Zhejiang Art Museum, China by CCTN Design

White walls and black tiles,showing a kind of Chinese southern cultural charm

Project Specs

Location:

感谢 筑境设计 将以下内容授权gooood发行。更多关于他们:CCTN Design on gooood.
Appreciation towards CCTN Design for providing the following description:

秀美的西子湖畔,苍翠的玉皇山麓,浙江美术馆选址于山水之间,环境条件十分优越。

The museum is located between Yuhuang Mountains and West Lake with scattered landscapes; the museum is built by people, yet it looks like a splendid work of nature.
Poised like a modern ink painting that has been accomplished with a single stroke, the Zhejiang Art Museum expresses the modern Chinese aesthetic within the narrative context of Jiangnan’s misty rain scenery.

▼烟雨迷蒙中的美术馆、雷峰塔和西湖,the art museum in the foggy rain with Leifeng Pagoda and the west Lake

设计从书法、水墨画、江南传统建筑和西方构成雕塑中寻找通感,以期与自然环境、人文环境和现代审美理念取得和谐统一。建筑体量依山形展开,并向湖面层层跌落,起伏有致的建筑轮廓如同山体的延伸,自然而然地融入环境背景中。黑色屋顶构件与大片白墙的色彩对比、多面坡顶穿插的造型手法,在“似与不似”之间表达着江南传统建筑特征,如水墨画般流露着江南文化的气质意韵。而钢构架、中空夹胶玻璃、石材等现代材料与技术的运用,由坡顶转化而成的屋顶锥体与水平体块的穿插组合,又使建筑极富现代感与雕塑感,符合现代的审美理念。

▼建筑全景,panorama

▼外观,exterior view

▼屋顶细部,roof detail

   

▼现代材料技术、现代的审美取向——表达江南建筑的文化韵味,modern materials and techniques, and a modern aesthetic orientation serve to express the individual cultural characteristics of Jiangnan architecture

The Zhejiang Art Museum boasts a superb natural environment, nestled comfortably near the banks of the beautiful West Lake at the foot of the verdant Yuhuang Mountain.
The museum’s design sought to find the synesthesia between Chinese calligraphy, ink paintings, the traditional architecture of the wider Jiangnan region (south of the Yangtze River), and classical Western sculpture, so as to achieve a harmony and unity of the natural and human environments, with modern aesthetic ideas. The mass of the architecture is spread out along the shape of the mountain and extends gradually to the lake so that the rhythmic rising and falling profile of the building stretches in concert with the mountain, and merges into the background of the natural environment.The black-colored roof components stand in contrast to the pale-white wall, and the construction technique of using multiple alternating sloping crests seems to subtly express Jiangnan architectural features, in a delicate space between likeness and unlikeness, where the cultural quality and meaning of Jiangnan culture is unveiled as if in an ink painting. Meanwhile, the structure still manages to retain an aesthetic sense of modernity and sculpturalism by using steel, hollow laminated glass, stone, and other modern materials; by applying modern techniques; and through the use of the transitional pyramidal roofs in alternating patterns, gently clashing with the horizontal blocks of the architecture.

▼下沉广场,the sunken plaza

▼主入口,main entrance

粉墙黛瓦,坡顶穿插,黑白构成,江南流韵
依山傍水,错落有致,虽为人造,宛如天开
烟雨江南——在书法、水墨、坡顶、自然环境和西方抽象构成雕塑中寻找通感
现代材料技术、现代的审美取向——表达江南建筑的文化韵味
浙江美术馆如同一幅一气呵成的现代水墨画,在江南烟雨迷蒙中,诉说着现代中国的审美理念。

White walls, black tiles and interlaced slant roofs make a color contrast with black and white, showing a kind of Chinese southern cultural charm.
Modern materials and techniques, and a modern aesthetic orientation serve to express the individual cultural characteristics of Jiangnan architecture.
Jiangnan in misty rain–The artists sought for a synthesis of Chinese calligraphy, ink paintings, sloping crests, the local natural environment, and Western abstract sculpture.
Hills shrouded in mist: both the poetic and picturesque are united through the modern Chinese aesthetic ideal.

▼阳光洒入中央大厅,the central hall filled with light and shadow movements

▼主楼梯,staircase

   

▼室内夜景,interior night view

▼入口水院,entrance garden

▼雪景,snow scene

▼夕阳中的美术馆,museum under setting sun

▼设计草图,design sketch

▼场地平面图,site plan

▼一层平面图,plan level 1

▼二层平面图,plan level 2

▼三层平面图,plan level 3

▼四层平面图,plan level 4

▼立面图,elevations

项目名称: 浙江美术馆
建筑事务所: 筑境设计
事务所网站: www.acctn.com
电邮联系方式: mengli_zhong@acctn.com
主创建筑师: 程泰宁
项目详细地址: 中国·浙江·杭州
项目完成年份:2006
建筑面积(平方米): 31550 平方米(地下15338 平方米)
摄影师: 筑境设计,姚力
摄影师网站:
其他参与者
钱伯霖、王大鹏、郑茂恩、胡洋、郭莉(吴健、陈渊韬参
加了方案设计)
Project name: ZHEJIANG ART MUSEUM
Architect’ Firm: CCTN Design
Website: http://www.acctn.com/
Contact e-mail: mengli_zhong@acctn.com
Lead Architects: Cheng Taining
Project location: Hangzhou, Zhejiang Province, China
Completion Year: 2008
Gross Built Area (square meters):
339,601 ft2 (31,550 m2) (165,097 ft2 [15,338 m2] underground)
Photo credits: CCTN Design,Yao Li
Photographer’s website:
Other participants (eg. collaborators, clients, consultants, etc):
(in ‘first name last name’ order)
Qian Bolin, Wang Dapeng, Zheng Mao’en, Hu Yang, Guo Li (Wu
Jian, Chen Yuantao participated in the proposal)

More:筑境设计,更多关于他们:CCTN Design on gooood.

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment