#7, Southlands by SquareWorks LLP Design

Retrofitting a 80-year-old Art-Deco apartment to meet contemporary demands

Project Specs

Location:

非常感谢 SquareWorks LLP Design 予gooood分享以下内容。更多关于他们:SquareWorks LLP Design on gooood
Appreciation towards SquareWorks LLP Design  for providing the following description:

本项目位于孟买,是一个综合性的改造项目。设计团队希望通过空间改造,使这个古老的装饰艺术风格的公寓能够适应现代生活的需求。本项目旨在突出孟买式建筑空间的固有特色,并致力于将这种特色与改造后的空间完美地结合起来。建筑师更新了公寓的空间系统以适应各种现代的功能需求。这些功能需求不仅超出了以往家庭空间的范畴,更通过多样化的方式展示了非典型的动态空间。

Southlands is an integrative endeavor aiming to rejuvenate an old 1930 Art-Deco apartment in Mumbai, to accommodate the postulated requirements of a modern-day multiuser collective. The project intends to celebrate the inherent quintessence of a sangfroid ‘Bombay-ish’ precedent with distinct incorporation of consciously designed alterations. Its spatial system has been revitalized to cater functionality, which extends beyond the domesticity of an erstwhile household, assimilating further to reflect an untypical dynamic space that performs in more than several ways.

▼空间概览,overview ©Fabien Charuau

 

设计概念 | Brief

与大多数较老的公寓一样,Southlands7号公寓也属于典型的装饰艺术风格空间。室内空间被划分为了数个房间,以方便传统印度家庭的居住。本项目通过改造,创造出了一系列动态的多功能空间。这些空间虽然保留了其标志性的属性,但功能却并不固定,可以根据特定的需求进行调整,例如:起居室既可以是家庭的生活空间,也可以作为多学科、多用户的共享工作场所;餐厅也可被用作画廊等展览空间。最终,这套300平方米的公寓不仅重获生机,还解决了现代居住空间与工作空间之间的平衡问题。

此外,本项目也强调了静态元素与动态元素之间的对比。为了实现这一点,设计团队没有在工作室内布置传统的静态桌椅书柜等,而是将其打造为了一个可重新布置的、颇具趣味性的灵活性空间。在整体的平面布局上,设计团队将服务空间与主要生活空间明确地区分开来,打造出一个更加方便的起居环境。

▼厨房中岛可作为工作空间,the kitchen island can act as a work space ©Fabien Charuau

Like most older apartments, #7, Southlands too, was a typical Art-Deco setup involving multiple rooms structured to facilitate conventional domesticity of an Indian household. The brief posited dynamic multifunctional spaces which served different purposes from time to time, and yet involved preservation of its iconic attributes. This approach called for a conscious restoration proposal which not only would anew the lost charm of a 300 sq.m 3BHK colonial apartment but also addresses the multi-user specifics of a neoteric residential workspace, where living room functions as a multidisciplinary workplace with multiple users. Dining Hall converts into a gallery or exhibition space.

Emphasis on contrasting static vs dynamic elements – achieved by a studio- space which is rearrangeable and playful as opposed to beds and storage which portray permanence and stillness. Clear segregation of service core from master spaces.

▼餐厅可作为共享办公空间,the dining hall as the multidisciplinary workplace with multiple users ©Fabien Charuau

▼餐厅可作为展览空间,the dining hall can convert into a gallery or exhibition space ©Fabien Charuau

 

设计方法 | Methodology

原有公寓存在着明显的空间划分的痕迹,而设计团队却希望能通过此次改造,尽量从流线和功能上将某些空间进行融合。基于这个想法,他们提出了五个设计原则:
通透性 – 通过强调轴向的几何造型和平面上的贯穿空间来实现一种通透性。
自然采光和通风 – 各空间之间的视觉联系有助于带给住户一种“从整体到局部”的空间体验感。
向心式的空间组织 – 这种布局方式可以避免对现有空间的外围护结构造成影响,从而最大限度地保护原有外墙的内饰面。
材料特性 – 通过材料明确地区分空间的原有部分和改造部分。
简单性 – 充分利用现有的空间元素营造趣味性的生活氛围。

▼室内走廊,天花板上悬吊的绿植架强调了轴线方向,the interior corridor, the vegetation shelves hanging under the ceiling accents the axial geometry ©Fabien Charuau

▼从走廊看生活空间,viewing the living space from the corridor ©Fabien Charuau

Despite the pronounced division of existing space, the apartment evinced an ambiguous experience, in terms of internal navigation and functionality. The design principles were thus derived on the basis of five spatial concepts:
Transparency – through the accentuation of axial geometry; by observing loci of punctures across solid planes.
Natural Light & Ventilation – visual connection across the planes enabling a ‘whole to part’ recognition of spaces in the user’s cognition.
Centripetal organization – an inward-looking organization with utmost reverence for existing surfaces; to consciously deter any design intervention to the existing envelope.
Inherent materiality – austerity of materials to show the clear distinction between ‘existent’ and ‘insertion’.
Simplicity – optimal use of existing spatial elements to create a play between the living and otherwise.

▼在空间中插入木制体量,从材料上区分原有空间和改造空间,inserting a wooden volume into the original space, the austerity of materials shows the clear distinction between ‘existent’ and ‘insertion’ ©Fabien Charuau

▼室内空间局部,partial interior view ©Fabien Charuau

总而言之,基于以上五点原则的设计方法可以创造出一个均质的空间,从而与“打造灵活多变的生活空间”的设计目标保持一致。通常情况下,当我们需要对空间进行干预时,总会存在一个预设的空间以限定改造的规模大小。尽管如此,在Southlands7号公寓的改造过程中,设计团队仍然尽力保留了原有空间的某些特征。因此,最终的公寓空间仍表现出了装饰艺术的风格,从而不仅让人们将目光放在更加广义的建筑空间上,更反映了孟买的建筑风格和城市特性。

Altogether, this methodological approach tendered a homogenous space, which allowed dynamic functionality in alignment with the variable domesticity of user/s involved. Often when an extant space demands design intervention, there’s a pre-existent spatiality that defines the extent of changes that can be brought about. Nonetheless, the approach for restoring of #7, Southlands intended to identify and enunciate some of its characteristic spatial traits. With an iconic architectural style such as Art-Deco being articulated through a Bombay-based apartment, the concern was not only limited to what dwelt within the confines of this habitable space but also to reflect the essence of a larger entity – the city, in this case, Bombay.

▼室内空间局部,木制置物架可用于划分空间,partial interior view, the wooden shelves can divide the space ©Fabien Charuau

▼木制置物架正面较为公共的空间,the public space in front of the wooden shelves ©Fabien Charuau

▼木制置物架背后的空间,保持了装饰艺术风格,the space behind the wooden shelves in an Art-Deco style ©Fabien Charuau

在项目进程中,实践型建筑事务所SquareWorks将理论融于设计,强调了建筑的地域性及其对空间的影响。改造后的公寓空间不仅实现了地域性与空间性的平衡和融合,更通过自身与城市环境的关系传达出一种简单化的美学意义。现在的Southlands7号公寓兼具过去当下的空间特性,不仅是居住空间,还是办公空间,更是一个共享的艺术家工作室。总而言之,它集生活空间和活动空间为一体,表现了某些矛盾事物之间的平衡状态,如“个人化与专业化”、“单一与多元”、“私人与公共”和“旧与新”等。

In terms of methodology, SquareWorks, as a practice, deals with design and research correlatively, emphasizing the specifics of domesticity and its effects on spaces. This project has been envisaged as a dissemination of discursive exchange between the two. Here, the aesthetics, render a simplistic finesse with due regard to its contextual synchrony. Being a residential work-space and an artist’s studio involving multiple users, this apartment conveys an upbeat contemporary expression with aforethought nuances of distant past. All in all, as an assemblage of users and activities, it epitomizes an equilibrium between some paradoxical entities such as ‘personal – professional’, ‘single-multi’, ‘private-public’ and ‘old-new’.

▼卧室,强调了“新与旧”,the bedroom, epitomizing the equilibrium between ‘old-new’ ©Fabien Charuau

▼卧室,the bedroom ©Fabien Charuau

▼装饰艺术风格的浴室,the bathroom in an Art-Deco style ©Fabien Charuau

▼绿色马赛克墙砖的浴室空间,the bathroom covered by green mosaic tiles ©Fabien Charuau

Project Data Sheet
Official Name of the Project: #7, Southlands
Location: Mumbai, Maharashtra, India
Design Development: 2016 October – 2017 March
Construction Period: 2017 March – 2018 March
Architects/ Designers: SquareWorks LLP Design
Team: Katsushi Goto, Khushboo Vyas
Collaborators: Apartment
Contractors: Nirmaan (Mainak Mushruwala, Husein Khakoo)
Gross Area of Project: 300 sq.m
Project management: Project Makers (Jitendra Jadav)
Photographer: Fabien Charuau

Product List
Sanitary Fittings: TOTO Handmade Ceramic
Tiles: Yogesh Mahida White Goods
Appliances: Sub-Zero, Siemens
Geyser: Clage
Air Conditioner: Mitsubishi Electric

More: SquareWorks LLP Design        更多关于他们:SquareWorks LLP Design on gooood

Post a Comment