B4 Hall, China by LAD

Overlap and Symbiosis of Past and Present

Project Specs

Location:

非常感谢 LAD(里德)设计机构 予gooood分享以下内容。更多关于他们请至:LAD Design Agency on gooood
Appreciation towards LAD Design Agency  for providing the following description:

B4馆所处的这片沿江建筑,自20世纪中国的工业时代开始,先后经历了制糖厂与糖纸厂的辉煌时期。2001年糖纸厂停产,人去楼空,只留下一些破旧的厂房。

The buildings along the river where the B4 hall locates have suffered from the glorious period of sugarhouse and sugar paper factory since the beginning of China’s industrial age in 20th Century. In 2001, the sugar paper factory stopped production, all workers left and only some old buildings are left.

▼建筑外观,exterior view

从城市的历史来看,昔日工业的繁盛依旧是当地人深感荣耀的集体回忆,我们改造设计的共同目标便是保留这份温度——对空间谨慎介入,延续旧厂房面貌特征。同时,以注入现代设计语言的方式激活空间,使旧厂房重获新生。

From the historical point of view of the city, the past industrial prosperity is still a collective memory of the local people, so the common goal of our transformation is to keep this warm– change the space carefully and keep the features of old buildings. Meanwhile, modern design language are used to activate the space, rejuvenate the old factory building.

▼立面细部,facade details

  

如今的B4馆经LAD(里德)设计机构改造设计,已经是举办公共娱乐、新闻发布、交流活动的多功能馆,成为城市开放式公共文化场所。在新元素与历史元素的处理中,B4馆的整体设计表达一分为二:一部分采用了暧昧的融合用以「延续」,一部分则通过明确的对比用以「激活」。

▼建筑入口,entrance

Present B4 hall has been a Multi-function Museum for holding public entertainment, press releases and activity exchange after the modification of LAD DESIGN GROUP, as well as an opening public cultural place in the city. New elements and historical elements are expressed separately: a part is used to “extend” through integration , another part is used to “activate” through comparison.

▼入口细部,红砖肌理的历史质感与金属材料的现代感产生着戏剧性的对比,entrance,The historical texture of red brick has a dramatic contrast with the modern sense of metallic materials

为满足不同需求的公共活动,室内高度与长度被充分利用,产生了一个16.7米高的多功能空间,将空间的灵活性最大化。在这个宽敞的首层空间之上,夹层的设计使其满足观影的需求。观影空间是在厂房原有结构中置入多孔铁板围合而成的。多孔铁板——这一能呈现岁月印记的材料,既延续了粗犷的工业质感,也象征了新的生命开端:它将随时间慢慢生长出自然肌理,并且留有使用者的痕迹。

Indoor height and length are fully utilized to meet different needs, and a multi-function space at a height of 16.7m is produced, which maximizes the flexibility of space. Design of interlayer above the wide first-floor space enables it to meet the needs of film watching.Viewing space is created by adding porous iron plate in the plant’s original structure. Porous iron plate, which presents years, keeps the industrial feeling while symbolizing the new beginnings of life:It will slowly grow natural texture over time and keep traces of the users.

▼室内概览,宽敞的首层空间,interior view,the wide first-floor space

此外,多孔铁板的使用,一方面在观影时视线可以穿过网格而不被影响;另一方面,并不因其对空间的界定而失去首层空间的通透性。顶部与侧面的多孔吸音材料将有效的防止大型演艺活动中的声波反射,而在材料形式上,它与多孔铁板又得以相互呼应。

Moreover, application of porous iron plates ensure that the sight will not be affected; on the other hand, the permeability will not be affected by its limitation to space. Porous sound absorbing materials on the top and sides will effectively prevent acoustic reflection, its material shape also echos with the porous iron plates.

▼多孔铁板围合的楼梯,A staircase enclosed by porous iron plates

▼楼梯细部,staircase details

  

▼多孔铁板细部,porous iron plates details

  

外立面的红砖组合所产生的肌理如线索般呼应1978文化创意园的设计元素,使B4馆在园区内既融合又保持独立的个性。而相比旧厂房原有的石米外墙,这样的处理是更大程度上强化工业气息。

The texture produced by the external red bricks echos with the design elements of 1978 CULTURAL CREATIVE TOWN which makes the B4 hall integrate and maintain an independent personality in the town. Compared with original story-grain exterior wall, such treatment further enhances the industrial atmosphere.

▼从楼梯看一层空间,looking from the staircase to ground floor

▼夹层观影空间,Viewing space on interlayer

红砖肌理的历史质感与入口处的现代感以平行对话关系并置,产生着戏剧性的对比。它以明快的颜色对比、有力的形体演绎建筑重生后所散发的生命力。自改造完工后,在B4馆举办的「华语音乐传媒盛典」、「电影之夜」等文化活动让此地熙攘如故。建筑的重生,仿佛与繁盛的工业时代在空间叙事中迭合交织,过去的事物终于再次与未来产生关联。

Historical texture of red bricks is parallel to the modern sense of the entrance, which a creates a dramatic contrast. It shows the vitality of a building after its rebirth through vivid color contrast and powerful form. Since the completion of modification, many activities are held here, such as Chinese music media event, lm Night. Rebirth of architecture seems to be intertwined with the flourishing industrial age in space narrative, the past things have finally been linked to the future again.

▼改造前厂房状况,factory before reconstruction

▼平面图,plan

▼立面图,elevation

项目名称:B4馆
Project name: B4 Hall
项目位置: 广东,广州
Location: Guangzhou,Guangdong
设计机构:LAD(里德)设计机构
Design: LEE ARCHITECTURAL & ENGINEERING DESIGN GROUP
建筑面积:2071平方米
Covered area: 2071 square meters
完工时间:2016年
Completion Time: 2016

More:LAD Design Agency。更多关于他们请至:LAD Design Agency on gooood

Post a Comment