2017 ASLA Residential Design HONOR:Telegraph Hill Residence,San Francisco by Andrea Cochran Landscape Architecture

They made land out of air. The materials expressed themselves as they are. Really poetic.

Project Specs

Materials:

“他们完成了一个惊艳的作品,其所使用的材料也充分表现出了设计意图。作品极富诗意”。
— ASLA评奖委员会

“They made land out of air. The materials expressed themselves as they are. Really poetic”.
— 2017 Awards Jury

来自ASLA对gooood的分享。更多 Andrea Cochran Landscape Architecture on gooood,
Telegraph Hill Residence by Andrea Cochran Landscape Architecture,
Appreciation towards ASLA for providing the following description:

 

项目概述
PROJECT STATEMENT

电报山住宅景观设计消除了业主和辽阔景观之间的屏障,扩大了现有坡地住宅的入口广场和外部空间。而这一切得益于设计师为来访者精心安排的戏剧性的景观序列。在这段从人行道到住宅前门的穿行中,设计师既安排了可供歇脚休息的空间,也做了一些振奋人心的小景观,游走其中访客会经历接连不断的空间变化。在这一序列中,设计师使用的是与场地内悬崖峭壁和本土植物景观形成巨大反差的锈蚀钢板作为主要材料,而在尽头,却意外换成了以玻璃收尾,置身观望,为观者奉上了一幕惊心动魄,一落千丈的悬崖景观。在该住宅的后面,设计师设计了一处树荫花园,载植了一些形态温和的地被和开花树种,还使用透水铺装为这些植物布置了一席温床。因此,这些周密的设计不禁引发出了观者对此景的由衷赞叹,这儿不仅是一处内省的绝佳场所,也是借景造园的一个杰作。

The Telegraph Hill Residence landscape design expands and dramatizes the entry sequence and exterior spaces of an existing hillside residence by dissolving the barrier between the user and the expansive landscape beyond.A carefully choreographed entry sequence along an entry stair welcomes the visitor, creating moments for pause, respite and drama while negotiating the substantial grade change from the sidewalk to the front door. Along the sequence, clean walls of corten steel contrast with raw cliff face and plantings, while planes of glass at the end of the overlooks bring the user within a visceral proximity to the cliff drop underneath. At the rear of the house, a sheltered shade garden, comprised of soft plantings, blossoming trees, and permeable materials provides a quiet refuge. The design elicits visceral responses to the landscape as a source of both introspection and connection to the larger environment.

▲腐蚀锈版营造的观景平台将外部风景引入到院内有限的空间范围内。 而客人则被路径引导到了悬崖边缘的这些观景平台上领略这些壮景,Corten steel overlooks capture additional exterior space on a very limited site. Guests are brought within visceral proximity of the cliff edge.

 

项目说明
PROJECT NARRATIVE

设计内容

由于景观设计师与其它几个类似项目的业主合作过,因此比较了解这对夫妇对这栋现代私宅的诉求。然而,由于该场地和其所在社区的历史原因,必须对该住宅所在街区的右车道进行保留,因此设计师将其改造成了东侧的平台。而这一改造也是经过当地社区组织和规划部门严格审查过的,他们一直严格要求业主要保持和尊重现有房屋,道路和砖墙等历史遗迹。

同时,建筑师提出了一个降低车库和地下室6英尺(约1.8m)的建议,以留出更多空间作为广场使用;并且,这个做法也可以降低车行道的坡度,留出车辆掉头的空间以保证车辆安全驶入街道。这一变化充分实现了从车库到住宅的平滑过渡。但是,由于铺装区域接近山谷和相邻建筑的基础,因此大大增加了工程难度。另外,由于悬崖下方的不稳定性,也导致工程上有很多困难和限制。因此设计团队必须要和相关工程师合作,在保留和保护岩壁完整性的基础上进行施工,而之前这一区域曾出现过塌陷的事故。克服掉这些问题才能塑造出更丰富的可用空间,也只有在保证安全使用的前提下才会吸引更多使用者。

 

设计哲学+内容

某一时刻,这个场地会经历旧金山湾的巨风,严寒和浓雾的袭击。同时,向东望去,又会展现出海滨、城镇无与伦比的美。对于设计团队来讲,为客户营造出别具一格的室外空间相当重要,不仅需要提升和拓展内庭景观,设计团队也需要考虑到私人庇护和舒适度的需要。

该项目的灵感来自于将景观作为一种资源,以提供迷人景色和庇护。在设计入口台阶的时候,景观设计充分利用了不利条件设计了平台供欣赏场地美景,并且为车行道入口到前门这段路设计了一个体验旅程。这是一个经过仔细斟酌的景观序列,其中设有坡道,台阶,茂林,以及可以观赏周边景观的平台。这个观赏平台位于悬崖边,终端使用玻璃作为围栏,消除了观者和远处景观之间的屏障,使之可以尽情享受远处的风景。多孔的钢格踏板加强了俯视时的身心体验,会触发观者的多种反映,比如从悬浮感到目眩。

树荫花园在住宅的后院,构成了和隔壁邻居的缓冲带。值得一提的是设计师保护和重建部分墙体和树木的做法,因为他们认为这些元素对于后院景观的发展有促进作用。后院中心焦点是一面腐蚀锈板,感觉像是插在了地面的花岗岩上,同时突显了旁边山茱萸花束,屏蔽了14英尺(约4.3m)的混凝土挡土墙。花园的设计为主人每日瑜伽时提供了空间,额外的空间可以用于聚会—,因此,这样的空间在城市中极富价值。

 

物质性+可持续性 

景观设计师很艰难地才找到业主所要求的能够营造出现代家居感的铺地砖。而选择腐蚀锈板,既能够和暖色仆装搭调,又能和娇柔的植物及坚硬的壁崖形成对比。灰色玄武岩的使用,凸显了中立性。这些材料不仅强调了庇护感,也与悬崖景观相呼应。设计团队从始至终对于材料的选择、保留和再利用都极为敏感,并尽量抓住每个可用机会。改造后的车道由回收砖建造,楼梯周边选择了耐旱的植物填补空余空间。景观设计师修复并更新了树荫花园,以加强空间的亲密性和沉思用途。在厨房和健身房可以看到的花园内,设计师保留了大部分的原始树木,并增加了新的种植区域,还用可回收稻壳制作了瑜伽平台,和适合沉思的石质座椅。在天井中,设计师安排了混合多肉植物的绿色屋顶,创造了额外的绿地,希望这一手段可以发挥调节城市热岛的作用。

 

▲平面,site plan

 

▲雕塑和锈板,植物及岩石相互配合,构成似动态的入口景观,A sculptural interplay of corten, plantings, and stone form the dynamic entry sequence.

 

▲多种材料相互连接构成动感十足的入口景观。该设计重新整理了场地内的限制条件,并将其转化为多层次的庭院体验,A variety of materials interface to form a dynamic entry sequence. The design reimagines the site’s physical constraints as opportunities to transform the landscape into a multi-layered garden experience.

 

▲设计师巧用一面简单的锈板给庭院增加了新的材料语言,并借此保留了原有的车道边缘。而混凝土挡土墙的柔和灯光则引导着访客进入另一个景观序列,A single plane of corten steel introduces the material language of the design and retains the edge of the driveway, while soft path lighting along a concrete retaining wall guides visitors to the new entry garden sequence.

 

▲水平转盘设置在悬崖顶面,而其上所使用的铺装则是根据当地历史保护原则,应当地社区组织和规划部门的要求而使用的,Wedged on a cliff face, the level turntable was detailed in historic brick as necessitated by the local neighborhood group and planning department.

 

▲干净利索的细节提升了材料的表现力,并且通透的设计使人感觉仿佛穿行于树冠之中,Crisp detailing heightens the expression of the materials and visually elevates the illusion of walking into the canopy.

 

▲镂空的踏板将悬崖下景观展露的一览无余。而在平台的尽头设计师采用玻璃代替了锈板,构成了一面透明护栏,The grates of the overlook are detailed to reveal the precipitous drop below. A glass barrier is carefully set into the corten to provide a seamless, transparent guard rail.

 

▲整个设计过程中,设计团队充分利用各种机会营造植物景观,Throughout the design process, the team was sensitive to opportunities to create more space for garden plantings.

 

▲设计师在娱乐平台的入口采用了一扇锈板门,并在入口处设置了供取暖用的燃火设施,A corten gate controls access to the entertaining terrace where a custom fire feature provides warmth.

 

▲设计师对后院的树荫花园做了保留和提升,将新旧景观结合到了一起,The rear shade garden was preserved and updated, weaving together the old and the new.

 

▲一块用可回收材料搭建的平台为主人每日瑜伽提供了场所。燃火装置可供夜间户外活动取暖,同时被加热的石头,可以当作座椅,A raised deck made of recycled material provides expanded usable space for daily yoga. A fire feature warms the space at night, while heated stones provide seating.

 

▲在庭院的中心位置,设计师用锈板做庭院的背景来衬托四季景观,并凸显开花植物的活力,At the focal point of the garden stands a beautifully weathered corten wall that both anchors the space and highlights the vibrancy of the flowering trees.

 

PROJECT NARRATIVE

DESIGN CONTEXT

The landscape architects had worked with the client on several other projects and understood that the couple wished to create a private modern home and garden. However, because of the historic nature of the site and neighborhood, including the preservation of the historic street right-of-way that now forms the terrace on the east side of the residence, the renovation was subject to intense design review and scrutiny by the local neighborhood group and planning department, who required the clients to preserve the historic character of the existing house, along with the brick paving and the historic brick walls at the edge of an abandoned street right of way.

At the same time, the architect proposed lowering the garage and basement six feet to provide additional usable square footage for the house and to reduce the slope of the driveway, providing a level area at the garage for cars to turn around and exit safely to the street. This elevation change required completely reconfiguring the driveway access to the garage and the residence; no small feat given the requirements for use of brick, the proximity of the driveway to the ravine and the neighbors’ foundations. Additionally, there were technical constraints and challenges due to the instability of the cliffs below. The team, working with geotechnical engineers, was required to preserve and to protect the integrity of the cliff—and to respect that other cliffs in the area had collapsed in the past. The challenge lay in creating more useable space here, making it possible to invite users to the cliff edge without compromising their safety or the stability of the site.

 

PHILOSOPHY + INTENT

On any given day, the site experiences a large amount of wind, cold, and fog off the San Francisco Bay. At the same time, the views from the site toward the East Bay, waterfront, and downtown are unparalleled. It was important for the design team to create exterior spaces for the clients that would highlight and expand access to the landscape, while also considering the need for private refuge and comfort.

The project draws inspiration from the landscape as a source of both prospect and refuge. In designing the front entry stair, the landscape architects took advantage of the challenging spatial conditions to create the additional terrace space necessary to access the views from the site, and to design an experiential journey leading from the driveway gate to the front door. A carefully choreographed entry sequence leads the user along a sloped stone pathway and up the stair, which ascends through lush garden spaces that open out to overlooks and terraces offering wide views of the surrounding landscape. The corten steel overlooks cantilever precipitously at the edge of the cliff, terminating in sheets of glass that dissolve the barrier between the user and the expansive landscape beyond. While the overlooks invite the user to enjoy the views, a porous ground plane of steel grating intensifies the psychological and physical experience by permitting views downward to the substantial drop below. Stepping from solid ground onto one of these overlooks triggers a variety of responses, from a sense of floating to one of vertigo.

The shade garden at the rear of the house buffers the residence from the adjacent neighbors’ home. Special care was taken to preserve and restore the existing walls and trees, which had significant unearthed potential. The space is accessible from the house, acting as a refuge from the wind and fog and opening up the residence for sheltered outdoor use. At the focal point of the garden stands a weathered corten steel wall that anchors the decomposed granite and highlights the vibrancy of the flowering dogwood trees, and screening a fourteen-foot concrete retaining wall beyond. The garden’s design makes space for a meditative experience for daily yoga, while also acting as a spillover space for parties—a valuable contribution to the feeling of a private green sanctuary in an urban context.

 

MATERIALITY + SUSTAINABILITY

The landscape architects were challenged to find materials that would blend with the brick paving yet contribute to the feeling of a modern home that the clients desired. The team chose corten steel for the terraces to blend with the warmth of the brick, and to stand in stark contrast to the soft plantings and rough cliff face. Honed gray basalt pavers serve as a neutral counterpoint to the brick. Together, the materials underscore a feeling of sanctuary within the urban context along with a visceral connection to the cliff edge. Throughout the design process, the team was sensitive to opportunities for the reuse, preservation, and reclamation of materials. The reconfigured driveway was constructed using reclaimed bricks, while the restructured stairways create space for new plantings that were selected for their drought tolerance. The landscape architects restored and updated the shade garden as an intimate, contemplative space defined by plantings and permeable surfaces. The garden is visible from the kitchen and exercise room, and preserves most of the original trees while adding new plantings, a deck made of recycled rice hulls (serving as a platform for yoga), stone seating suited to contemplation, and a fire feature. At the brick patio, a green roof planted with mixed succulents creates additional green space and regulates temperatures in the urban heat island.

PROJECT CREDITS
Lead Designer:Andrea Cochran, FASLA,Horng-Sheng Tu, ASLA,Jeremy Tsai,Sarah Keizer,Amir Kunin
Architect:Lundberg Design
Civil Engineer/MEP:Firma Design Group
Structural Engineer:GFDS Engineers
Lighting Designer:Banks/Ramos
Mechanical/Plumbing:Axiom Engineers
Electrical Engineer:Summit Engineers
AV Designer:Audio Visual Engineers
Construction Team:
General Contractor:Van Acker Construction Associates
Landscape Contractor:Curtis Edward Dennison Landscape
Paving and Stone Contractor:Omni Stone Masonry
Metal Fabricators:Product and Design & Complete Fabrications
Concrete Contractors:Adorno Construction;
Deck Fabrication:Rushton & Hawley

More:ASLAAndrea Cochran Landscape Architecture on gooood

Post a Comment