Biosphere – 现代生态办公楼,台湾 / 橙田建筑

摒弃陈旧设计,打造现代化绿色办公楼

项目标签

设计公司:
位置:
类型:
标签:

非常感谢 橙田建筑 予gooood分享以下内容。更多关于他们: Chain10 Architecture & Interior Design Institute on gooood
Appreciation towards Chain10 Architecture & Interior Design Institute for providing the following description:

项目坐落于台湾南部,毗邻南北省道。项目所处地块形状狭长,宽度不足30米,因此,突破空间的限制、充分利用场地面积是项目设计理念的核心。随着世界日新月异地飞速发展,作为建筑师必须顺应时代,推陈出新,避免设计的过时。本项目延续了事务所一贯的设计理念,将可持续发展与生态环保意识融入到建筑中。

The project is located in the south and close to the north-south provincial highway in Taiwan. The narrow plot is less than 30 meters wide so space constraints are something that had to be accounted for. The world is changing faster than any of us could expect, architects must transform or risk becoming obsolete along with their designs. This project continues the trend of trying to incorporate as many sustainable and eco-friendly principles as possible.

▼项目鸟瞰,aerial view of the project © KyleYu Photo Studio

在当下,气候变化和全球变暖是一个日益紧迫的问题,然而,城市地区的人口集中是不可避免的大趋势。对建筑师来说,这意味着需要尽可能地将绿色植物引入城市空间,为人们营造出更加美好的生态环境。在密集的城市地区,利用绿植来改善城市热岛效应十分常见,而这必须在充分考虑到当地气候条件以及本土植物种类的情况下进行。在本项目中,建筑师摒弃了传统的设计思维,将西侧立面的开窗面积降到最小,从而实现了办公楼的被动式降温与节能。

Climate change and global warming are an increasingly urgent issue, but the trend of people concentrating in urban areas is unavoidable. That means that architects must try to bring greenery into urban spaces as much as possible. This was done while accounting for the atmospheric conditions as well as the native plant species. The foliage tries to reverse the “hot island” effect that is common in dense urban areas. The facade of the building abandons the thinking of traditional architecture by removing all windows from the western side.

▼分析图,analyze diagram © Chain10 Architecture & Interior Design Institute

由于项目紧邻省高速公路,噪音与空气污染都会对办公楼内的员工与游客造成不良影响。在重视生态与生活品质的2020年,建筑师必须拿出积极的态度,以更加简洁有力且可持续发展的方式解决此类污染问题。建筑后部堆叠的体量,使前部开放的入口成为场地中的焦点。大量的悬挑元素,如大进深的阳台以及遮光板,有效地为建筑降温,营造出舒适的室内体感环境。西侧的开窗面积明显较小,避免西晒的同时,减少了空调所需的能耗。正立面的窗户沿着太阳在空中的运动轨迹排布,这种设置,使人们在办公室的任何一个角落都能沐浴到阳光,同时清晰地感受到一天中阳光的变化,意识到时间的流逝。

The site is hampered by noise from the provincial highway, air pollution, and concerns about employees and guests transiting to the office. There are easier solutions to address some of these problems but sustainable choices have to be made in 2020. The building was stacked back to the back, hoping to create a focal point around the openness of the building’s entrance. The building also has a large number of suspended elements, deep balconies, and sun visors. All of these components help to decrease the temperature inside the building. The windowed area in the west was reduced in size to decrease the energy usage from air conditioning. The windows along the front side were positioned in such a way that as the sun moves through the sky, a path of light can be seen moving through the office. This helps remind people in an office about the passage of time during the day.

▼项目概览,overall of the project © KyleYu Photo Studio

▼项目主入口,main entrance of the project © KyleYu Photo Studio

办公楼的入口掩映在郁郁葱葱的绿植中,建筑的主体色调与周围绿化相协调,营造出和谐亲切的迎宾氛围。入口的走廊上点缀着几把石椅,一侧是自然倾斜的路堤与茂密的树木,这一切仿佛组成了一个微小的世外桃源般的生态环境。在压力很大的时候,办公室的员工可以来到室外散步,放松心情。对现代化的办公楼来说,室外空间与绿植是至关重要的元素,良好的绿化环境可以帮助员工疏解长时间工作带来的压力与烦躁。

The color of the building and a large amount of greenery in the environment is intertwined with the greenery of the property to create a coordinated and friendly image of the entrance. The corridor of the entrance is surrounded by a high degree of natural sloping embankments and densely planted trees. The exterior is dotted with stone chairs. During times of high stress, the employees of the office can take a walk outside and feel like they have strolled into another biome. This is a critical component that more modern offices need, something to help employees deal with the stress of long working hours.

▼入口室外走廊掩映在郁郁葱葱的绿植中,a large amount of plant create a coordinated and friendly image of the entrance © KyleYu Photo Studio

▼立面细部,details of the facade © KyleYu Photo Studio

台湾处于亚热带地区,高湿度的环境势必会对建筑外部立面以及内部结构造成影响。建筑师并没有采用亚洲建筑常见的防水瓷砖,而是改为在外立面采用防水涂层。这种设置使外立面兼具了疏水性与透气性,同时避免了建筑表面水渍的残留,创造出一个“可以呼吸”的办公楼以及舒适的室内生活环境。

Taiwan is in a subtropical environment. This means high humidity affects the maintenance of buildings and all the objects inside of it. The traditional concept of Asian structures was transformed by changing waterproof tiling into a waterproof coating and applying it to the exterior. This makes the exterior 2500x more hydrophobic while still allowing oxygen into and out of the building. This also solves the problem of unclean water coating the outside of a project while creating a living building that breathes.

▼大堂,lobby © KyleYu Photo Studio

▼办公室A,office type A © KyleYu Photo Studio

▼办公室B,office type B © KyleYu Photo Studio

通过摒弃过时的设计理念,使建筑与环境相互依存,达到共生。在坚持可持续发展的同时,本项目为人们提供了一个可以世代相传的高品质工作场所。

By abandoning the traditional Asian model of architecture, a structure was created that is symbiotically linked to the environment. Sustainable while being a place for many generations of people to work.

▼走廊,hallway © KyleYu Photo Studio

▼夜景,night view © KyleYu Photo Studio

▼一层平面图,1F plan © Chain10 Architecture & Interior Design Institute

▼三层平面图,3F plan © Chain10 Architecture & Interior Design Institute

▼四层平面图,4F plan © Chain10 Architecture & Interior Design Institute

▼七层平面图,7F plan © Chain10 Architecture & Interior Design Institute

Project name: Biosphere
Location: Kaohsiung City, Zuoying District, Taiwan
Architects/designers: Keng-Fu Lo
Firm’s name: Chain10 Architecture & Interior Design Institute
Photographer: KyleYu Photo Studio

More:橙田建筑,更多关于他们: Chain10 Architecture & Interior Design Institute on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
点击联系该项目/文章的创作/分享者

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »