Apartment Buildings Mettmenstetten Switzerland by Kuithan Architekten GmbH

modernization half-timbered apartment

Project Specs

Location:

感谢 Kuithan Architekten GmbH 予gooood分享以下内容。更多关于他们:Kuithan Architekten GmbH on gooood.
Appreciation towards Kuithan Architekten GmbH for providing the following description:

在瑞士苏黎世的历史悠久的Mettmenstetten小镇中央,建筑公司Am Dorfbach建了两栋极具特色的现代化多层住宅, 它不仅为住户提供了高品质的生活,还为密度非常高的小镇中央找到了合适且富有创造性的解决方案,同时,建筑本身也是对当地的半木结构房屋的一种现代化的诠释。

In the historic village centre of Mettmenstetten, two modern multi-family houses were built on behalf of the construction consortium “Am Dorfbach, Mettmenstetten”. The identity-creating building complex offers a high quality of living and finds an appropriate and creative solution for redensification in the center of the village with a modern interpretation of local timber-framed houses.

▼整体外观,exterior view

在建筑密度如此高的小镇中央,空间高利用率本可以实现,但是当地的建筑法规限制了这种设计的可能性。鉴于这样的限制,设计师需要设法让建筑的材质,颜色,外墙和各个细节融入城市景观,因此,材质方面要考虑石膏,木材这样的传统建材,只用黏土砖来建造鞍形屋顶,并且阳台要像长廊一样藏于建筑中。为了不打扰住户,南面的入口只能通往两栋建筑的通用地下停车场(包括26个固定车位和临时停车位)。小镇里还有一座新建的人行天桥,横跨小溪,行人可以由此从北面进入建筑。

In the context of redensification, a high degree of area utilisation can be achieved in the village centre, but the building legislation severely restricts the design possibilities within the village centre. All buildings must blend into the townscape in terms of materials, colors, facades and details. The traditional materials plaster and wood must be considered. Only saddleback roofs covered with clay tiles are permitted. Balconies must be integrated into the building like loggias. In order not to disturb the privacy of the residents, access from the south is exclusively direct to the shared underground car park of the two houses (26 parking spaces and visitor parking spaces). A new pedestrian bridge over the village stream establishes pedestrian access from the north.

▼入口,entrance

建筑屋顶采用当地传统建筑的木屋顶。建筑构件都是预制的,安装时则用传统的木结构施工方法,即逐层安装。山墙部分的横梁立面造型对构件的要求很高。有窗的墙面和入口处的构件都是一次成型的。通过如此的精心的规划和精准的构造,才可以做出现代化的木结构房屋立面。建筑的其他部分则一如传统,抹灰处理。考虑到建筑结构和外观,建筑师采用了一种特殊的抹灰工艺——用刷子将有色灰泥水平涂抹。因为成本有限,所以建筑基础并没有用混凝土,而是用灰泥将表面抹至光滑,再上色,以此来作为建筑的特色。由于建筑法规的限制,在颜色选用上,建筑师为这两栋建筑选了两种相似的白色,这种白色要比白混凝土和白色油漆屋顶檐口暗一些。阳台的窗帘也是白色的。简约单纯的配色更凸显了外立面上的光影效果。

The buildings are constructed as conventional solid buildings with wooden element roofs. The prefabricated elements were constructed floor by floor with the shell, analogous to the traditional timber-frame construction method. The construction of the transom facade in the area of the gable was very demanding. The window walls and the entrance elements were manufactured as concrete elements in one piece. With elaborate planning and precise production of the elements, modern timber-framed house facades could be realised in this way. The other parts of the building are traditionally plastered. In order to give the large buildings a structure and a valuable appearance, a special plastering process was used. The colored plaster (3 mm grain) was executed with a horizontal brush stroke. For reasons of cost, the plinth does not contain any concrete elements and is characterised only by a change in the plaster structure (smooth surface) and color. In terms of coloring, the two buildings are restrained on the outside. The houses are in two similar, broken white tones, darker in their brightness value than the white concrete elements and the white painted roof cornices and undersides. The textile curtains of the balconies are also white. The reduced colour scheme emphasises the interplay of light and shadow on the relief-like facades.

▼建筑的传统木屋顶及现代化的立面,the conventional wooden roofs and modern elevation

▼外立面抹灰处理,主色调为白色,plaster treatment of the exterior elevation, the main color is white

建筑师为了能做出符合当地建筑法规的现代化的公寓,将长廊都设计在建筑内部,因此,特地使用了Mettmenstetten的典型传统建筑形式——木结构建筑。除此之外,建筑师还使用了半木构造,这样可以让空间的采光更好,宽敞的长廊可以当做生活空间的延伸部分,这两点非常符合当代生活的要求。作为传统木结构建筑的装饰,阳台栏杆的材质选用的是不易起静电的木材。长廊的栏杆并未全部用传统的木材制作,而是用白色镀铬钢网搭配木质扶手。金属网让整个空间具有一种通透性,并且不会对混凝土结构产生影响。建筑的室内设计也参考了小镇的传统设计风格,材质通常都选用耐用的。楼梯材质是白色漆木和拉丝铬钢,扶手的材质则是橡木。墙面选用浅黄色调的耐磨材料。天花板材质则是简单的白色石膏。公寓内的开放式厨房,衣柜,门,和踢脚材质均为白色漆木。

In order to be able to offer contemporary, modern apartments, the project makes use of a trick for the required integration of the loggias into the building structure. To this end, the project refers to timber-framed houses – a typical form of building in the historic centre of Mettmenstetten. In addition to the classic timber-framed houses, in which the half-timbered elements are present on all sides of the building. The living spaces are given optimum lighting conditions, and the generous loggias, as a direct extension of the living space, meet the requirements of contemporary living. The balcony railings are also based on the statically ineffective woods, which serve as decorative elements in traditional timber-framed buildings. Instead of the traditional infill with wood mesh, a balcony railing made of stretched, white sprayed chrome steel nets with striking wooden handrails is used in the area of the loggias. The fine nets create permeability to the outside space and do not compete with the identity-creating concrete construction. In the interior construction, durable materials are used in the tradition of rural living. The staircases have white lacquered wooden stringers and brushed chrome steel rods, which are finished with handrails made of oiled oak wood. The walls are made with abrasion and painted in a light-yellow shade. The ceilings are in white plaster and painted white. In the apartments, the open kitchens, wardrobe elements, doors, and skirting boards are made of white lacquered wood.

▼阳台作为室内空间的延伸立面使用了半木结构元素,the generous loggias, as a direct extension of the living space and half-timbered elements are present on all sides of the building

▼居住空间可以获得最佳采光,the living spaces are given optimum lighting conditions

从周边环境的设计里还可以发现一些乡村的影子。比如说,通往建筑的道路是用混凝土砌块铺就的;新建的天桥横跨小镇溪流,立面很有特色,将半木构造和深绿色铬钢金属网结合到一起。建筑外部空间用篱笆来巧妙划分,选的是本土生长的树篱(红山毛榉,鹅耳枥,波斯山毛榉)。篱笆沿着小径延伸,为建筑花园创造了私密性。宽宽的白色混凝土台阶将长廊和花园相连。

The surrounding design incorporates elements from the rural environment. The access roads to the two buildings are paved with concrete blocks (Tegula-Roma). The new pedestrian bridge over the village stream takes up the façade theme with its half-timbered construction of dark green metal profiles stretched with a chrome steel net. The outside space is subtly zoned with hedge bodies. Here native hedges (red beech, hornbeam, ironwood tree (Persian beech)) are used. The hedges run along the paths and create privacy in the garden apartments. Wide seating steps of white concrete lead directly from the loggias into the garden.

▼总平面,siteplan

▼立面,elevation

▼剖面,section


项目起止时间:2013-2015
项目位置:瑞士 Pfruendmattstrasse 64/66, 8932 Mettmenstetten
建设公司:Am Dorfbach, Mettmenstetten 建筑公司
建筑面积:3900㎡
建筑体量:11800 m³
总造价:11,254,000瑞士法郎
建筑设计:Kuithan 事务所, Zurich, Helene Kuithan
景观设计:Andreas Geser Landscape Architects AG, Zurich Simon Treier
摄影:Beat Bühler, Zurich
Project design & complete year: 2013-2015
Location: Pfruendmattstrasse 64/66, 8932 Mettmenstetten, Switzerland
Construction consortium: “Am Dorfbach, Mettmenstetten”
Floor area: 3’900㎡
Building volume: 11’800 m³
Total production costs 11’254’000 CHF
Architecture: Kuithan Architekten GmbH, Zurich, Helene Kuithan
Landscape Architecture: Andreas Geser Landscape Architects AG, Zurich,Simon Treier
Architectural Photography: Beat Bühler, Zurich

More: Kuithan Architekten GmbH。更多关于他们:Kuithan Architekten GmbH on gooood

Post a Comment