Ayb中学教学楼C座,亚美尼亚 / Storaket Architectural Studio

白色方盒子下的多功能开放式教育空间

项目标签

类型:

非常感谢来自 Storaket Architectural Studio 对gooood的分享。
Appreciation towards Storaket Architectural Studio for providing the following description:

教学楼C座原是为现在的小学所设计的,未来将服务于Ayb中学。该教学楼位于A、B两栋教学楼的前方,总建筑面积4,200平方米,最多可同时容纳240名学生。与A、B两座教学楼一样,本教学楼旨在创造一个多功能的、协作的开放式教育环境,同时能够为教学活动提供多种方式和途经。

The C building was designed for the current elementary school and in the future will be utilized for Ayb Middle School. The building is situated in front of the A and B buildings with a total area of 4200 sq.m. and a capacity to accommodate 240 students. Just as in the first two buildings, the C building’s architectural philosophy lies in creating an open and collaborative educational environment that is multifunctional and allows for learning to take place in multiple ways.

▼教学楼外观,exterior view

教学楼的一层空间与一座阶梯教室相结合,形成了一个完全开放且流动的整体空间,同时,也方便学校师生进入位于地下一层的工作室空间。通过采用隐蔽的洞口和走廊结构,一层的室内空间与教学楼周边的室外景观完美地融合在了一起。这种处理手法使得室内外空间有了连通,使学生们可以轻松便捷地离开教学楼,达到室外,从而与大自然近距离接触。在外观的视觉效果上,一个巨大的白色方盒子体量落在一层空间之上,其内部包含有两层空间。

The building’s first floor integrates a completely open flow with an amphitheatre that also facilitates entry to the workshops in the basement. With the use of hidden openings and walkways the interior of the first floor is connected to the landscape surrounding the exterior of the building. This allows easy access to the outside and gives students the opportunity to leave the building and commune with nature. The building’s shell visually supports a large, white block form that houses the second and third floors.

▼教学楼外观,混凝土外墙搭配大面积的玻璃窗和黄色圆柱体,exterior view, the concrete exterior wall complements large windows and the yellow cylinder

▼教学楼外观,外观的视觉效果上,一个巨大的白色方盒子体量落在一层空间之上,exterior view, the building’s shell visually supports a large, white block form

▼教学楼外观局部,黄色圆柱体量与建筑主体相连,partial exterior view, the yellow cylinder connects with the main volume

▼外观局部,绿色种植屋面使得室内外空间联系紧密,partial exterior view, the interior space has a close connection with the exterior surroundings through the green roof

Ayb中学的教学楼C座与校园内的其他两座建筑和谐共处。与其他两座教学楼一样,所有与教学相关的空间如教室等都位于较高的楼层,而大厅和自助餐厅等社交区域则位于较低的楼层。这就给人一种同质的感受,即尽管三座教学楼在外观造型上存在着实质性的差异,但其内部仍然具有相同的空间组织结构。

▼位于一层的自助餐厅,the cafeteria on the first floor

▼自助餐厅局部,走廊使用黄色饰面,呼应外观造型的黄色圆柱体,partial view of the cafeteria, the corridor with the yellow finishes responses to the exterior cylinder

Ayb C is very much in harmony with the other two school buildings on campus. Everything relating to the educational process, such as classrooms, is situated on the upper floors and social areas like the hall and cafeteria are positioned on the lower floor, just as in the other two buildings. This creates a perception that the buildings have the same organizational structure despite externally having substantial differences.

▼透过玻璃看一层的阶梯式教室,the view of the amphitheatre through the glass

▼位于一层的阶梯教室,the amphitheatre on the first floor

▼室内休息空间,interior lounge spaces

Ayb中学的教学楼C座配备了各种现代的教学技术设施、各式各样的实验室、艺术和手工艺工作室、一座体育馆、一间大阶梯教室、一系列游戏和休闲娱乐区以及一间图书馆。在室内装修方面,不使用灰泥,最大程度地减少油漆的使用。大部分裸露的清水混凝土墙面都保持原样,除了防水涂层外,未做任何多余的处理。此外,所有的布线和通信工程设施都暴露在外,整个建筑室内空间都采用低调的配色方案。

Ayb C is equipped with modern educational technologies, various laboratories, art & crafts studios, a sports hall, an amphitheater, game and recreation zones and a library. The decoration of the premises does not incorporate plaster, and paint is kept to a minimum. The walls are largely untouched exposing the concrete and have been treated with a water repellent coating. All wiring and communication engineering is exposed and a low-key color scheme is used throughout the building.

▼图书室,采用裸露的清水混凝土墙面,the library with the exposed concrete wall

▼体育馆,the sports center

▼二楼休息区,采用低调的配色,所有管线均暴露在外,the lounge area on the second floor with a low-key color scheme and exposed wiring and communication engineering

尽管地下一层位于地面以下4米处,室内空间仍然可以进行自然采光。建筑师在建筑的外墙周围设置了一个下沉庭院,不仅可以满足采光的需求,更能为师生提供一个行走和休息的空间。此外,这种处理手法还为整座教学楼创造出一部分绿色种植屋面。

Despite the basement being submerged 4 meters below the surface of the ground, the rooms have access to natural light. The boundaries of the excavation go far beyond the contours of the building, forming a free perimeter for walking and going out into the yard. This creates a green roof on a portion of the building.

▼室内通高空间,保证了自然采光,the double-height space that guarantees the natural light

▼室内走廊空间,采用明亮的颜色,the interior corridor with bright colors

▼室内楼梯,the interior stairs

建筑师在Ayb中学教学楼C座的设计中将技术与建筑充分地结合在了一起,为师生提供了一个尽可能简单且无缝衔接的学习空间。该建筑还有一个设计目的,即提高建筑能效,同时在室内设置了一个节能的空调系统。一系列太阳能电池板被安装在教学楼南立面的外墙上。建筑师团队设计开发了一项专有技术,该技术能够通过传感器,将太阳能电池板自动定位到阳光最充足的地方。此外,建筑师还设计开发了一种窗户自动调节系统,并将其应用在了本项目上,当太阳光过于充足或刺眼时,系统能够自动调暗窗户上的玻璃,从而最大限度地减小对室内空间的影响。

The Ayb C building is filled with technological solutions to make the learning process as easy and seamless as possible. The structure was developed with the objective of energy efficiency and includes an energy-efficient air conditioning system. On the southern facade, solar panels are mounted on the external wall. A proprietary technology developed by our team uses sensors to automatically position the solar panels where the sun’s rays are most abundant. A system for automatically dimming windows, in the event of excess light, has been developed and implemented.

More: Storaket Architectural Studio

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »