2017 RESIDENTIAL DESIGN HONOR AWARD: Smith Residence, California, by Roche + Roche Landscape Architecture

A country residential landscape that took full advantage of site materials.

Project Specs

“在该项目中,树木在空间塑造上发挥了重要的作用,并且你可以看到,在这个空间里,它们生长得又是多么茂盛”。
-2017年评审委员会

“The spatial definition of the arbors and the space is great. You can see how well it’s going to grow in”
– 2017 Awards Jury

来自ASLA对gooood的分享。
Smith Residence by Roche + Roche Landscape Architecture,更多请至:Roche + Roche Landscape Architecture on gooood 
Appreciation towards ASLA for providing the following description:

 

项目陈述
PROJECT STATEMENT

这是一处由利落线条和天然材料色调构成的当代田园建筑项目,其基址位于索诺马历史广场以北不到两英里的一处半山腰上,场地面积17英亩,四周被茂林环绕,身处其中,可欣赏到索诺玛山谷和旧金山湾的美景。整个建筑体自给自足,可以通过隐藏的光伏板产生足够的能量,以满足场地内的电力需求,并为业主的车辆充电。带有柳条顶棚的金属廊架为下方提供了荫护,并明确出了泳池旁的室外用餐和起居室区域。该项目中的一系列定制混凝土景观设施均由景观设计师完成,其中包括户外厨柜,两个水景,游泳池平台和火炉。在场地的顶部,设有一个带燃气火炉的砾石露台,利用一个戏剧性的既有火山岩作为背景。置身此处,可以俯瞰到下方壮观的葡萄园和安置在原有岩石缝隙间的掷球场。

This compound of rural contemporary buildings with clean geometry and a palette of natural materials steps up and down the steep, wooded 17-acre site. Less than two miles north of Sonoma’s historic square, it features views over the Sonoma Valley and beyond to San Francisco across the Bay. The entire compound is off-grid, generating enough energy with hidden PV panels to power all on-site electrical needs, and charge the owner’s electric vehicles. Arbors of woven willow panels set in steel frames provide shade and define the outdoor living and dining rooms, flanking the swimming pool terrace. A family of custom concrete elements was fabricated to the landscape architects design, including the outdoor kitchen counters, two water features, the pool terrace and fire pit. At the top of the site, a gravel terrace with gas fire pit utilizing a dramatic existing volcanic rock as its backdrop, overlooks a bocce court with spectacular vineyard views, laid into a gap in the native rock outcroppings.

▲场地平面 SITE PLAN

 

项目说明
PROJECT NARRATIVE

索诺玛是海湾地区一部分业主的首选目的地,他们会在城镇附近寻找并购买房产。 该项目场地位于历史广场以北不到2英里处的一个陡峭的山坡上,占地17英亩。

这是一个由利落线条和天然材料色调构成的当代田园建筑,其主要材料包括大面幅玻璃,直线型石制单板,横向雪松板和混凝土。该项目的亮点之一是,它保护并利用了现有橡树林地和火山岩。并取代了早期的住宅,充分展现出了索诺玛山谷以及从海湾到旧金山的景观。景观设计师与建筑师和施工方合作,充分利用了有限的水平空间,坡道,停车场,露台和室外周边场地。整个建筑自给自足,通过隐藏的光伏面板产生的能量不仅可以满足场地内的电力需求,而且还可以为业主的电动车充电。

由市政道驶入该住宅的入口碎石道两侧,设置了有几道弧线矮墙,配合地被植物Stachys and Buteloua,构成了体现着印加风格的入口景观。稍高些的入口墙壁与精致的蒙大拿石头组合在一起,其间设有一自动钢门,和栏杆相呼应,作为住宅的安全入口。入口处还设有一个循环驱动系统,用来联系消防部门;而入口处的既有树木被尽可能地保留了下来。

客房,游戏室,和小型休憩草坪被设计在了场地最低处的树丛间。从半坡上的混凝车库平台和矮墙处可以俯瞰到这里。车库和地下住宅需要从砾石车道进入,在那里摆放了反映了业主的三个成年子女的身高的定制混凝土喷泉雕塑。

客户希望一家人大部分的日常生活能集中在同一楼层,因此设计师使二楼的卧室,厨房和起居室均面向泳池的混凝土露台,并且确保所有这些房间都可以看到索诺玛山谷和旧金山的景色。定制的混凝土户外厨柜和石制瀑布厨房备餐台相呼应,同时强调出了与建筑的水平松板一致的效果。而带有柳条顶棚的金属廊架不仅为下方提供了荫护,同时和定制的混凝土火炉一起明确出了室外用餐区和起居室。

一条嵌有种植壁龛的石台阶通道通往场地顶端。而那里一度杂草丛生、布满岩石,但却被客户认为是一个景色壮观、极具冒险体验,且值得开发的目的地。设计师以戏剧性的既有火山岩作为背景,其中设置了一个燃气火炉,作为砾石露台,在此可以看到到下方的掷球场。白天的月亮花园,展现着岩石上地衣绿、灰、白相混合的色彩,傍晚则收集着月光谷皎洁的月光。

游泳池反射着既有橡树的倒影,两组循环水景为炎热的夏季提供了喘息的机会,而当地植物的广泛运用则将该建筑物和周围环境紧密地联系到了一起。

 

▲这个大房间完全对泳池平台开放。对于这个当代田园建筑,设计师精心选址,并且充分利用了场地内的有限空间。
The great room fully open to the pool terrace. The rural contemporary compound was carefully sited and stepped to take best advantage of limited level space.

 

▲利用现场石块设计的弧线形矮墙体现着印加风格。而真正的安全入口则由较高的墙壁和自动钢闸门组合而成。
Low gently curving walls utilize on-site boulders fit together in the Incan style. Taller entry walls and an automatic steel gate provide security and announce the entry into the property.

 

▲隐藏在车库下方树丛中的客房,游戏室和小型游憩草坪。
The guesthouse, game room, and small play lawn are tucked into the trees below the car barn.

 

▲从客房向住宅入口看:可以看到碎石路中央保留下来的既有橡树。
The entry tower of the residence viewed from the guesthouse. Native oaks were preserved, even where they met gravel paths.

 

▲在铺有沙石的停车场上,放置了一个体现了业主三个子女身高差异的混凝土喷泉雕塑。喷泉被安置在了一个混合种植的种植床上。
In the gravel auto court a custom concrete fountain element mirrors the height differentials of the owners’ three adult children. The fountain is set in a bed of Epimedium x. p. ‘Frohnleiten’ and Juncus p. ‘Carmen’s Grey’, with Woodwardia fimbriata and Viburnum davidii.

 

▲健身房外的狼尾草和海葵正追赶着午后的阳光。
Pennisetum spathiolatum and Anemone j. ‘Honorine Jobert’ catch the late afternoon sun outside the exercise room.

 

▲在马林和旧金山景色的映衬下,游泳池反射着到既有橡树和置石的倒影。
The pool captures the reflection of existing oaks and boulders in the foreground, with views of Marin and San Francisco beyond.

 

▲主卧外定制混凝土水池景观
The custom concrete water feature outside the master bedroom.

 

▲带有柳条顶棚的金属廊架不仅为下方提供了荫护,同时和定制的混凝土火炉一起明确出了室外用餐区和起居室。
Arbors of woven willow panels set in steel frames provide much needed filtered shade, and help define the outdoor dining room and outdoor living room with custom concrete fire pit.

 

▲带有遮荫棚和加热装置的户外餐厅和厨房。
The outdoor dining and outdoor kitchen with shade arbor and heaters.

 

▲定制的混凝土户外橱柜与石制瀑布厨房相呼应。
Custom concrete outdoor kitchen counters echo the stone waterfall kitchen.

 

▲通往顶层的石制台阶通道里嵌有一个种植壁龛。 里面种植了Adiantum r. ‘Pacific Maid’, Leptinella s. ‘Platts Black’, Viola labradorica and Campanula murallis.
Stone and gravel steps leading up to the top level feature a planted grotto at the midway landing, with Adiantum r. ‘Pacific Maid’, Leptinella s. ‘Platts Black’, Viola labradorica and Campanula murallis.

 

▲掷球场被安排在了月亮花园内的原生岩石空地,周边配植了一些陆生地被,像Festuca i.‘Siskiyou Blue’, Cotyledon o. ‘Flavida’, Eriogonum giganteum, and Dudleya hydrids.
The bocce court laid into a gap in the native rock outcroppings in the Moon Garden, featuring Festuca i.‘Siskiyou Blue’, Cotyledon o. ‘Flavida’, Eriogonum giganteum, and Dudleya hydrids.

 

▲这是一处以戏剧性的既有火山岩作为背景的砾石露台,上面设置了燃气火炉,在此可以俯瞰到掷球场和壮观的葡萄园景色。
A gravel terrace with gas fire pit utilizing a dramatic existing volcanic rock as its backdrop overlooks the bocce court and stunning vineyard views.

 

PROJECT NARRATIVE

Sonoma became the destination of choice for a small group of Bay Area friends, who each found and purchased properties near town. The client chose this steep, wooded 17-acre site with volcanic rock fields less than 2 miles north of the historic square.

The feel was to be rural contemporary, with clean geometry and a palette of natural materials, including large expanses of glass, rectilinear stone veneer, horizontal cedar siding, and concrete. Preserving and taking best advantage of the existing oak woodland and volcanic rock outcroppings was of paramount importance. A new compound of buildings would replace an earlier home that took no advantage of the views of Sonoma Valley and across the Bay to San Francisco. The landscape architect worked with the architect and builder to take best advantage of the limited level space, stepping the buildings, auto court, terraces and outdoor rooms up and down the site. The entire compound is off-grid, generating enough energy with hidden PV panels to power all on site electrical needs, and charge the owner’s electric vehicles.

Where the gravel private lane leaves the county road, low gently curving walls planted with Stachys and Buteloua frame the entry. These walls utilize on-site boulders fit together in the Inca style of tight mortar-less jointing. Taller entry walls veneered in the more mannered Montana stone of the residence, with an automatic steel gate designed to echo the railings at the residence, provide security and announce the entry into the property. A loop drive system was designed to create resident and fire department access, while preserving as many existing trees as possible.

At the lowest developed level, a guesthouse, game room, and small play lawn are tucked into the trees. All are overlooked by the concrete terrace and seat walls at the Car Barn half a floor up. The Car Barn and ground floor of the residence are accessed from the gravel auto court, where a custom concrete fountain element mirrors the height differentials of the owners’ three adult children.

The client desired most of their daily living on one level, so the second floor bedrooms, kitchen and great room open out onto the concrete pool terrace, all with views over the Sonoma Valley and beyond to San Francisco across the Bay. Custom concrete outdoor kitchen counters echo the stone waterfall kitchen island, accented with the same horizontal cedar as the buildings. Arbors of woven willow panels set in steel frames provide much needed filtered shade, and help define the outdoor dining room and outdoor living room with custom concrete fire pit.

Stone and gravel steps leading up to the top level feature a planted grotto at the midway landing. At the top of the site, formerly a weedy, rock strewn knoll the clients thought they’d never venture out to, a destination with spectacular views was waiting to be uncovered. A gravel terrace with gas fire pit utilizing a dramatic existing volcanic rock as its backdrop overlooks a bocce court laid into a gap in the native rock outcroppings. The moon garden of light greens, greys and whites plays off the lichen color on the rocks, and gathers the evening light in the Valley of the Moon.

The pool captures the reflection of existing oaks, and two recirculating water elements provide respite from the hot summer sun, while the naturalistic sweeps of plantings rely heavily on native materials to connect the compound to its surroundings.

More: Roche + Roche Landscape Architecture,更多请至:Roche + Roche Landscape Architecture on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment