2015 ASLA RESIDENTIAL DESIGN HONOR AWARD: Metamorphous – A Corten Seawall Sculpture & Foreshore Enhancement

“We’re desperate for a form that speaks to the 21st century rather than reruns of old ideas.”

Project Specs

来自ASLA对gooood的分享。 更多请至:Paul Sangha Landscape Architecture on gooood 
Metamorphous by Paul Sangha Landscape Architecture
Appreciation towards ASLA for providing the following description:

 

“我们十分高兴能看到一个真正代表着21世纪的,不落窠臼的景观设计。”
——2015年评审委员会

“We’re desperate for a form that speaks to the 21st century rather than reruns of old ideas.”
– 2015 Awards Jury

 

项目陈述 PROJECT STATEMENT

本项目为防浪堤的设计提供了一种独特的新思路,如雕塑般的堤岸牢牢地固定着大地,提升了海滩的空间品质,也创造了独一无二的场所感。简洁抽象的耐腐蚀钢墙延绵200余英尺,巨大的砾石错落有致地散布在海滩之上,既削弱了海浪的冲击力度,固定了海沙,促进其沉淀,成为各类植物、动物的繁殖之地。改造后的海滩成为了活跃的公共场地,吸引了大量划艇运动员,太阳浴者,海滩拾荒者和周围的居民。Paul Sangha Landscape Architecture的首次尝试成为温哥华海岸线上的一个亮点。

The Project provides a unique solution for bank retention as a sculptural form while extending its scope to enhance the foreshore and create a stronger sense of place. The abstracted corten wall spans two hundred feet and in conjunction with strategic boulder placement along the foreshore, plays an integral role in dissipating wave energy and ultimately, facilitating the deposition of sand to create habitat for flora and fauna. The project has fostered a huge amount of public engagement on the beach, attracting kayakers, sunbathers, beachcombers and local residents. The development and execution of the wall and shoreline enhancement illustrates the first of such an endeavor along Vancouver’s waterfront.

01-Metamorphous

△ 项目区位-场地改造前状况如图所示。
PROJECT LOCATION – existing site conditions as viewed on google maps.

 

项目说明 PROJECT NARRATIVE

2012年12月,巨大的浪潮袭击了加拿大英属哥伦比亚的海岸线,造成了巨大的破坏,而业主夫妇位于温哥华的海岸住宅也未能幸免于难-巨浪掏空了堤岸,残留的露台悬浮于空中,摇摇欲坠。不胜枚举的过往案例已经证实了钢筋混凝土结构的防浪堤在海水的腐蚀下将变得不堪一击,为了避免重蹈覆辙,景观设计团队视本次委托为一个突破陈规,打造温哥华独树一帜海岸景观的机会。他们与海洋工程师合作,以打造一个在海岸景观质量的同时能够稳定堤岸结构的设计。耐腐蚀钢板凹凸起伏,如同Saturna海岛上的砂岩岸线,而在其下,喷浆混凝土固定了松散的泥土和岩石。延绵的钢墙仿佛一件实用的艺术品,而散布于海滩上的巨石则削弱着海浪的力量,为各类生物创造一个容身之所。

项目的具体操作过程被分为了三步:首先,景观团队与环境顾问团队、海洋与渔业部门、温哥华港口管理部门等哥政府机关开展了广泛的合作和审批过程。有序排列于海滩上的巨石阻挡着海浪,促进海沙的自然沉淀和动植物繁殖地的形成。紧接着的便是耐腐蚀钢墙的具体设计和安装。在初始方案中钢墙仅有120英尺长,然而在目睹了基地临侧的损毁堤岸并征得其主人的首肯后,钢墙被增至200英尺长,同时保护着两户人家,而其形态也产生了更丰富的变化,从西侧的“砂岩”过渡至东侧的“甲壳动物”。

设计团队创建了钢墙的实体和电脑模型,并引入了水射流切割机以减少材料的浪费。反复的模型探讨简化了墙面的复杂形态,也让其成本降至与混凝土墙的花费不相上下。潮位的不断变化使可施工的时间十分有限,在工厂预制、组装完成后的20余件墙体结构被运送至场地,以完成最终的组装。其下的喷浆混凝土以相同的形态被固定在泥土之上,以保证在未来钢墙脱落后海岸整体造型的统一和美观。

项目落成之后吸引了大量的公共参与者,划艇、太阳浴、抑或漫步闲逛,让海滩热闹非凡。沙丘草日益繁盛,而海沙也慢慢被固定和沉积,而这一切都不可能发生在混凝土防浪堤前,饱受海浪摧残的沙滩之上。设计完美地契合了业主的需求,在保护其住宅花园不受自然侵扰的同时,创造了一道美丽的风景线。曾经摇摇欲坠的堤岸不见踪影,而全新的岸线将活跃的公共生活引入了海岸,模糊了公私领域的界限。Paul Sangha Landscape Architecture的首次尝试成为温哥华海岸线上的一个亮点,如同一个实用而触手可及的艺术品,为温哥华延绵的海岸带来独特的身份象征。

02-Metamorphous

△ 退潮时裸露在外的海滩、被毁坏的堤岸和画满涂鸦的混凝土墙。
PROJECT SITE – viewed from foreshore on a low tide, exhibits existing concrete walls in graffiti, eroded bank and rough foreshore.

03-Metamorphous

△ 被海浪冲垮的堤岸。
BANK EROSION, caused by damaging king tides, in absence of proper foreshore treatment.

04-Metamorphous

△ 激发设计师灵感,创造独特防浪堤的海岸砂岩。
Sand stone formations along B.C. coastlines inspired design and concept development that departs from conventional, monolithic retaining walls.

05-Metamorphous

△ 岩石结构分析手绘图。
Drawing from nature: the study of forms through hand drawn sketches.

06-Metamorphous

△ 由研究分析而生成的电脑模型。
From the study of forms comes design development through computer modeling for fabrication.

07-Metamorphous

△ 结合了艺术、科学和技术的耐腐蚀钢防浪墙以及海岸景观。
Art, science and technology combine to generate the cortex steel seawall sculpture and foreshore enhancement.

08-Metamorphous

△ 墙体与沙丘草形成了一个完整而有机的自然环境。
Metamorphosing the embankment, the organic nature of the wall is complimented by dune grasses.

09-Metamorphous

△ 错落有致的岩石结构促进了海沙的沉积。
Phase 1 of foreshore & habitat enhancement work during construction – strategically placed tombola structures promote sediment deposition.

10-Metamorphous

△ 施工后的海滩渐渐形成了自然的沙滩,植被开始生长,公众逐渐进入。
After construction – the shorelines is slowly seeing development of a natural sandy beach, creating habitat and increased public engagement.

11-Metamorphous

△ 甲壳状的造型极富艺术感,成为当地海岸线的一大亮点。
Barnacle – inspired formation in a gradual transition help elevate the wall to an art form, narrating a character story of BC’s dynamic shorelines.

12-Metamorphous

△ 施工阶段的墙体细节。
Detail of a barnacle form during fabrication.

13-Metamorphous

△ 设计与混凝土墙的对比。雕塑般的墙体为温哥华延绵的海岸带来独特的身份象征。
Recently finished project seen here in contrast to the rigid concrete walls. The project manifests a new direction for sculpting an identity of Vancouver’s shorelines.

 

This project began with the King Tides, which struck the British Columbia, Canada Coastline on December 2012. The Landscape Architecture Firm was approached by a couple to provide a solution to their Vancouver, B.C. property where the King Tides had carved out the entire bank, leaving the deck completely suspended. Previous foreshore experience had already proved that constructing oceanfront concrete walls resulted in foreshore erosion. Instead of opting for this common choice, the firm took this as an opportunity to create something unique and unlike any other waterfront property in Vancouver.

The firm worked with oceanic engineers to develop a solution that would not only enhance the foreshore but also deal with the retention of the bank. Using corten steel they drew inspiration from the abstraction of sandstone formations seen on Saturna Island in B.C. This also became the formwork on to which concrete was shotcrete, and as a result, the corten wall became an artwork that was at the same time functional. The abstracted shape of the corten, in conjunction with strategic boulder placement along the foreshore played an integral role in dissipating wave energy and ultimately, facilitating the deposition of sand to enhance foreshore and create habitat for flora and fauna.

The project was executed in 3 phases with the first being foreshore work. This involved an extensive permitting process and collaboration with environmental consultants, The Department of Fisheries & Oceans (DFO), Port Metro Vancouver & various departments at the City of Vancouver. Several tombola structures of natural boulders were strategically placed along the shoreline to dissipate wave energy, promote sediment deposition and create new habitat.

The second and third phase involved construction of the abstracted corten steel retaining wall. The wall initially began as an one hundred twenty foot intervention, but as the firm was experiencing the same erosion issues with the neighboring clients, they also agreed to participate in the construction of the wall. As a result, the wall now spans two hundred feet, transforming from abstracted rock forms from the west to barnacle-inspired formations towards the east. Physical and computer models of the corten steel were developed, with the computer model being fed into an automated water jet cutter in order to minimize material wastage. This process helped to simplify the complex forms. The resulting efficiencies made costs equivalent to what would have been the cost of a series of concrete walls. Time frames for construction were limited due to tidal fluctuations so all the panels were fabricated and pre-assembled off site in the metal workshop. The wall pieces were cut in 20’ segments and transported to site for final assembly. The corten steel façade became the formwork to which concrete was shotcrete, with a vision to retain the expression of the sculptural wall long after the corten façade disintegrates.

Since its completion, the corten wall has fostered a huge amount of public engagement on the beach, attracting kayakers, sunbathers, beachcombers and local residents. Dune grasses are beginning to establish and sand is slowly depositing in the area, which has never seen a beach and has always been exposed to harsh forces of water worsened by the massive concrete retaining walls along the shoreline. The new wall has been a successful effort in addressing the functional needs of a private client by stabilizing their property and creating a landscape zone, which is now effectively usable. The previous unstable banks have been eliminated and the boundaries between public and private have been blurred allowing a terrain for public engagement. The development and execution of the wall illustrates the first of such an endeavor along Vancouver’s waterfront. The wall shines as an example of both functional and accessible art that is helping sculpt an identity for Vancouver’s shorelines.

Landscape Architects: Paul Sangha, ASLA, Principal/Vikas Tanwar, Senior Designer/Team Leader
Design Team: Jazmín Cedeño Orozco/Lara Davis/Tina Lu
Fossil Project Services – Landscape Contractors
Balanced Environmental – Shoreline & Habitat Enhancement Professionals
Drabek Technologies – Metal Fabricator
GeoPacific Consultants Ltd – Geo-Technical & Structural Engineers

MORE:  Paul Sangha Landscape Architecture,更多请至:Paul Sangha Landscape Architecture on gooood 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment