YAP MAXXI 2013 : He / bam!

a suspension

Project Specs

Design Firm:
Location:
Type:

非常感谢bam! Bottega di architettura metropolitana将英文介绍和项目图片授权gooood发行。
Appreciation towards bam! Bottega di architettura metropolitana for providing the following description:

意大利罗马,扎哈哈迪德设计的MAXXI旁出现了一个不一样的“他”(HE),这个HE由bam!设计。他是一个悬浮体,通过形状,色彩,还有水与博物馆发生着互动。HE截然不同的造型以及巨大的力场吸引着人们前往。

/wp-content/uploads/2013/07/_c_TlqaO5LIkS5ebNHAnFx43enNuyUW3gJcaoGP1mzy5LptUsNkz7dRkqdW-qJxwgOsJ4mYUgwSIO6masdjKg5es0ojllSJo1JV.jpg

HE主要由轻质透明的材料构成,当他在风中轻盈的波动,那身姿可够撩人的。不同光线下,HE的色彩也会发生微妙变化。到了夜晚,HE则变成一个照耀着博物馆广场的大灯笼。多学科的广泛合作成就了HE的最终姿态。设计运用了最少的强力钢缆,降低结构材料耗费。织物则使用了农业和航海用织物材料。

HE的下方安装着符合人体工程学的座椅,让人们可以舒适的停留以及嬉戏。此外还有定时系统进行按时喷雨,塑造一个清新的水空间。

这个为YAP 2013所做的不一样的“HE”,是MAXXI广场上的新主角。

/wp-content/uploads/2013/07/_c_FzpxDfc5f1LSn1J2LbraFT5cOPv2o2ustf-R1QjGehPG6bk-I-oNR47V0XRrqn2othGYDdGdmF2JC49ySCYKkuHqLeRcZXzD.jpg

text by bam! Bottega di architettura metropolitana

He is a complex architectural garden made of a lawn, a big platform and a light volume suspended in front of the concrete walls of MAXXI’s galleries.

The protagonist of the scene is the large suspended volume, which through its size, color, the recreational use of water and its shadow establishes an interaction with the museum outdoor spaces, receiving its resting places.

The transparency and the apparent weightlessness of the installation generates a dialogue and a stimulating contrast with the imposing masses of the museum and its sinuous geometries.

The large volume follows the wind movement, emphasizing the lightness of the materials that compose it.

The color and transparency of the material, in contrast to the mineral character of the museum, give amazing color reflections that vary with the incidence of light onto the volume façades, allowing He to change his appearance during the day.

As evening falls, He becomes a big suspended lantern, a landmark that enlightens MAXXI and its piazza.

/wp-content/uploads/2013/07/_c_69VNSFMYdnl5-1KCVcHtEhC7Nk485iQ0PQT7Ox1nq6AnhZDVuuOZx4taM_G3AI-CBBq--GG6R2ITM7ut4pIHA_h9QBWSncoT.jpg

The realization of He is the result of an experimental process and a multidisciplinary approach aimed at resolving both the engineering challenge of suspending the volume upon the square, both the manufacturing of the installation, involving skills, techniques and details typical of rigging, climbing and nautical science.

The need to minimize the structures found an answer in a superior ring realized entirely in stretch steel cables, which allows the suspension of the volume.

The textile volume have been realized with a material commonly use in agriculture which have been handicraft manufactured with nautical details.

This has made possible the inedited use of the material, whose typical features could not allow the flatness of He’s surfaces, and the interesting moiré effect from the superimposition of fabric.

The design of the square is also ruled by the yellow color, by the out-of-scale logic and the use of materials out of their context.

The garden below the textile volume is organized with a wooden platform and a lawn which defines a bank used as an informal seat. The seating system is designed with an ergonomics approach, enhancing the comfort during the layover. On the platform various large seatings are shaped with large backrests ensuring both the comfort of the layover and a playful use.

Along the perimeter of the volume a timed system produces a light rain that drops on the platform underneath, defining the space and refreshing the visitors.

In the evening the platform become YAP event stage, recreating a new centrality in the museum square.

/wp-content/uploads/2013/07/_c_6jUSHdRAUkJHNBbvQw_TsmCLftPnsP8kZqjM9oOZqk86aIF7abof6SF2ja7Ib17fWul6rpk1HEl1uLyHxzvHysLm-uHpz2aD.jpg

/wp-content/uploads/2013/07/_c_XA7jyG_eirNhQlMozjlXeGhj0VK5NDcGefipksh1MaoiSZKcu9Um6qvTPywof344_GiNnsRT3Vbw4ut_Gcv-38qc_sddwGjN.jpg

/wp-content/uploads/2013/07/_c_vxZxXKFlHKwI2WJnkcMfy_2T5EF3hBOIpTz1B-A3EO9EqSCJ5KZQKZD_tAqPuhM5VCvc1dV1Q4HSvRpN6FeAd2TD1ueSt5t9.jpg

/wp-content/uploads/2013/07/_c_ghfiD6QoefpPz-_u80gWilw_i34aqUEw7epGjYeF8MIV0fcuvdu9QYDnh4ReD2hFdV9lTerLqh4934B8sNKphp4KyEcRfFVo.jpg

/wp-content/uploads/2013/07/_c_36Wj4i3Gaz_QmCxrc1wfzP29O1KAft8vpiYY1RUlfdfocNlvVp_Xulu5SEhrdzw2D1SliqsIc_JMb-R7WDsULx4dzmBrp4JX.jpg

/wp-content/uploads/2013/07/_c_OhpPwrubwgby5rh30jSD5M1Vl9tf9AQin7g_pCNCKiV_6ic-eP-FLdqbY9jXbt1ua6ktN_XIVkCEfk8eIupqg6VTLR-c1fKT.jpg

/wp-content/uploads/2013/07/_c_RNvan3CIMv42ItyKtZnH2KmTyd7Dso2JMMYNack0USSM26AGZ6ngeCnwWVr5PyoqsrziCqCd-0FoiV-2EhDUtPj3jgQWdCvg.jpg

/wp-content/uploads/2013/07/_c_jJ9z9h6QSLWaZikc_jJkykP-KprsPnK5_BWoTUTMrkuCyjMrC8XOBfCvwt5LpGDKtfQoHp2IHeCHhylncCeO6WaBzRf1eEbH.jpg

/wp-content/uploads/2013/07/_c_R2vQeGHQRy5cDqQ14GP0m591GNszBiWTHnM0Pg0Aek8Sr7ENZ_Am-QbLYfv5aswPrbdChRzuk3_WubVSD68POxnl9MRHCjqU.jpg

Project name: He
Office: bam! Bottega di architettura metropolitana
Design team: Alberto Bottero, Valeria Bruni, Simona Della Rocca, Fabio Vignolo
Collaborators: Luca Giacosa
Location:  Rome, Italy
Typology: Public space, temporary architecture
Site area: 500 mq
Design : Feb 2013-May 2013
Construction period: May-June 2013
Client: Fondazione MAXXI
Pole structural project: Vittorio Calomeni
Tensostructure project: Davide Enrione
Rigging consultancy and anchoring supervision: Giorgio Giorgis
Tecnical supervision: Antonello De Luca
Pole and tensostructure production: ABC with Associazione Professionale Guide Alpine
Gran Paradiso e Canavese
Platform production: MAIDABROS
Lawn production: Flaminia Garden
Seating production: Zeppelin
Fabric volume production: SPECCHIOPIUMA
Lighting supply: ABC
Lighting project Paola Mastracci in collaboration with Luca Maneli
MAXXI technical coordinator:  Silvia La Pergola, Valentina Zappatore

 

MORE:  bam! Bottega di architettura metropolitana

Post a Comment