Balcony House by Takeshi Hosaka Architects

Creating an interior-exterior dialogue

Project Specs

Location:

非常感谢 Takeshi Hosaka Architects 予gooood分享以下内容。更多请至:Takeshi Hosaka Architects on gooood.
Appreciation towards Takeshi Hosaka Architects for providing the following description:

阳台不仅是一个室外的建筑元素,它在室内也可以创造出无限的可能性。而在没有具体功能要求的情况下,阳台在室内甚至更加自由,因为它不再暴露在外界的天气条件下,所以人们也不必再担心变脏的问题。可以说,阳台既简洁又牢固,虽然不太起眼但却不可或缺,它们不仅为住户带去了一系列放松的空间,更在生活中创造了无尽的乐趣。

A balcony has a free existence, even inside a house. With neither its function nor its user specified, it can be used in multiple ways; for example, it does not matter if it gets dirty from exposure to the weather. It brings residents relief and offers them relaxation, as well as enjoyment. While a balcony has an elegant presence, it is also solid. It is a presence that tends to be forgotten, but it is unforgettable. A balcony.

▼住宅外观,exterior view of the house

本住宅位于东京的下町——一个充满了生活气息的老城区内。在日常生活中,这里的居民会邀请朋友们到自己家中的doma门厅空间(doma空间:一种室内空间,与室外环境采用相同的地面材料,可以根据人们的需求来改变具体的功能)中小聚,会在阳台上喊自己的孩子回家,也会在自己的商店里与邻里打招呼。现代人惯有的冷漠并没有侵袭这个区域,它仍旧是一个热情友好的栖息地。住宅建于业主的祖宅基地上,是一个三口之家的生活空间。住宅的周围还住着业主的叔叔、发小和他妈妈的朋友,因此doma门厅空间里、阳台上和窗户旁经常充满着欢声笑语。在将业主庞大的家庭体系与下町这个老城区相结合的时候,建筑师发现窗户和阳台不仅能够同时影响室内外空间,更能作为一种交流和沟通的工具,拉近人与人之间的距离。因此建筑师决定将窗户与阳台相结合。但与传统的室外阳台不同,在本项目中,建筑师从住宅四面外墙上的窗户位置处向内悬挑出一系列室内的阳台,创建出住宅室内的基本空间布局。

This project is located in Shitamachi, Tokyo’s highly atmospheric old downtown district. With people inviting friends into the doma area (doma: an indoor room that is treated in the same way as the ground, and that can be used as one pleases) of the house, calling out to their kids from the balcony, or greeting folks from their shop, this is a part of town where communication is still alive and well. The owner decided to build a house for his family of three on the land where his grandmother once lived. With his wife, uncle, and a childhood friend and neighbor of the mother, verbal communication easily came to life from the doma, the balcony, and the windows. When thinking about the owner’s large family combined with this place, we felt that the windows and the balcony influenced both the inside and the outside, acting as a vehicle for communication that was coming to life. In particular, this space was constructed with balconies projecting inwards from the windows on all four sides of the building; whereas normally, they would project outwards. This creates a configuration that forms each of the interior spaces.

▼住宅外观,住户们可以通过窗户和室内阳台与室外环境进行互动,exterior view of the house, users can build up a relationship with surroundings through windows and interior balconies

这些室内的阳台空间为家庭成员们提供了一种不同于以往的、通透的开放式居住环境。住户可以直接在室内阳台上叫家人起床或邀请家人出去玩儿,也可以在去往厨房的路上挥着手与家人问早。不仅如此,站在阳台上,他们甚至可以通过窗户对外面的朋友直接喊话:“来我家玩儿吧”,也可以接受外面人的邀请,“一起去喝杯茶吧!”窗户和室内阳台不仅拉近了人与人之间的距离,更让住户对生活中可能发生的交流与互动充满了期待。

▼二层平面图,窗户和室内阳台使交流更加方便,2F plan, the windows and interior balconies make communication easier

These balconies protruding from the inside of the house create spaces for family members to dwell in. These spaces have an open and transparent quality to them; unlike the clear, fixed outlines that typically characterize a room. Family members can call out: “It’s time to wake up!” from the balcony. They can wave their hand saying: “Good morning” while heading towards the kitchen. The project has a sense of proximity that allows someone standing on the balcony to call out to either a friend outside, or a family member inside the house: “Why don’t you pop up for some tea?” This gives people a sense of excitement about visiting as they walk up the stairs.

▼住宅室内,从住宅四面外墙上的窗户位置处向内悬挑出一系列室内的阳台,interior view of the house, the space is constructed with balconies projecting inwards from the windows on all four sides of the building

▼住宅室内,室内阳台不仅可以作为与室外交流的空间,还可以作为开放的卧室空间,interior view of the house, the interior balconies can serve as connection spaces between interior and exterior, as well as open bedrooms

▼住宅室内,一系列室内阳台拉近了人与人之间的距离,interior view of the house, interior balconies create a sense of proximity

▼住宅室内,布局开放,the open interior space

▼住宅室内,interior view of the house

▼从二层阳台通向顶层阳台,going up to the balcony on the third floor from the balcony on the top floor

▼人们在室内阳台上交流,people stand on the interior balconies, talking to each other

▼通向室内阳台的楼梯,the stairs leading up to the interior balcony

屋顶之下的doma门厅空间不仅可以用来修理自行车,还可以作为孩子们的玩耍空间。除此之外它更是一个社区空间,当门打开时,住户可以在此呼叫住在周围的叔叔或是朋友,与他们来一场面对面的交流,或是一个在街道平面上、一个在二层阳台上的会面。当门关上时,doma门厅就融入了住宅一层的家庭空间。可以说,本项目通过一系列窗户和室内阳台以及doma门厅,不仅构建出一个宜人的居住环境,更将室内外空间联系了起来。

The roof-covered doma is a place where the bicycle can be repaired or where the children can play. It also acts as a community space, with the family owner’s uncle or friends calling out from the balconies of their homes. Inside, the first floor acts as a family space, rather that a doma. The aim was to create pleasant spaces that have an easy sense of connection to both the inside and the outside for each of the balconies that project inwards from the windows.

▼玻璃雨篷下的入口空间和室内的doma门厅空间,the entrance space under the glass canopy and the roof-covered doma space

总体来讲,日本传统的邻里交流互动在本住宅中表现得淋漓尽致。站在阳台上,住户既可以俯瞰街景,又可以与室内外的人进行交流和互动。

The project has inherited Japan’s old style of communication, where one could call out to people from the balconies that overlook the streets.

▼住宅夜景,night view of the house

▼总平面图,site plan

▼一层平面图,1F plan

▼剖透视图,perspective section

ARCHITECT: TAKESHI HOSAKA
STRUCTURAL ENGINEERS: KENJI NAWA / NAWAKENJI-M
PHOTOGRAPHER: KOJI FUJII / Nacasa&Pertners Inc.
CLIENT: TEPPEI NEZU
Name of the project: Balconyt House
Exact definition of the building: a couple and a child (girl)
Location of the project: Koutou ku , Tokyo, JAPAN
Construction nature: wooden-structure
Site: 76.52 m2
Building area: 48.00 m2
Floor area ratio: 72.99 m2
No. of floors: 1F 47.60 m2 2F 25.39 m2
Building height: 6150mm
Building function: house
Design: October 2015 – April 2016
Planning start (M/Y): October 2015
Beginning of construction: April 2016
Completion: January 2017

More: Takeshi Hosaka Architects        更多请至:Takeshi Hosaka Architects on gooood.

Post a Comment