La Floresta House / Alventosa Morell Arquitectes

a home with low energy consumption and dialogue with the environment

Project Specs

Location:
Materials:

非常感谢Alventosa Morell Arquitectes将以下内容授权gooood发行。更多请至:Alventosa Morell Arquitectes on gooood 
Appreciation towards Alventosa Morell Arquitectes for providing the following description:

这所住宅的业主希望建筑师建造一座低能耗并与环境对话的住宅。建筑师做到了。建筑位于巴塞罗那自然保护区Collserola山脉支脉某处一个向南的小山丘。这里茂密的植被,宜人的微气候可以让人 忘记都市的喧嚣和压力。建筑师需要强调场地中的某些元素:古老的栎树,原有的小路。建筑可以看成被一个交通空间并联的四座单体,这些单体之间相互有缝隙,形成丰富景观空间。建筑师此外使用气候研究,采用被动式能源设计,采用天然的高热阻材料,让建筑的能耗比普通房屋减少了70.6%。

This Project springs up after some previous conversations with the owner of the site, who shares our concern about the exhaustion of the sources of fossil energies, and also the need of being more respectful with our immediate environment.

1. LOCATION
This house is located in the chain of Collserola  mountains , which is the Natural Reserve of Barcelona.

2. INITIAL SITUATION
This building site, situated in the south side of a small hill, is a piece of ground that the family have been taken a great care over it; and that thanks to its thick vegetation has a unique microclimate where is very easy to relax and forget the stress of the big city and its metropolitan area.

/wp-content/uploads/2013/09/_c_twk5ONQbzlR48-rW6Zn7USwvGXuDx3UoYLJu-WSZ4UVVBK0PX4sMN_0oA91UK6X7rPichM1ytRkRkuDCFRFbNNbuzPVIVi3T.jpg

▲建筑位于巴塞罗那自然保护区Collserola山脉支脉某处一个向南的小山丘上。

 

3. STRATEGIES
As our clients (customers) have a big interest in environmentally sustainable homebuilding, and we were thrilled (moved) by their feelings when telling us some family events lived in this place; the architects have used these approaches:
-We had to build an energy efficient house.
-We had to strengthen the elements that were part of their sentimental heritage (the path, the small table made from stone under the one hundred-year-old holm oak, the landscapes and its connection with the north side of the plot).

/wp-content/uploads/2013/09/_c_QF43MRJ5oBGTtXcHin_Zco4Ys4VUV9mn2H0Olkh1gU-Y-Lrbx6iuwy_LgRbLjbL1PlthYhf5fVh6sBM9bUpdmD6-nuVLfLj_.jpg

▲建筑师需要强调场地中的某些元素:古老的栎树,原有的小路。

/wp-content/uploads/2013/09/_c_lfpW5utPsQQtFQ435g99517EfRefY3RPxnr55ZafqFa9aopVVmTdSHXCimfmyOPkWlmLNhHKobKpuL8zvJj_-XISSsOZKgx5.jpg

▲ 建筑可以理解为四座单体,这些单体之间相互有缝隙,形成丰富景观空间

/wp-content/uploads/2013/09/_c_IeLzeChKzYo9YjZgy5qepFn1FAX-lJ1H8EF_yKPhGn6P9iZod2jk9p5hPDEUimiD_XY72T-tYEr3kH8M0T7ExO9KaQ6AK5Ay.jpg

▲ 单体建筑的丰富关系。材料选用本地环保地恩呢过好高热阻材料和木材

/wp-content/uploads/2013/09/_c_W-aWr6jA0pUpxmBmC_-PO9yTL5OP8iqcvZJFKjJ-ecExWMRoRONjPFfoMRlqx9oTfuA6CoBDf7sBhSWhVBKtUQg8X3-YsLQ9.jpg

▲(左)联系四个单体的中心交通空间,开天窗以采光(右)卫生间开天窗采光

/wp-content/uploads/2013/09/_c_n4PzUIzWdtjgtl9gMccJX0PH9NT6ixYJx4l8eK8KCMUNKGRBsysCL5KlBf_VyM48dUQeff0L5Y6hdeqe4jLKg5zk4Y5VLg5L.jpg

▲ 客厅与主卧之间的交通空间,有透明的门与外界相联系

/wp-content/uploads/2013/09/_c_jJOekWK-axFVZKxjrUdQT-9dK6huP6nu7idBZt0OwULUXvEVKMvXCloAE198eQ_Jim1KA9Tnab1Qsk4CdMleLdHMoFKR1i3K.jpg

▲ 客厅

/wp-content/uploads/2013/09/_c_BjcZhRkXyfwEHnDUqGS_Ndpe1GPCPIvjCQ04R7TQ8S-H4Lajnsg6uGKA_ft_X_N1e5KC7dPaHseAWhNuuzyxhxUyHv40Pcr7.jpg

▲ 楼梯与细部,客厅一角开了低方窗取景

/wp-content/uploads/2013/09/_c_I3aVhFzAVFh7jce1olEW8KX45Y7k6ZJExqb5HgUPLAox7fPQgb0qibjbfk3a_ZTTsNO82oKrH7HjMRf8hyQbvdmeV3qyjFJE.jpg

▲(左)立面,客厅低方窗(右)立面,工作室小方窗

/wp-content/uploads/2013/09/_c_O_by159TXBoa1GD6id3JGrEg7kI1f4343IIf4ZDGC868M2qmMnI-2K7g3pIpdP6k3w-T8aiLsOwR6tNo6MKpGpwh497cy4Uq.jpg

▲ 南向露台

/wp-content/uploads/2013/09/_c_e3_9FpkM2Zco9T5SWsUaR0kIQuikjGgXNjpEPCCs3FQgJpJ5jqRU4ApRL3eA5UjV4V-cmZkhwbN3M8qkalAu8aglYalOBaeR.jpg

▲ 南向露台

/wp-content/uploads/2013/09/_c_f9HaC_9BzWJjC-0Faf-7WefR9kdToJexGQ8NT-lhCalqlm-zlchNxe4bVhDwDmlXN2kPeC5zxajo_zKKiy0n9jT3uhh4HmFY.jpg

▲ 露台下的平地,侧面种植攀援植物,台阶是老旧的铁路枕木

/wp-content/uploads/2013/09/_c_LtZwJWP0bxSKh78YIybEYaZpKoo6EkAB2NN8Hs5dBWMUuuZJ7DKXu1iwVyRDIt3VAhb970l36_5HpNnWw9qgd1TFRUsIXnIB.jpg

▲ 南向立面

/wp-content/uploads/2013/09/_c_OM0VgwfBzPcxjDZpcBuOrry8hNvvSdl7nnuXB31wtirqlHFog3avW9bqLIYFDM0Vu-5Ic8l75oZMjYkyxTGbsn5W2LyCDNfJ.jpg

/wp-content/uploads/2013/09/_c_qcQz1LFotgrDn3ew0-FTzraneyeCKg525bG1F2UqsygRidxXpGwZHTpEQddeJRHR5PtdufsprOf09MveWRw0EaxH3skPmG_U.jpg

/wp-content/uploads/2013/09/_c_1vW2lscS5G1zeotpCHVp_xxEjknmqUYkzbFrJtbmiuTlaMrFxcb2hQu0nLu9DKGrWd5PPELJhJ3mOmDhsHagyJX11uiIGvqW.jpg

▲ 使用气候研究,采用被动式能源设计,采用天然高热阻材料,建筑能耗减少70.6%。

 

4. PROJECT
4.1 SENTIMENTAL HERITAGE
The project is organized by four independent modulus joined together by the roof which
behaves as an interstice element of the whole spaces. This resulting union allows us to
set in a visual framework  of each of four elements identified  as their sentimental
heritage.

4.2 ENERGY EFFICIENT
Thanks to a climate research of this specific building site, based on official climatic data
from METEOCAT, the Catalan Service of Meteorology; we get the information that fix
the passive strategies to follow in order  to reduce the energy consumption. With these
strategies (crossed air circulation, cantilevers to protect from the sun  between equinox,
exploitation of the thermal mass of the cement floor…),  we manage to obtain  a
substantial increase of people’s comfort.

Furthermore, Alventosa Morell Arquitectes decided to implement a frame (facade,
roof…)with the best thermal performances. This way we managed to work in a coherent
way with the climate, so much in the project as in the building process; andwe get
excellent services:
– Reduction of the ecological trace due to the use of natural materials  from the
neighbouring place where we build and with a minimals natural impact (sheep wool,
Wood from fir tres…).
– We avoid any sort of condensation by only using materials that allow sweating, in order
to have a healthy House.
– The construction with natural materials lets us avoid and control the toxicity of the used
ones.
– The energetic  use reduces  by a 70,6% in comparison with a usual house with a
similar Project. So we have an energetic efficient house.

Architects: Alventosa Morell Arquitectes ( Josep Ma. Alventosa, Marc Alventosa y
Xavier Morell ).
Location: La Floresta, Barcelona. España.
Built area 247,81m2.
Photography: Sara Roig, Ivan Raga, Alventosa Morell Arquitectes.
Esculpture: Krasznai ( Roger Coll ).
Builder: Sebastià, Indústria de la fusta.
Gardening: Jardineria Vilaverd.
Year Project: 2011-2012.
Year Construction: 2012-2013.

 

MORE:  Alventosa Morell Arquitectes,更多请至:Alventosa Morell Arquitectes on gooood