1/3 House by Rever & Drage Architects

A growing home that integrates romantic and practical

Project Specs

Location:

非常感谢 Rever & Drage Architects gooood分享以下内容。更多请至:Rever & Drage Architects on gooood 
Appreciation towards Rever & Drage Architects for providing the following description.

在本项目中,设计团队在有限的预算内为一对年轻的夫妇建造了一座小住宅。该住宅位于挪威桑达(Sunndal),具有一定的灵活性,可以随着家庭成员的增加而进行空间的扩展。具体来讲,丈夫希望这座住宅是一个浪漫而舒适的居所,而妻子则希望住宅更加实用,同时拥有一个可以存放猎枪和其他狩猎工具的空间。最终出于对经济和未来发展的考虑,夫妻二人希望住宅的空间不仅能够尽可能得简单一些,还能在不改变总体布局的前提下满足将来的功能需求。

This detached house was built for a young couple in Sunndal who wanted to build a small home they could afford with limited funds. At the same time, they envisioned that their family would grow and they therefore wanted the building to be easily expandable, depending on how life developed. The man wanted a romantic and cosy building while his wife, who is a deer hunter, wanted a building that was practical with room for guns and other hunting equipment. Both saw the need to think simple, especially due to economic concerns, but at the same time they wanted to think about the future so there would be no big leaps for making changes as their family changed.

▼住宅外观,exterior view of the house ©Tom Auger

住宅由两部分组成:设有保温隔热层的室内体量和不设保温隔热层的半室外体量。室内体量分为上下两层,各层面积均为50平方米;而位于屋顶之下的单层半室外空间则是室内部分占地面积的2倍。室内体量不仅可以满足夫妻二人现下对生活空间的需求,还可以为将来出生的一到两个孩子提供居住场所。半室外部分具有一定的灵活性,住户可以根据自己的需求来进行空间的扩展。就目前而言,这部分空间可作为储藏室、车库、车间、大餐厅、甚至是屠鹿场等来使用。相较于同类住宅,本住宅室内体量的窗户略微偏大,但仍以传统的形式设置;半室外空间在设计上则侧重于突出一种工业感和临时性。

The insulated part of the building has two floors, both with an area of 50 square meters. The uninsulated utility space (the outdoor space under the roof) has about twice that area. The former part responds to the need the couple has for living space today, and this area will probably be able to accommodate a family increase of one or two children. The latter part is the part that has potential for expansion. In the meantime, the veranda functions as a storage room, garage, workshop, banquet hall and not least, as space for butchering deer. The windows in the insulated section are organized in a traditional way, albeit with a somewhat larger format than usual in such buildings, while the hall/veranda has a more industrial and temporary design.

▼住宅外观,住宅由两部分组成:设有保温隔热层的室内体量和不设保温隔热层的半室外体量,exterior view of the house that consists of the insulated part and the uninsulated utility space (the outdoor space under the roof) ©Tom Auger

本项目的经济实用性表现在业主可以在基地上率先建造自己能够负担得起的部分体量,同时将剩下的待建部分作为生活空间的延伸。值得一提的是,住宅屋顶的整体搭建在项目初期就已经完成,不仅显著减少了后期扩建的工程量,更为住户们提供了一个处于屋顶保护之下的半室外活动空间。站在住宅的前门处,人们可以尽情地欣赏自然景观。室内空间围绕着一个中央交通核布置。具体来讲,首层空间的入口、厨房和起居室分散在洗衣房的周围,二层空间的储藏室、卧室、家庭起居室和电视娱乐房等则围绕着浴室组织。穿过洗衣房,人们便可以到达通向半室外空间的住宅后门。

The simple economic concept is that the owners have now built the part that they could afford, while the rest has untapped potential for what life might bring. By completely extending the roof at the beginning of the project, they significantly reduce the work for adding space when needed, and they have the area under the roof as a resource in the meantime. The floorplan of the insulated part is organized around a warm core on both floors. On the ground floor the entrance, kitchen and living room encircle the laundry room, while on the second floor the storage space, bedroom, second living room and TV room are arranged around the bathroom. The front door is facing the courtyard while the back entrance is from the hall/veranda via the laundry room.

▼住宅外观,室内体量和半室外空间在立面色彩和纹理上形成了鲜明的对比,exterior view of the house, the insulated part and the uninsulated utility space contrast with each other on the facade colors and textures ©Tom Auger

半室外活动空间上方的屋顶由内置于墙板之中的倾斜胶合木材柱支撑。这些墙板上设有三角形的开口,不仅可以满足景观视野的需求,更给人一种既开放又封闭、既置身于室外又置身于室内的感受和体验。此外,这些独特的开口形式还可以作为取景器,形成各种不同的框景。该活动空间的规模尺度介于居住空间和工业空间之间,营造出一种可大可小的空间体验。

▼从半室外空间一侧看住宅外观,半室外活动空间的墙板上设有三角形的开口,viewing the house from the uninsulated utility space, creating triangular openings on the wall panels enclosing the space ©Tom Auger

The roof over the utility space is help up by tilted glulam columns. These are built into the wall panels, but help define the openings towards the views of the landscape. Under this roof you get an indoor/outdoor feeling – the space is both open and closed at the same time. Due to its expressive form, you also get dramatic framing of views in different directions. The utility space has a scale somewhere between housing and industrial, and the experience alternates between large and small.

▼半室外空间,三角形开口可以作为取景器,形成各种不同的框景,the uninsulated utility space with triangular openings that can form dramatic framing of views in different directions ©Tom Auger

▼半室外空间,the uninsulated utility space ©Tom Auger

▼半室外空间内部,三角形开口不仅满足景观视野的需求,更给人一种既开放又封闭、既置身于室外又置身于室内的感受和体验,interior space of the uninsulated utility space, triangular openings create an indoor/outdoor feeling – the space is both open and closed at the same time ©Tom Auger

▼内置于墙板之中的倾斜胶合木材柱支撑着屋顶,the roof over the utility space is help up by tilted glulam columns that are built into the wall panels ©Tom Auger

本项目布局简单,概念设计的完成度极高。可以说,最终建成的建筑与设计阶段的模型基本别无二致。从车道一侧靠近住宅,室内体量在视觉上占据着主导地位,半室外空间则隐藏在室内体量之后。从建筑的侧面看,小而厚重的室内体量和大而轻盈的半室外空间则达到了一种平衡的视觉效果。

关于这座建筑,最有趣的事情之一就是一旦剩下的区域(即现在的半室外活动空间)建造完毕,这座有着不同寻常的建造开端的住宅便会呈现出当地传统农舍的造型。唯一能暗示其建造过程的元素便是前半室外活动空间中倾斜的胶合木材柱。这些柱子会被嵌在建筑的外墙内,只有当人们透过窗户向外看时才能发现它们的踪迹,从而让人不禁想起格洛斯特大教堂(Gloucester Cathedral)中耳堂的扶壁。

▼从住宅室内看周边景色,viewing the surroundings from the insulated part of the house ©Tom Auger

▼透过室内体量的窗户看半室外空间及周边景色,viewing the uninsulated utility space and surrounding landscape through the window ©Tom Auger

Because of the simplistic design, the building appears a little abstract. The similarity between concept model and the finished building is striking. From the driveway, the building is dominated by the insulated part while the utility space disappears behind. Seen from the sides, the relationship between the two is fairly balanced – one is big and light while the other is small and heavy.

One of the most interesting things about this building is that in the future it may end up resembling a completely traditional local farm house, once all the potential area has been converted. As such, something that started as an unusual building will gradually develop to become more traditional. The only remaining traces will be the tilted glulam columns from the former hall/veranda. These will be built into the exterior walls and only appear in the window openings, in a way reminiscent of the transept chapel buttress of Gloucester Cathedral.

▼住宅夜景,室内体量的窗户以传统的形式设置,night view of the house, the windows in the insulated section are organized in a traditional way ©Tom Auger

▼住宅夜景,night view of the house ©Tom Auger

▼首层平面图,ground floor plan ©Rever & Drage Architects

▼二层平面图,second floor plan ©Rever & Drage Architects

▼东北立面图,northeast elevation ©Rever & Drage Architects

▼西北立面图,northwest elevation ©Rever & Drage Architects

▼西南立面图,southwest elevation ©Rever & Drage Architects

▼东南立面图,southeast elevation ©Rever & Drage Architects

Project name: 1/3 House
Architects: Rever & Drage Architects
Design team: Tom Auger, Martin Beverfjord, Eirik Lilledrange
Built by: Brødrene Gjershaug AS
Complete: 2019
Location: Øksendal, Norway
Area: 100 sqm (insulated)
Photo: Tom Auger

More: Rever & Drage Architects        更多请至:Rever & Drage Architects on gooood 

Post a Comment