape and architecture, the concept developed by Lemay helps to preserve the integrity of the landscape while enhancing the experience of its users who can appreciate the natural beauty of the surroundings thanks to generous fenestration.

▼小屋远景鸟瞰,distant aerial view of the chalet ©Phil Bernard

这座白色的小屋体量较长,轮廓清晰,在形式上呼应了山顶的走势。它不仅突显了这座山脉的壮丽,更为游客们提供了一个既可以亲近自然、又可以感受到温暖的天然室内空间。

The chalet is long and made up of a white articulated volume that follows the shape of the summit, highlighting the splendour of the mountain and allowing visitors to take shelter in a warm, natural wooden nest, while remaining in contact with nature.

▼小屋鸟瞰图,采用白色屋顶,体量较长,aerial view of the chalet with a long and white articulated volume ©Phil Bernard

“对于这座早已闻名遐迩的山脉来说,本项目中的这个木制体量是一种精细且轻微的人工干预,”建筑事务所Lemay的高级合伙人兼设计负责人Eric Pelletier这样说道。“这座小屋形式简单,从而进一步地突出了山峰的雄伟和壮丽。”

“This grand gesture of wood is a delicate and subtle intervention on a mountain that is already magnificent in itself and appreciated by the community,” said Eric Pelletier, architect, senior partner and design principal at Lemay. “The chalet takes form as a simple line, highlighting the summit of a grandiose mountain.”

▼小屋设计草图,design sketch ©Lemay

得益于几何造型、空间交点和通透度的巧妙结合,这座遗世独立的新建筑在山顶上流畅地铺开。它与地形结合,通过利用四季变化的自然景观,限定出Brome山山顶的框景。室内空间在多个标高上展开,其布置随着时间而变化,致力于为游客们提供各种最佳的观景点。

The sober, assertive architecture of the new building unfolds smoothly thanks to a clever combination of geometry, intersection and transparency. It unites with the topography to frame the summit of Mont Brome by playing with the subtleties of the landscape, its colours, shadows and changing seasons. Compressing the space at certain times, dilating it at others, the architecture unfolds on several levels, offering spectators different observation points within the building.

▼小屋外观,形式简单,与地形相结合,exterior view of the chalet that takes form as a simple line, uniting with the topography ©Phil Bernard

宽阔的白色屋顶拔地而起,坐落在建筑的玻璃外墙上,创造出一个拥有着全景视野的使用空间,从而丰富了游客的体验。屋顶与中央体量相结合,创造出室外露台,为游客们提供了一个可以在建筑周边漫步的机会。从下向上看,小屋室内的木饰面暴露在人们的视野中。当夜幕降临的时候,这个木饰面会将温暖柔和的光线均匀地漫射在山顶上,从而营造出一种温馨的氛围。

▼白色屋顶坐落在建筑的玻璃外墙上,the vast white roof is supported by largely glazed walls ©Phil Bernard

▼白色的屋顶、木制的饰面和室外露台,the white roof, wooden shell and terrace ©Phil Bernard

Supported by largely glazed walls, its vast white roof stands out from the ground to create a living space where the user experience is amplified by the panoramic view of the landscape. Placed on the central volumes, this roof allows the user to explore the periphery and meander around the building. From below, the chalet exposes its interior wooden shell which, in the evening, diffuses a warm, soft and natural light onto the summit.

▼小屋室内,interior view of the chalet ©Phil Bernard

▼小屋室内,采用木饰面,interior view of the chalet with an exposed interior wooden shell ©Phil Bernard

▼小屋室内,玻璃外墙确保了景观视野,interior view of the chalet, the glazing walls provide a good view ©Phil Bernard

▼小屋室内局部,partial interior view of the chalet ©Phil Bernard

▼室内空间与室外露台相连,the interior space connects to the terrace ©Phil Bernard

▼在小屋的室外露台上观景,viewing the surroundings from the terrace of the chalet ©Phil Bernard

“其实从二十年前开始,我就在想什么时候才能在这座山顶上建造一座这样的小屋了,”Bromont滑雪场的总裁Charles Désourdy这样说道。“如今,这个简单的愿望终于实现了。凭借着其考虑周到的设计,这座小屋成为了这座山脉、这座城市、甚至是这整个地区的一个地标性建筑。它是一个理想的聚会场所,一定会带给人们非凡的感官体验,并给他们留下不可磨灭的记忆。”

“Twenty years ago, I was already thinking about this chalet at the top of the mountain, ”said Charles Désourdy, president of Bromont, mountain of experiences. “What was a simple vision has become reality. With its extremely thoughtful architecture, our chalet represents a signature location for the mountain, the city and the region, ”he continued. “This gathering place is ideal for creating extraordinary sensory experiences and indelible memories.”

▼室内空间局部,partial interior view ©Phil Bernard

▼室内走廊,interior corridor ©Phil Bernard

▼从室内看建筑外墙,viewing the exterior walls from inside ©Phil Bernard

▼室内木饰面细节,details of the interior wooden shell ©Phil Bernard

多年以来,本项目所在的这个滑雪胜地一直是Bromont市的经济中心。因此除了小屋外,本项目还包括了一个索道设施、一个车辆存放兼维修处、以及一个用来迎接前来滑雪的游客的凉亭。这座位于山顶的小屋广受当地人和游客们的喜爱。如今,它不仅让Bromont山成为了当地的一个必游景点,更是Bromont市引以为傲的场所。

In addition to the chalet, the project includes the attached chairlift and its landing, a maintenance vehicle garage and a welcome pavilion for the ski resort that has been an economic hub for the City of Bromont for many years. Already popular with clients and visitors to the region, the summit chalet contributes to the mountain’s status as a must-see destination as well as a point of pride for Bromont.

▼黄昏时分的小屋,the chalet at dusk ©Phil Bernard

▼实体模型,physical model ©Lemay

▼首层平面图,ground floor plan ©Lemay

▼上层平面图,upper floor plan ©Lemay

▼剖面图,section ©Lemay

More: Lemay        更多请至:Lemay on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to get contact with the designer/sharer/collaborator of the project

Post a Comment