Anemone by Oyler Wu Collaborative

The beauty of interactive biomimic anemone

Project Specs

Location:
Type:

非常感谢设计方Oyler Wu Collaborative 将项目介绍和项目图片授权gooood发行。更多请至:Oyler Wu Collaborative on gooood 
Appreciation towardsOyler Wu Collaborative for providing the following description:

ANEMONE Oyler Wu Collaborative Taipei, TW, 2011

Anemone is an art/architectural installation aimed at weaving together aesthetic experience and tactile engagement- a combination generally considered off limits within the world of contemporary art. All too often, art installations are considered precious, almost sacred objects; while they are meant to be appreciated for their aesthetic beauty, they offer little in terms of human interaction. In other words, they are meant to be seen, not felt. Recognizing that human engagement is one of the key factors in creating a rich experience, Anemone has been designed with the idea of interaction as one of its key design objectives.

Upon first glance, the piece is meant to be viewed as a relatively simple, elegant object, with subtle undulations that wrap its walls and smooth bent corners. Given a closer look, however, one discovers that, like the bristling tentacles of its namesake, the sea anemone, the surface is actually a build-up of thousands of transparent flexible rods. Each of the rods is inserted to gradually changing depths, creating the undulating effect. This undulation is meant to evoke a sense of curiosity about its construction, use, tactility, and materially, encouraging different forms of interaction. Elements are designed with that interaction in mind, incorporating a simple wall that might be brushed, and benches used for seating. At the center of the installation is a table/bed like element that sits below a cantilevered canopy of bristles.

海葵是一个建筑艺术装置,将通常认为很难兼顾的审美体验和触感互动两种感官组合在一起。一般来讲,装置艺术在人际交往场所以神圣审美对象的姿态出现。换句话说,人们只是看,却没有感受。将人的参与性作为重要考虑因素之一,海葵的设计主要的目标便是期望带来互动。

第一眼印象,海葵是一个相对简单优雅的,有着流畅弯曲外形和微妙起伏的对象。再定睛一看,会发现表面竖着数以千计类似海葵触手的柔性透明杆,柔性透明杆的高度逐渐变化,形成起伏的效果。这种造型唤起人们对对象的用处,触感的好奇心,从而鼓励了互动。结合长墙利用此造型形成适合一部分适合坐的区域。中间的着地部分像是悬臂式的桌或床。


Project Credits
Oyler Wu Collaborative: Dwayne Oyler, Jenny Wu, Chris Eskew, Matt Evans, Richard Lucero, Sanjay Sukie
Client: JUT Land Development Group

MORE: Oyler Wu Collaborative,更多请至:Oyler Wu Collaborative on gooood 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment