Akasya Acıbadem, Istanbul by Evrenol Architects

The City, the Woods and the Lake: the best urban living experience

Project Specs

Design Firm:
Location:

非常感谢来自Evrenol Architects对gooood的分享。更多请至:Evrenol Architects on gooood 
Appreciation towards Evrenol Architects for providing the following description:

Akasya Acıbadem是由Evrenol Architects设计的一处住宅综合体,该公司是一家位于美国的著名建筑事务所。这个项目被设计成3个不同的地块:湖、树林和城市。这些地块由“椭圆形花园”连接起来。椭圆形花园位于主平面的中央,成为中央绿色区域。它被设计成一个会议点,将3个地块与它的娱乐功能结合在一起。Akasya位于Acıbadem,这是一个位于Üsküdar外围的地区,是伊斯坦布尔最古老的居住区之一,历史氛围浓厚。Ataşehir地区近年来由于住宅和商业项目的增多而迅速发展。Akasya即保留了两个地区的价值,同时追求城市生活的最新需求。

Akasya Acıbadem is a residential complex designed by Evrenol Architects, a leading architecture office based in Istanbul. The project has been designed as 3 differents parcels: The Lake, The Woods and The City… The parcels are connected by the ”Oval Garden”, a central green area in the middle of the master plan,designed as a meeting point and combines the 3 parcels with its recreational functions. Akasya is located in Acıbadem, a district that is at the periphery of Üsküdar, which is one of Istanbul’s oldest residential areas with its historical atmosphere, and Ataşehir, which has developed rapidly as a result of residential and commercial functions in the recent years. Akasya has been designed with an architectural approach that preserves the values of both districts and also observes the requirements of the urban life redefined recently.

▼综合体一览,complex view

该项目采取与普通“群众”住宅生产相反的方式,创造了一个高质量的自然环境和社会设施,为城市生活提供价值。为了满足现代社会城市化的发展和城市居民的需求,设计者利用基础建设与社会性建筑中的最新技术打造了这个项目。

In a manner that is contrary to the common ‘mass’ residence production approach, a high quality natural environment and social facilities were created for the purpose of contributing value to the city life. Solutions were sought for the requirements set forth by urbanization and being an urban-dweller, through the utilization of modern technology in infrastructures and superstructures.

▼住宅综合体融合了城市与自然的元素,the housing complex integrates urban and natural elements

“城市”地块包括一座塔楼和一个横向街区,它位于将为伊斯坦布尔提供零售流通服务的购物中心之上。与“森林”和“湖”的安静的建筑相比,它具有灵活的单间。其动态的结构以及其社会性的空间和使用范围可以服务于众多不同需求的业主。该项目是Breem证书的候选之一,它利用再生循环水灌溉花园和水池,并利用高效的照明自动化节约能源。

The “City” parcel, consisting of a Tower and a Horizontal Block, is designed over the shopping mall that will be serving Istanbul’s retail circulation. The units with flexible designs in contrast to the tranquil structures in the ”Woods” and ”Lake” parcels, creates a dynamic structure, open to the use of owners for different purposes with its social facilities and range of use. The project is a Breem certificate candidate as a result of its utilization of gray waters for the irrigation of gardens and pools, as well as the energy savings it achieves through efficient illumination automations.

▼“城市”地块的高楼,the Tower at the “City” parcel

▼大楼立面细部,facade detail of the Tower

   

“湖” 地块是通过河流的活化而形成的生物池塘,位于场地中心。湖作为新创造的自然景观成为人们日常生活中的一部分,它既是风景,也是一种娱乐方式,是打造整体设计的元素之一。居住区域的露台花园有40厘米厚的土壤,植被可以自然发芽,甚至可以种植2.5米高的树木或其他绿植。建筑物的位置可以保护这些植物免受东北风的影响,并且在大楼高层也可以使用滑动窗。人们在伊斯坦布尔的城市生活中推崇新鲜的空气和户外区域,该建筑也支持这样的理念。在Akasya项目内的其他住宅中也可以看到。

The ”Lake” parcel of the project has been created around the biological pond created through the revitalization of the waterway and located at the center of the land plot. Making this newly created natural texture a part of the daily life in this parcel, both as a view and a means of recreation, is an element that shaped the design. The terrace gardens at the residential areas were also filled with 40 cm thick soil, allowing for natural germination and even growing 2.5 m trees or vegetation. The fact that the buildings are located in a manner that protects them from the blustering north-east wind, has allowed the use of sliding windows even at the towers. This architectural approach, supporting the use of fresh air and outdoor areas in Istanbul’s urban life, can be seen in all residences that are a part of the Akasya project.

▼“湖”地块一览,overview of the “Lake” parcel

▼湖水穿插在居民楼之间,景色宜人;the lakes stitches the residences together

Üsküdar和Acıbademz这两个区域原本覆盖着上百年的大树,却因为无节制的城市扩张和缺乏前期规划而导致管理不善的城市化使这里如今挤满了大量的建筑物。为了复兴在这个区域中丢失的空间价值,这次的设计中创造了10000平方米的绿地,成为Akasya的“树林”。在这个地块中,一座40层高的标志性建筑为树林创造空间,其中包括可以步行到达的娱乐场所和游乐场,人们在这里不需要与汽车打交道。

Üsküdar and Acıbadem, districts once  covered with woods full of century old trees have become packed with masses of buildings as a result of an uncontrolled and  mismanaged urbanization carried out with no specific pre-planning. The spatial values that were lost at this district were intended to be revived with the creation of 10000 square meter green area utilized as “Woods” for the Akasya project. At this parcel a 40 storey iconic building is designed to create space for the woods. Social facilities, including recreational areas and playgrounds can be accessed by foot without having to encounter any vehicle traffic.

▼“树林”地块一览,overview of the “Woods” parcel

▼“树林”地块40层的高楼提供居住和娱乐场所,the 40-storey building provides space for residence and entertainment

   

▼从“树林”仰视大楼,looking at the buildings from the “Woods”

“椭圆形花园”位于“湖”、“树林”、“城市”地块的交汇处,是阿卡西项目的主要社交区域。社交设施,包括会所、游泳池及康乐场地,均可步行前往,毋须与车辆来往。提供丰富社会设施的椭圆形花园成为吸引着Akasya居民的中心。

‘’Oval Garden’’, located at the intersection zone of the ‘’Lake’’, ‘’Woods’’ and ‘’City’’ parcels, is designed to be the main social area of Akasya Project. Social facilities, including a Club house, swimming pool and recreational areas can be accessed by foot without having to encounter any vehicle traffic. The Oval Garden providing rich social facilities is the centre of attraction of Akasya for the residents.

▼中央花园,the central garden

▼花园层级丰富,满足人们的步行需求;the garden has multiple layers that satisfy the need of the pedestrians

▼总平,the plan for the complex

▼“城市”地块平面,the plan for the “City” parcel

▼“湖”地块平面,the plan for the “Lake” parcel

▼“树林”地块平面,the plan for the “Woods” parcel

More: Evrenol Architects,更多请至:Evrenol Architects on gooood