Arijiju by Michaelis Boyd

To relax in the nature

Project Specs

Location:

非常感谢 Michaelis Boyd 对gooood的分享。更多关于:Michaelis Boyd on gooood.
Appreciation towards Michaelis Boyd for providing the following description:

 

建造背景
Background

Arijiju位于肯尼亚莱基皮亚高原一个占地32000英亩的Borana自然保护区内。Michael Dyer拥有的这片土地本来是一个养牛场,有包括高度濒危的黑犀牛在内的大量野生动物生活于此。黑犀牛是从附近的莱瓦野生动物保护协会和纳库鲁国家公园迁移到Borana的,由于受到武装偷猎者的威胁,保护它们往往需要付出巨大的代价。

Arijiju is set in the 32,000 acre Borana Conservancy in the savanna grasslands of the Ewaso ecosystem on the Laikipia Plateau in Kenya. The land owned by Michael Dyer and originally a cattle ranch is rich with wildlife including the highly endangered black rhino, which were relocated to Borana from the neighbouringLewa Wildlife conservancy and Nakuru National Park. With rhino constantly under threat from armed poachers, there is a huge cost to maintain their wellbeing.

▼建筑鸟瞰图,aerial view

▼项目概览,overview

为了筹集资金,Dyer决定将部分土地租给本次项目的客户来建造一幢私人住宅。当房子无人居住时就将它出租,获得的利润则用于Borana保护区的日常维护。Michaelis Boyd事务所曾为该客户在诺丁山设计了一栋住宅,这一次,客户依然委托MB团队在这里为他打造一个全新的家庭度假村。

To help raise the money, Dyer decided to lease a parcel of land to our Client on which to build a private home, and on occasions when the house was uninhabited, could be rented out and profits put towards the Borana conservation projects. Michaelis Boyd had previously designed the Client’s home in Notting Hill and now wished for us to design his new holiday family retreat.

▼从远处看去,建筑与自然融为一体,seen from a distance, architecture blends in with nature

 

设计理念
Design Concept

设计团队与客户并不希望看到非洲传统的茅草屋顶与昏暗的室内环境,他们更倾向于一种融合了非洲和欧洲风格、与肯尼亚当地房屋截然不同的设计。本次项目的设计灵感来自于许多中世纪修道院里的祷告空间。因为在该项目中,空间所带来的平静感和私密性是至关重要的。为了让住户更好地融入周围环境,在大自然与动物亲密接触,房屋的位置选在了一个较为低矮的南部斜坡。同样,为了让住户欣赏到肯尼亚雪山上令人叹为观止的美景,设计团队将房屋精心打造成了坐北朝南的格局。

The Client and Michaelis Boyd did not want a traditional African thatched roof with dark interiors but a design that merged African and European styles, something very different to lodges found in this part of Kenya. Spaces that allowed for peace and privacy were paramount and so inspiration came from spaces of contemplation such as Le Thoronet Abbey, a Cistercian monastery built in Provence in the 12th Century. The property has been tucked into a low southern slope to allow the user to experience a connection with the surrounding nature and close to the watering hole where wildlife often gathers. The property has been carefully positioned to face south to enjoy the breathtaking views of the snowcapped peaks of Mount Kenya.

▼建筑的空间充满私密性与平静感,spaces that allowed for peace and privacy

▼长长的石柱拱形走廊创满了欧式风情,long stone column arch corridor full of European style

设计团队进行了多次实地考察,以确保建筑和露台的位置能够与太阳每天的起落路径契合,从而使得建筑在遮风挡雨的同时掩藏于自然。为了让所有的房间都有充足的日光,还进行了多次光照实验。建筑使用的均为当地材料:墙体由来自当地采石场的Meru石材打造;天花板横梁、门窗框和藤架由当地的grevilia木材打造;屋顶种植的平坦草坪使房子进一步融入周围的景观。

It took many site visits to ensure that the buildings and terraces were perfectly positioned with the sun’s movement, sheltered from the wind and hidden from view. It was also essential that all the rooms received plenty of natural light so to ensure this a daylight study was carried out. The buildings were to be constructed from local materials, meru stone from a local quarry for the walls, local grevilia timber for the ceiling beams, lintels and pergolas and flat grass planted roofs to further blend in with the surrounding landscape.

▼在露台可以欣赏日出日落的美景,on the terrace, you can enjoy the beautiful scenery of sunrise and sunset

▼藤架由当地的grevilia木材打造,local grevilia timber for the pergolas

 

设计亮点
Design Highlights

入口 | Entrance

驾车前来度假的客人和家庭不会直接看到这栋建筑,因为他们需要在距离房屋很远的地方下车。穿过大草原上一条蜿蜒的小路,客人将从岩石雕刻出的楼梯继续往下走,直到一扇大拱形木门映入眼帘。大门通往一个带柱廊和拱形走道的花园庭院,客人可以从这里去到卧室和客厅区域。

Guests and family members approaching by car are dropped off away from the main house out of view. A winding path amongst the savannah grassland leads down a staircase carved out of a rocky outcrop. It 2 is only then that a large arched timber door front entrance comes to view. The front door opens up to a green oasis courtyard garden set within colonnaded, groin vaulted walkways. The bedrooms and living areas can all be accessed from the courtyard.

▼大门通往一个带柱廊和拱形走道的花园庭院,the front door opens up to a green oasis courtyard garden set within colonnaded, groin vaulted walkways

 

住宅主体 | Main House

卧室包括两个儿童套间和一个主卧套间,套间内都装有供寒冷夜晚使用的开放式壁炉和室外露台。浴室里既有淋浴间,也有铸铜浴缸。卧室的位置可以欣赏到肯尼亚山的日出美景。最南端的大型客厅兼餐厅,有4.5米高的露梁斜顶天花板、巨大的拱形落地窗、大型简洁的石砌壁炉,这些内饰均由当地工匠手工制作。从西南角的早餐兼酒吧区,可通往一个拥有无边泳池的露天平台。在这里,客人可以欣赏野生动物在黄热树和肥沃草地之间奔跑的美景。泳池平台有一个大型户外餐桌和一个用来遮挡正午烈日的藤架,人们可以在这里享用户外烧烤和披萨烤炉烹制的美食。主屋顶上有一个带躺椅的露台和凉棚,人们可以在那里放松身心,欣赏日落美景。

▼起居空间拥有4.5米高的露梁斜顶天花板、巨大的拱形落地窗,a large living room on the southernmost side with 4.5m high exposed timber joisted ceilings, large arched crittal windows

▼用餐区域有大型简洁的石砌壁炉,a large yet simple stone fireplace, all handmade by the local craftsmen

▼工作区域兼书房,work area and study

▼可供客人休闲消遣的露台,a terrace for guests to relax

▼无边露天泳池,the infinity pool

The bedrooms include two children’s ensuite bedrooms and a master ensuite bedroom all with open fireplaces for the cold nights and outdoor terraces. The bathrooms have both walk in showers and cast copper baths. The bedrooms are positioned to enjoy the sunrise views of Mount Kenya. A large living/dining room on the southernmost side with 4.5m high exposed timber joisted ceilings, large arched crittal windows a large yet simple stone fireplace, all handmade by the local craftsmen. There is a breakfast/bar dining area on the southwestern corner that leads onto the pool terrace with an infinity pool on the western side where one can enjoy the views of the wildlife amongst the yellow fever trees and rich grasslands. The pool terrace has a large outdoor dining table, and pergola to protect from the hot midday sun, where one can enjoy a meal cooked on the nearby outdoor barbeque and pizza oven. There is a terrace with loungers and a pergola on the main roof where one can relax and enjoy the sunset views.

▼主卧套间装有供寒冷夜晚使用的开放式壁炉,a master ensuite bedroom all with open fireplaces for the cold nights

▼套间内的奢华浴室,a luxury bathroom in the suite

▼浴室内的铜铸浴缸,the copper bath in the bathroom

▼卧室窗外的风景,the view from the bedroom window

 

客房与桑拿设施  | Guest Houses and Spa Facilities

客人可以入住与主屋相邻的两间独立的大客房,也可以住在园区西边更远的经理屋,后者也是独立的石砌结构,有两间卧室和一间带厨房的客厅。从泳池平台出来的小路通向一个拥有茅草屋顶的小建筑,它与周围的风景融为一体。建筑里面有健身房、瑜伽室、理疗室和水疗中心。在场地远处有一个壁球和网球场。

Guests can stay at the two large standalone guest houses adjacent to the main house or the manager’s house further to the west of the site which is also standalone stone clad structure with two bedrooms and a living room fully equipped with a kitchen. A path from the pool terrace lead to small thatched and grass roofed buildings nestled into the landscape which house a gym, yoga platform, treatment room and spa retreat. There is also a squash and tennis court within the site but out of view.

▼桑拿间入口,the entrance of the spa

▼桑拿房内部墙壁上铺着带有非洲风格的印花瓷砖,the interior walls of the sauna are covered with printed tiles in African style

 

员工宿舍 | Staff Quarters

员工宿舍和房屋后勤设施都被安置在看不见的地方,它们屋顶上的光伏板和太阳能热电板为整套建筑提供电力和热水,并配有备用发电机。

The staff quarters and back of house facilities are positioned out of view which houses photovoltaic panels and solar thermal panels on the roof to supply the property with electricity and hot water with a backup generator.

▼夕阳下的露台景致, terrace view at sunset

▼夜幕下的无边泳池, infinity pools at night

▼选址平面图,site plan

Project Type: Private Residential Property
Location: Arijiju House, Borana Ranch, Laikipia Kenya Size: Internal Gross Area 23,470 sqft ; Main house, guest houses, spa buildings, manager’s house, staff quarters.
Total Gross Area incl outdoor spaces 41,540sqft
Services Provided by Michaelis Boyd: Architectural Design, Interior Architecture Design, Lighting Design

More:Michaelis Boyd。更多关于:Michaelis Boyd on gooood.

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment