Avlakia House by ARP – Architecture Research Practice

White sculptural house on stone walls.

Project Specs

Location:

感谢 ARP – Architecture Research Practice 对gooood的分享。更多关于他们:ARP – Architecture Research Practice on gooood
Appreciation towards ARP – Architecture Research Practice for providing the following description:

该项目坐落在希腊安提帕罗斯岛的两座峡谷之间,基地朝西,享有爱琴海诸岛、塞里福斯岛极其邻近岛屿的180度景观面,但受到强烈的北风影响。Avlakia住宅是OLIAROS事务所在安提帕罗斯岛近期项目中的第一栋建成项目,它的名字便来源于其所在地区的名称。

Avlakia House rests in-between two gorges (avlákia in Greek) in the Cycladic island of Antiparos, Greece. The site is facing west, while it is also exposed to the northern stronger winds. It enjoys views of 180º towards the Aegean archipelago and the neighboring islands of Sifnos and Serifos. Avlakia House is the first house to be completed by OLIAROS development in its most recent project in Antiparos and gets its name from the area.

▼建筑与环境,the building and surroundings © ERIETA ATTALI

建筑外形取决于对基克拉泽斯群岛地形地貌的保护。设计团队将其演化成建筑与土地的结合体,通过其外形传达出人类活动、生态环境与文化可持续性之间的平衡关系。白色的单一体块和跟随地形有机形成的挡土墙容纳了公共室内空间和室外活动区域。下方的石墙体块设有多个卧室,它们环绕内部庭院,形成村庄般的布局。客房立面采用农用的石头挡土墙。

▼轴测,axonometry © ARP – Architecture Research Practice

Its shape is much dictated by our intention to preserve the topography and the landscape of the Cyclades archipelago. Its shape and deciding what to reveal and whatnot is a balancing act between the human experience, environmental and cultural sustainability. Avlakia House is a hybrid between a building and an earthwork.The white monolith and an organically formed retaining wall that follows the topography host the public interior and exterior areas. Subterranean stone volumes comprise the bedrooms and wrap around a courtyard in a village-like arrangement. The subterranean guest house takes up the form of an agricultural stone retaining wall.

▼立面,白色体块位于石头挡土墙上,facade,the white volume on the stone retaining wall © ERIETA ATTALI

▼建筑与海峡对望,the building facing the strait © ERIETA ATTALI

▼屋顶种植,roof planting © ERIETA ATTALI

▼低处的石墙立面,facade of the stone building at lower place © ERIETA ATTALI

▼内部庭院,courtyard © ERIETA ATTALI

石头挡土墙裸露在景观之中,上面是纪念性庙宇般的白色体块。这种纪念性来自立面的洞口设计,建筑师根据基地朝向,利用内倾、尺度、比例、对称和重复等常规手法,把白色体块变成雕塑般的建筑,宛如一座基克拉泽斯岛的“神庙”。旁边的露天平台作为观景台使用,与景观相互交融。

The building emerges from the landscape in the form of a stone retaining wall. A white volume rests on it, with a monumental, temple-like presence. This monumentality is achieved by a series of formal operations (inward inclinations, scale, proportions, symmetry, repetition of openings) that consider the site’s relation to the sun and transform a white box into a sculptured building, a Cycladic temple.The amphitheater acts as a viewing platform, with its only purpose being to take in the site.

▼露天平台鸟瞰,aerial view of the amphitheater © ERIETA ATTALI

▼内部用作观景台,viewing platform © ERIETA ATTALI

▼从平台看向雕塑般的白色体块,view to sculptural white volume from platform © ERIETA ATTALI

▼洞口细部,details of openings © ERIETA ATTALI

该项目不仅借鉴了当地的建筑传统,而且创造了现代化的内部空间。其重点在于将建筑与当地经济结合,采用当地材料、与当地工匠合作、重现传统工艺,直接使用当地石头和希腊大理石、水磨石地面以及传统砂浆等材料,有助于当地文化和环境的可持续发展。

The project draws on the vernacular building tradition while it elevates spaces into new contemporary forms. Emphasis is given so that the architecture engages with the local economy. Sourcing local materials, working with local crews and reenacting craftsmanship traditions (explicit use of local stone and Greek marbles, terrazzo floors, and traditional mortar) contribute to the site’s cultural and environmental sustainability.

▼公共空间,public space © ERIETA ATTALI

▼阳台,balcony © ERIETA ATTALI

▼细长通道,slender passage © ERIETA ATTALI

▼厨房,kitchen © ERIETA ATTALI

▼餐厅,dining room © ERIETA ATTALI

▼楼梯,staircase © ERIETA ATTALI

天然遮阳、交叉通风以及充分利用太阳能供水和取暖降低了建筑能耗。种植屋顶和庭院减少了对制冷设备的需求。

Deep natural shading, cross-ventilation, avoiding thermal bridges, and maximizing solar energy for water and heating also reduce the overall energy consumption. Planted roofs and courtyards relieve the spaces from the need for powerful cooling systems.

▼夕阳下的屋顶露台,roof terrace in the sunset © ERIETA ATTALI

▼夜景,night view © ERIETA ATTALI

▼平面,plans © ARP – Architecture Research Practice

▼剖面,sections © ARP – Architecture Research Practice

ARP Design Team: Argyro, Pouliovali, Eva Alberini, Nora Delidimou, Marilena Stavrakaki, Sofia Xanthakou
LANDSCAPE: Doxiadis plus
STRUCTURES: Erisma
MEP: PG KAMARINOS CONSULTING ENGINEERS
DEVELOPER: OLIAROS SA
CONSTRUCTION: OLIAROS SA
PHOTO: ERIETA ATTALI

More: ARP – Architecture Research Practice     更多关于他们:ARP – Architecture Research Practice on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment