3SHOEBOX HOUSE, Ljubljana, Slovenia by OFIS Architects

space with intersection between old and new

Project Specs

Design Firm:
Location:

非常感谢 OFIS Architects 予gooood分享以下内容。更多关于他们:OFIS Architects on gooood
Appreciation towards OFIS Architects for providing the following description:

住宅位于斯洛文尼亚Ljubljana市中心。原建筑建成于1934年,由Emil Navinsek设计,他以一个开创性的无走廊学校设计而闻名。这所住宅当时是为建筑师的两个未婚的姐姐设计的,每层50平米。这条街道上的大部分房屋都建成于二十世纪六十年代到七十年代之间,多以白色石膏和深色木板饰面。

The Villa is located in Trnovo within the city center of Ljubljana, Slovenia. It is renovation of a small existing house dating from 1934.
Old house was designed by architect Emil Navinsek, known for innovation space concepts of a school non-corridor plan. He designed the house next to his residence for his two unmarried eldery sisters who lived together in a small surface of only 50m2 per floor.
The street where the house is situated was mostly built in the 60s and 70s with typical one family residential houses made in combination of white plaster render and dark wood cladding.

▼从街道望向建筑,street view ©Image courtesy OFIS Architects + Tomaz Gregoric

 

楼层交错
Floor Level Intersections

扩建工程在新建部分和原有楼层之间创造不同的交错联系。建筑体由三个立方体构成,每一个鞋盒式的部分都类似原住宅平面。这些盒子成90度相互交错堆叠在一起,创造出悬挑和露台空间。黑色木材打造的垂直格子包裹着体量,呼应了街道的肌理。结构体系包括混凝土基础,钢结构框架和上层木结构。整体设计的橱柜与墙面结合为一体。原建筑的结构和材料都得到了保留。

The extension is creating different intersection between old and new part on each floor … is composed of 3 cube volumes, each in a proportion of a shoe-box like existing house floorplan. Boxes are stacked with 90 degrees shifts creating overhangs and terraces. The volumes are claded in dark wood – spruce vertical lattice – in the context of the street architecture. The structure is combination of a concrete base, metal frames and wooden substructure. Interior of the new part is formed mostly by wall cladding creating integrated wardrobes and walls. The old house is simply renovated keeping all the existing textures and materials.

▼新建筑由三个相互穿插的立方体构成,the extension is created by three cube stacked with 90 degrees shifts ©Image courtesy OFIS Architects + Tomaz Gregoric

在室内,新老建筑之间由不同的横向通道相联系——新建筑穿透旧墙体,制造新的空间:地面层作为起居空间,一层为儿童房和客房,顶层是带起居室的主卧。

Interior of an old house and new extension are connected in different layouts – new extension perforates through the old walls creating associated facilities:
groundfloor as a living area, first floor with kids rooms and guest room, top floor with master bedroom and living.

▼总平面图:新旧建筑在外观上截然不同,但在室内却相互融合,site plan: there is distinction between the old and new while the internal space is flouting in-between ©Image courtesy OFIS Architects + Tomaz Gregoric

    

在房间的中央,新旧体量在这里交汇。一部新建的楼梯附着于垂直承重墙上。室内设计受到来自Adolf Loos的影响,抬升的底座、壁橱和小的坐榻构成了一个简约的空间。起居空间向老建筑延伸,模糊了新老建筑之间的界限。

The heart of the house – intersection of volumes and connector of old and new is a staircase attached to a main vertical concrete wall. Inspired by Adolf Loos interiors forms elevated podiums, niches, wardrobes, small sitting areas and is partly extended into small spaces in the existing part of the house creating private living areas on each floor.

▼起居空间向老建筑延伸,模糊了新老建筑之间的界限,small sitting areas is partly extended into the existing part of the house creating private living areas on each floor ©Image courtesy OFIS Architects + Tomaz Gregoric

▼起居室向老建筑区域延伸,the living area is extended into the old part of the house ©Image courtesy OFIS Architects + Tomaz Gregoric

▼位于二层的儿童房,the kids room on the second floor ©Image courtesy OFIS Architects + Tomaz Gregoric

▼通往二层主卧的楼梯,stairs leading to the top floor ©Image courtesy OFIS Architects + Tomaz Gregoric

    

    

▼从这里步入起居室,the small corridor leading to the living room ©Image courtesy OFIS Architects + Tomaz Gregoric

▼起居室享有开阔的景观视野,the living room with open view ©Image courtesy OFIS Architects + Tomaz Gregoric

▼主卧,the master bedroom ©Image courtesy OFIS Architects + Tomaz Gregoric

▼夜景,night view ©Image courtesy OFIS Architects + Tomaz Gregoric

▼(左)原始图纸;(右)轴测图,(left) the original drawings; (right) axonometric projection

    

▼总平面图,siteplan

▼地面层平面图,ground floor plan

▼一层平面图,first floor plan

▼二层平面图,second floor plan

▼立面图,elevation

▼剖面图,section

location: Ljubljana, Slovenia
status: completion 2017
area: 228m2
project team:Rok Oman, Spela Videcnik , Andrej Gregoric, Janez Martincic, Jamie Lee, Lorenzo Conti, Maja Vecerina, Sam Eadington, Alexandra Volkov, Aliaksandra Dalmatava, Anastasia Barasheva, Chiara Girolami, Darko Ivanovski, Elisa Ribilotta , Łukasz Czech, José Navarrete Jiménez, Mariangela Fabbri
photographer: Tomaz Gregoric
English text: OFIS Architects
Chinese text: gooood editor Yi Ting

More:  OFIS Architects,更多关于他们:OFIS Architects on gooood