Architect Residence, Shanghai by HCCH Studio

Break the limitation of the column

Project Specs

Location:

感谢 合尘建筑 予gooood的分享。更多关于他们:HCCH Studio on gooood
Appreciation towards HCCH Studio for providing the following description:

柱宅(建筑师自宅)位于上海市区一栋高层住宅楼内。大楼具有区别于常规商品房的鲜明特征:框架结构构件粗大,外窗尺寸统一。设计试图挑战住宅室内设计中对柱子的偏见——它常被作为多余的、干扰的部分。设计探索了两根结构柱的可能性,将它们从多余物的角色中解放出来:房屋自身的空间与结构特征变得可读;结构要素通过模棱两可的处理获得新的效果和意义。

The architect residence is located in a high-rise building in downtown Shanghai. The building features brutal structural elements and unified windows.The scheme tries to challenge the fixed understanding of column in interior design, where structure often be taken as redundancy. Through the play of two columns, the inherit spatial quality of the building is revealed, and then deliberately blurred. The column becomes an indispensable but inconspicuous part of the space.

▼空间概览,overview © 朱清言

暴露在客厅中心的柱子,延伸出四个象限的使用功能,配合均匀的外窗,提供了望向起居空间的全景视角。一侧的镜面不锈钢,模糊了柱体过大的尺寸。设备与管道被压缩在柱子北侧,包覆以较低的白色吊顶,与南侧混凝土顶棚的原始高度形成对比。水泥与白墙的变化,构成望向尽端的洞口。固定家具的材料为:桦木多层板、不锈钢、生铝板,形成不同纹理和反射度的层叠。

The naked column in the middle of living room provides a panorama viewpoint looking at the space. The mirror blurs the edge of the column.  The contrast of ceiling, between high and low, white and concrete, leads the circulation into private area.The fixed furniture made of birch, stainless steel and raw aluminum, become an overlay of various textures and reflections.

▼起居室全景视角,panorama view of the living area © 朱清言

▼立柱限定出空间,the column defines the space © 朱清言

▼镜面不锈钢,模糊了柱体过大的尺寸,the mirror blurs the edge of the column © 朱清言

▼水泥与白墙拼接,white and concrete wall © 朱清言

▼餐厅,dining room © 朱清言

▼厨房,kitchen © 朱清言

▼不同材料形成不同纹理和反射度的层叠,different materials become an overlay of various textures and reflections © 朱清言

▼从厨房看向通往房间的走廊,view of the corridor towards rooms from the kitchen © 朱清言

主卧与次卧之间的柱子,成为连接过道与两个房间门洞的一部分。相互交叠联通的洞口呈现出模糊的多义性。穿梭于房间的过程,就是走过柱子的深度。

The column between two bedrooms is merged into a series of interlacing door openings, connecting corridor and rooms. The act of walking in-between the room is walking through the depth of the column. 

▼主卧与次卧之间的柱子,column between two bedrooms © 朱清言

▼主卧,mani bedroom © 朱清言

▼次卧入口,相互交叠联通的洞口呈现出模糊的多义性,door of the second bedroom with a series of interlacing door openings © 朱清言

作为城市中密集的、被局限的住宅,对诗意的追求显得无关紧要。重要的是如何把框架处理得灵活并能支撑个体独特的生活方式。就好像在制作一个画框,而非画面本身。

The pursuance for poetic in architecture seems irrelevant in urban living, which is highly condensed and confined. The project is about providing a flexible framework to underpin individual lifestyle. The focus is on the frame, rather than the content.

▼轴测图,axonometric drawing © 合尘建筑

▼平面,plan © 合尘建筑

▼剖面,sections © 合尘建筑

室内设计:合尘建筑
设计团队:陈昊,胡琛琛
项目地点:上海市长宁区
建筑面积:180 m²
项目周期:2019-2020
摄影师:朱清言

Design: HCCH Studio
Team: Hao Chen, Chenchen Hu
Location: Changning district, Shanghai
GFA: 180 m²
Years: 2019-2020
Photos: Qingyan Zhu

More: 合尘建筑     更多关于他们:HCCH Studio on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment