5 Science Park Drive by Serie Architects + Multiply Architects

The alternating ‘accordion’ facade and ‘city room’

Project Specs

Location:

非常感谢 Serie Architects + Multiply Architects 予gooood分享以下内容。更多关于: Serie Architects on goooodMultiply Architects on gooood
Appreciation towards Serie Architects + Multiply Architects for providing the following description:

本大楼坐落在科技园路5号,是处于亚洲领先地位的技术研发基地——新加坡科技园(Singapore’s Science Park)中最新建成的一个项目。作为城市再开发项目中的首个建成建筑,本项目提供了一个强大的互联高科技环境。新加坡副总理王瑞杰(Heng Swee Keat)参加了该大楼的官方开幕仪式。同时,作为科技园区重建的基础,本案也提出了一个技术研究类建筑的新模型,反映出新兴电子商务和研究组织当下的需求。

London, United Kingdom| 29 October, 2019 – 5 Science Park Drive is the latest building in Singapore’s Science Park, Asia’s leading R&D and technology location. The project is the first to be realized as part of a redevelopment plan to provide an enhanced and better connected high-tech environment. Officially opened by Deputy Prime Minister Heng Swee Keat 5SPD re-works the model for a technology building to reflect the needs of emerging e-commerce and research organisations. This flagship building will form the basis of the re-development of the science park.

▼大楼外观,exterior view of the building © Finbarr Fallon

大楼采用手风琴风箱状的高性能玻璃外立面。设计团队重新设计了楼内的LED照明系统,当夜幕降临的时候,人造灯光会赋予大楼一种别样的生命力。此外,本案还综合考虑了用户的视野与上下层空间的窗间墙,不仅最大程度地扩大了景观面,更减少了由太阳辐射所产生的不必要的得热。

▼大楼外观,采用手风琴风箱状的高性能玻璃外立面,exterior view of the building with the high performance glazing set into an alternating ‘accordion’ design © Finbarr Fallon

The façade features high performance glazing set into an alternating ‘accordion’ design that is animated at night with a re-programmable LED light system. The design combines vision and spandrel glazing to maximise views while mitigating solar gain.

▼大楼外观局部,外立面不仅最大程度地扩大了景观面,更减少了由太阳辐射所产生的不必要的得热,partial exterior view of the building, the facade maximizes views while mitigating solar gain © Finbarr Fallon

▼大楼外观局部,partial exterior view of the building © Finbarr Fallon

建筑事务所Serie Architects的负责人Christopher Lee解释道:“ 在20世纪90年代所规划的科技园区内,所有的建筑都被没有实际作用的景观带分隔开。可以说,这里已经不能满足目前的社交需求了。因此我们决定对园区进行重建。而作为重建项目中第一座落成的建筑,科技园路5号技术大楼将公共空间暴露在了大众的视野中。该公共空间不仅具有很强的可达性,更拥有各种便利的配套设施。”

Christopher Lee, Principal of Serie Architects explains that, “The Science Park model of the 1990s, with buildings isolated from one another by unutilised landscape is no longer adequate for today’s workspaces that are more social in nature. The first of more than five buildings in the cluster, 5 Science Park Drive is designed to ensure that common spaces are visible, accessible and nourished with amenities”.

设计团队也因此重新设计和规划了大楼毗邻的停车场空间,在其中加入了景观绿化和包括运动亭在内的一系列公共设施。值得一提的是,在整个重建项目完工后,这个停车场空间将成为周围六座技术大楼的共享公园。

The adjacent car park has been covered with extensive landscaping and amenities including exercise pavilions. This will eventually form a shared park for a cluster of six massive new technology buildings.

▼大楼前加入了一系列景观绿化,the space in front of the building has been covered with extensive landscaping © Finbarr Fallon

本技术大楼内容纳着一个三层通高的、可作为“城市客厅”的大堂空间。大堂注重人与人之间的协作和交流讨论,其内设有一系列叠落的平台,为咖啡厅、休息区和小礼堂的设置提供了空间,反映出工作场所在社会职能层面上的功能转变。在平面的布局上,本项目具有超高的灵活性。标准层中设有4,000多平方米的开放式空间,柱与柱之间的跨度可达到20米。两个集中式交通核分散布置在大楼的中心位置上,配合着高效的走廊,使得每层空间不仅可以被一家公司独占,也可以为多家公司服务。

▼三层通高的、可作为“城市客厅”的大堂空间,设有一系列叠落的平台,the three-storey extended lobby or ‘city room’ with a series of cascading platforms © Finbarr Fallon

▼大堂空间局部,partial view of the lobby space © Finbarr Fallon

The building features a three-storey extended lobby or ‘city room’ that incorporates a series of cascading platforms incorporating a café, break-out spaces and a small auditorium to reflect the changing social nature of the workplace. This space is focused on collaboration, discussion and networking. The floor plans are designed to maximise flexibility. A typical floorplate has over 4,000sqm in open plan space and column-free spans of 20 metres. Centralised circulation with highly efficient double-loaded corridors allows the building to be configured for single or multi-tenant use.

▼大堂叠落的平台,为咖啡厅和休息区的设置提供了空间,the cascading platform in the lobby incorporating a café and break-out spaces © Finbarr Fallon

▼大堂平台空间,the platform in the lobby © Finbarr Fallon

这座总建筑面积高达26,000平方米的大楼目前已全面投入使用,为电子商务初创企业Shopee的3,000名员工提供了一个舒适的办公环境。

The building has been fully let to e-commerce start-up Shopee and will eventually house 3,000 staff across the 26,000sqm of space.

▼大楼外观夜景,大楼容纳着一个三层通高的、可作为“城市客厅”的大堂空间,night view of the building with a three-storey extended lobby or ‘city room’ © Finbarr Fallon

▼大楼外观夜景,night view of the building © Finbarr Fallon

▼首层平面图,ground floor plan

▼标准层平面,typical floor plan

▼剖面图,section

▼平面构造细节,plan construction details

▼剖面构造细节,section construction details

Location: Singapore
Year: Completed 2019
Use: Commercial
Area: 26,000 sqm
Client: Ascendas-Singbridge (now CapitaLand)
Design Architect: Serie Architects
Executive Architect: Multiply Architects LLP
Civil and Structural Engineering: TW-Asia Consultants Pte Ltd
Mechanical and Electrical Engineering: J. Roger Preston (S) Pte Ltd
Quantity Surveying: WT Partnership
Façade: Meinhardt (Singapore) Pte Ltd
Façade: AVA Global Pte Ltd
Landscape: ICN Design International Pte Ltd
Greenmark: BSD Building Systems & Diagnostics
Main Contractor: Nakano Singapore Pte Ltd
Lighting: Limelight Atelier
Signage: Acacia Design Consultants Pte Ltd
Photography: Finbarr Fallon

More: Serie Architects + Multiply Architects         更多关于: Serie Architects on goooodMultiply Architects on gooood

Post a Comment