2019 ASLA Residential Design AWARD OF EXCELLENCE: Sonoma Mountain by Hocker Design Group

A design for outdoor living that is at once thoroughly elegant, utterly welcoming, and perfectly at home in its stunning natural setting

Project Specs

“在加州北部索诺玛山的4英亩土地上,精心设计的户外空间为这座小型的周末住宅提供了泳池、烧烤用餐区和家庭集会场所,同时充分利用了场地的壮丽景色。精致的板状混凝土墙将停车区和生活空间分隔开,天然的石材和耐候钢为户外生活增添了清晰度和整齐划一的观感,在令人惊叹的自然场景中营造了一个优雅又温馨的居住场所。”
– 2019年评审委员会

“Set on four acres within an open space preserve on Sonoma Mountain in Northern California, the meticulously designed outdoor rooms for this tiny weekend home include a pool, a grilling and dining area, and a family gathering spot, and take full advantage of the spectacular views from the site. A finely crafted board-formed concrete wall separates the parking area from the living spaces, and natural stone and weathered steel help bring clarity and consistency to a design for outdoor living that is at once thoroughly elegant, utterly welcoming, and perfectly at home in its stunning natural setting.”
– 2019 Awards Jury

来自 ASLA 对gooood的分享。
Sonoma Mountain by Hocker Design Group

 

项目概述
PROJECT STATEMENT

这座隐避的住宅位于索诺玛山96英亩的自然保护区内,占据了约4英亩的土地。住宅中包含了用于娱乐、休闲和休憩的私人空间。总体规划在优化外部空间与建筑关系的同时,将车辆隐藏在倾斜的山体当中。场地中的各种元素被沿着种满原生禾叶栎的倾斜草坪精确布置,包括两个小型的weeHouse、用于连接的部步道和台阶、游泳池、户外烧烤区、私密隔墙和就座区等。住宅的室内和室外空间均可以俯瞰到马坦萨斯溪谷的壮丽景色。

Situated on a 4-acre parcel within a 96-acre preserve on Sonoma Mountain, this hidden retreat offers private spaces for entertainment, recreation, and respite. A masterplan effort optimized the potential of the exterior spaces with adjacency to structures while hiding vehicles from sight, all along a sloping hillside. Elements of the site are organized along the sloping meadows amongst the predominant native Quercus agrifolia. Two small “weeHouse” structures, connective walks and steps, a pool, outdoor grilling area, privacy wall, and seating space are meticulously placed on and carved into the site, surrounded by re-sown native grasses. The dwelling spaces, both indoor and out, offer stunning valley views toward Matanzas Creek below.

▲场地平面图示意。Site: Illustrative site plan

 

项目说明
PROJECT NARRATIVE

这座用于周末度假和工作的隐蔽住宅位于索诺玛山96英亩的自然保护区内,占据了约4英亩的土地,它与杰克·伦敦州立公园相邻,提供了私人化的休闲、娱乐和休息空间。项目的整体规划受到了业主在该地为期两年的间歇性露营的启发,旨在优化外部空间与建筑物的连接感,并将车辆沿着倾斜的山坡隐藏起来。居住者通过一条蜿蜒的碎石子路进入场地,缓缓上升的路径两侧被橡树林、蕨类植物和草甸构成的景观包围,走到“豁然开朗”之时,便可以看到住宅的具体位置。

硬景观选用了天然石材、耐候钢和板状混凝土,以柔和的方式置入生态保护区的自然美景当中。工艺精致的板状混凝土墙划分出活动和休息空间以及车辆和行人空间,在场地的核心地带形成一道宽阔的大门。庭院中还包含了户外厨房、泳池、碎石路面的休息区和阶梯式的草坪。每种材料的使用变化都非常明确,凭借刚柔并济的丰富纹理与空间的整体美感形成了鲜明的对比,以克制的方式带来平静的氛围。一棵老橄榄树如雕塑般伫立在草坪上,柔化了空间的棱角,与场地边缘的橡树和草丛一起,共同将人工的介入融合到自然环境当中。

小型游泳池由青石板环绕,形成无边界的观感,能够最大程度地倒映出周围的橡树和局部多云的天空。游泳池位于板状混凝土墙的一侧,与远处的车辆路径完全隔离。特殊的嵌入式系统形成了一个能够固定在水池边缘并漂浮在水面上的池盖,在晚上或者主人不在家的时候,有助于维持水温并保护附近动物的安全。

居住空间的上方设置有碎石铺地的停车空间,该空间被置于山体之中,并掩盖在混凝土墙之后。沿着墙壁背面的耐候钢台阶下去可以看到一块钢制的挡土墙,用于保护居住空间入口处的橡树。位于坡顶的果园和花园被简单的耐候钢框架围合起来,上面的农业用网能够保护从山坡上经过的鹿。

场地中的植物种类并不多,且集中在室外空间和果园/花园区域,包括橄榄树、苹果树、伯克利莎草、龙舌兰、矮羊茅和迷迭香等。住宅周围的大部分区域分布着当地的野生花草,它们在成熟后便被割掉,以防止森林火灾的蔓延。

▲停车场:板状混凝土墙和原生草地定义出由可渗透材料铺设的停车场空间。Parking Court: The permeable parking court is defined by a board-formed concrete wall and native grasses.

 

▲步行入口路径:从停车空间到主庭院的路径使用了耐候钢框架和可渗透的碎石,以柔和的方式介入了场地环境。Site Pedestrian Access: The descent from the motor court into the main courtyard lightly touches the site with weathered steel risers and permeable crushed aggregate treads.

 

▲阶梯:一系列钢制的阶梯式档土墙统一了不同的户外空间和功能元素。Terracing: A series of steel terrace walls transcend the site to different outdoor rooms and programmatic elements.

 

▲用餐区:阶梯式的用餐区设有耐候钢烤架,将庭院和停车区域隔开,同时与不对称场地的主轴线保持了平齐。Dining Terrace: A dining terrace, weathered steel grill enclosure, and exit from the courtyard to the motor court beyond align along the main axis of the asymetric site layout.

 

▲泳池:从住宅望向铺有草皮的台阶和无边界泳池。Pool: View from the home toward the sodded terrace steps and the zero-edge swimming pool.

 

▲边界:板状混凝土墙分隔了居住空间和停车空间。Boundaries: A board-formed concrete wall separates the dwelling space from the parking court beyond.

 

▲集会空间:跨过泳池望向户外起居空间,老橄榄树以及由预制耐候钢板建造的房屋。Gathering Space: View across the swimming pool toward the outdoor living space, lone olive tree, and corten steel prefab home beyond.

 

▲泳池细部:泳池边缘的细部近景。Pool Detail: Detail of the zero-edge condition along the perimeter of the swimming pool.

 

▲阶梯式的空间:户外起居空间通过铺有草皮的耐候钢台阶与泳池区域隔开。Terraced Rooms: The outdoor living space is separated from the pool terrace by sodded treads held with weathered steel risers.

 

▲户外厨房:从室内望向户外厨房、烧烤区、户外起居空间和游泳池。Outdoor Kitchen: Interior view toward the outdoor dining, grilling, living, and swimming pool spaces.

 

▲水池倒影:板状混凝土墙在保持场地既有坡度的同时在泳池和停车区域之间创建了视觉上的隔离。Pool Reflection: A board-formed concrete wall retains the uphill grade and creates visual separation between the swimming pool and motor court beyond.

 

▲入口路径:离开停车场之后沿着索诺玛山雾气弥漫的坡道进入场地。Arrival: A view through the fog of a ridge along the Sonoma Mountain slope as you exit the motor court.

 

▲山谷美景:从户外起居空间上方眺望马坦萨斯溪谷。Valley View: View into the Matanzas Creek Valley from the motor court perch, above the outdoor living spaces.

 

▲山坡植被:从山坡草地望向上方的预制耐候钢房屋。Hillside Planting: The hillside meadow frames the upward view toward the striking corten prefab dwellings.

 

▲索诺玛山美景:道路穿过重新种植的索诺玛山草甸一路延伸至房屋所在的场地。Sonoma Mountain Views: The roadway into the property weaves through the re-seeded Sonoma Mountain meadow.

 

PROJECT NARRATIVE

Situated on a 4-acre parcel within a 96-acre preserve on Sonoma Mountain, adjacent to Jack London State Park, this hidden weekend and work retreat offers private spaces for entertainment, recreation, and respite. A masterplan effort, inspired by the client’s 2-years of on-and-off camping on the site, optimized the potential of the exterior spaces with adjacency to structures while hiding vehicles from sight, all along a sloping hillside. The approach to the site follows a winding gravel road up the gently sloping land, flanked on either side by varied landscapes of oak groves, fern depressions, or grassy meadows. An opening in the landscape reveals the property’s locale. Elements of the site are organized along the sloping meadows amongst the predominant native Quercus agrifolia. Two small “weeHouse” structures, connective walks and steps, a pool, outdoor grilling area, privacy wall, and seating space are meticulously placed on and carved into the site, surrounded by re-sown native grasses. The dwelling spaces, both indoor and out, offer stunning valley views toward Matanzas Creek below. Further uphill, a small orchard and garden are perched in sunny openings in the landscape.

Hardscape materials comprised of natural stone, weathered steel, and board-formed concrete gently impose on the naturally beautiful and ecologically conserved site. The precisely crafted board-formed concrete wall that separates journey from relaxation, vehicle from pedestrian, holds a wide portal to the heart of the project, a courtyard that includes an outdoor kitchen, pool, aggregate-paved seating areas, and a terraced lawn. Each material change in this zone is crisply executed such that soft, hard, textured or liquid surfaces lend maximum contrast to the overall aesthetic of the space, calming the senses with restraint. To relax the orthogonal nature of the space, a lone, aged olive tree resides in the lawn as sculpture on a plinth. Along the edges of the space, oaks and grasses envelope and transition the designed intervention back into nature.

The small swimming pool features a bluestone surround and zero-edge detailing to maximize the mirrored surface of water to reflect the adjacent oaks and partly cloudy skies above. The pool rests, completely hidden from the motor court beyond, at the low side of the bisecting board-formed concrete wall. A unique in-floor system reveals an emergent pool cover that floats on the water’s surface, secured at the edges, in the evenings or when the owners are back in the Bay Area. This safety cover helps to maintain the water’s temperature and keep the neighboring fauna at bay.

Above the dwelling spaces, a central permeable aggregate parking court is anchored into the hillside, hidden by the concrete wall. Weathered steel steps along the backside of the wall follow a steel retaining wall that acts to preserve a lone, sculptural oak at the portal to the living spaces below. These elements lie below a small fruit tree orchard and garden that are fenced by a simple weathered steel frame with agricultural mesh for deer protection along the upland slope.

Plant selections on the project were minimal and focused near the outdoor room spaces and orchard/garden areas. These included olive and apple trees, Berkeley sedge, Parry’s agave, dwarf fescue, and rosemary. Much of the perimeter of the development area was reseeded with native grasses and wildflowers that are mown following maturation to help keep wildfires at bay.

More: ASLAHocker Design Group

Post a Comment