The hair and eyelash salon LAND by SIDES CORE

Small space to meet your needs for beauty

Project Specs

Design:
Location:
Tags:

非常感谢SIDES CORE予gooood分享以下内容 。更多关于: SIDES CORE on gooood.
Appreciation towards SIDES CORE for providing the following description:

这座狭长的单层木结构建筑与老式名古屋联排住宅十分相似。设计团队从房屋固有的特点出发,打造出一条拥有通透视野的长型走廊。当顾客顺着走廊深入空间内部,便会到达各个不同的功能区域。入口处的门帘切断了行人的视线,为店内空间保留了几分神秘感。推门而入,顾客会立马被走廊吸引,想要往前一探究竟。这种阻挡了客人视线的立面设计,让人们对店内空间充满好奇。

The clients had a long, narrow, wood frame 1-story building, similar to an old-style Japanese nagaya row house. To capitalize on the inherent characteristics, we created a passageway with a long line of sight. As customer move further into the space, tiers help define each area. A noren curtain at the entrance disrupts the line of sight – people outside cannot see through to the back of the space. Clients duck under the curtain and enter, feeling psychologically drawn down the passageway, further into the space, to the other side of the koshi lattice panels. By blocking the line of sight, the façade entices people outside to imagine what the space holds.

▼街道视角,street view © Takumi Ota

▼店面概览,overview © Takumi Ota

这间名叫LAND的美发美睫沙龙是由一对已婚夫妇共同经营的。由于服务性质不同,设计团队在入口处创建了两条独立的出入线路。客户可以直接从前台经由阶梯进入地板抬高了约一米的美睫室,而地板下的区域则被打造成了储物柜。高1.25米的半封闭隔墙不仅给予了美睫室足够的私密性,也让整体空间维持着相对的畅通和开放。

▼前台左右两侧分别通往美睫室和美发区,
there are two separate lines of movement from the entrance © Takumi Ota

A married couple runs LAND. A hair salon and eyelash salon are synergistic, but due to the different nature of the services, we created two separate lines of movement from the entrance. Clients enter the eyelash room (box) directly from reception. Areas under the raised floor are used for storage/closets. Its raised floor is 900mm higher than the salon. The wall dividing it from reception area is an additional 1250mm — high enough to make the elevated eyelash space private, but low enough that it still feels open.

▼前台,the reception room © Takumi Ota

▼物品陈列和收纳柜,display and storage cabinets © Takumi Ota

▼美睫室内部,inside the eyelash room © Takumi Ota

前台空间与美睫室的高度差,让人联想起兼具家具和建筑特色的tansu台阶柜。堆叠的L形木制支撑柱作为两个区域的共有部分,好似漂浮在立面附近,不断吸引着人们的视线。分层的柜台用来陈列商店中的精选好物。美睫空间还可以防止路人看到发廊区域,木制面板将剪发区域前后划分开来。彼此分隔的四把切割椅,让顾客可以在私人空间中放松自我。做头部水疗的冲洗区相对靠后,从洗手区穿过即可到达。格状木板巧妙地划分出了一个安静而平和的洗发空间。

The adjacent reception space is incorporated into the box’s height difference. Together they are reminiscent of a tansu step chest, falling somewhere between furniture and architectural feature. Stacked, L-shaped wooden supports that function as part of both areas catch the eye, while seeming to float near the façade. The tiered counter serves as a display space for select products sold in the shop. The eyelash space (box) prevents people on the street from seeing the hair salon area. Panels partition the cutting area front to back. Four cutting chairs are separated from each other so customers can relax in a private space. The shampoo area, whichois also where head spa treatments are done, is located further back, past the back room/handwashing area (box). Kōshi lattice panels subtly define the shampoo area, making it a quiet and calm space.

▼剪发区,the cutting area © Takumi Ota

▼独立的座椅让顾客拥有更多的私人空间,
separate seats allow customers to have more personal space © Takumi Ota

▼剪发区结构细部,the cutting area frame details © Takumi Ota

▼可做头部水疗的冲洗区,the shampoo area offering head spa © Takumi Ota

LAND不仅仅是一间美发美睫沙龙,还出售品牌的原创产品。店主希望未来能在此举办各种艺术、音乐和其他有趣的活动。而由他们多年的偶像插画师Yu Nagaba亲自为LAND创作的logo,也反映出了这一想法。被贴在外立面滑动玻璃门上的标志,仿佛漂浮在店铺的通道空间中,迎接着顾客的到来。

LAND is more than just a hair and eyelash salon. It also sells the salon’s original products, and the owners aim to host a variety of art, music, and other events. LAND’s logo reflects that idea, and was created by illustrator Yu Nagaba. The owners have been a fan of his for many years and were thrilled to have Nagaba design the logo. Framed by the façade’s sliding glass doors, it seems to float in LAND’s passageway space, welcoming visitors in – the literal face of the salon.

▼来自Yu Nagaba的店铺logo和人物插画,
the shop logo and character illustration from Yu Nagaba © Takumi Ota

▼木制结构细部,wood frame details © Takumi Ota

▼傍晚时分,in the evening © Takumi Ota

▼平面图,plan © SIDES CORE

Business type: Hair salon + Eyelash salon
Floor area: 59.4㎡
Designer: Sohei Arao
Design office: SIDES CORE (http://sides-core.com/)
Photographer: Takumi Ota
Construction: THE
Lighting: NEW LIGHT POTTERY
Logo: Yu Nagaba
Address: 1-18-23 Shinmachi, Nishi-ku, Osaka
Designed: May 7, 2019 – June 10, 2019
Built: July 8, 2019 – August 10, 2019
Open: September 26, 2019

More:SIDES CORE 。更多关于: SIDES CORE ON gooood.

 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment