先锋厦地水田书店,福建屏南 / 迹·建筑事务所(TAO)

新材与旧物的对话

项目标签

位置:
类型:

感谢 迹·建筑事务所 予gooood分享以下内容。更多关于他们: TAO on gooood
Appreciation towards Trace Architecture Office for providing the following description:

先锋厦地水田书店位于福建屏南厦地古村村落北侧,被一片水田环绕。建筑的前身是一座荒废已久的当地民居,在建筑师到来时仅保留着三面完整的夯土老墙和残破的院墙。

▼鸟瞰,Aerial view ©卓育兴

Xiadi Paddy Field Bookstore of Librairie Avant-Garde is located in the north side of Xiadi Village, Pingnan, Fujian, surrounded by paddy fields. The building was a long-abandoned local residence, with three rammed earth walls that remained intact and a few dilapidated courtyard walls at the time the architect arrived.

▼总平面图,Master Plan ©TAO

▼鸟瞰,Aerial view ©卓育兴

▼场地分析草图,Site analysis sketch ©华黎

基于对场地历史以及村落整体景观的尊重,新建部分基本隐匿于老墙之内,从外面看似乎什么也没有发生。残存的老墙被视为容器,包裹了混凝土和钢结构建造的新建筑,形成当代与传统的对话。

▼场地原貌,Original Site ©TAO

▼夯土墙建筑原貌,Original Appearance of the Rammed Earth Wall Building ©TAO

▼村落,Village ©TAO

▼剖面草图,Section sketch ©华黎

▼建筑模型,Physical Model ©TAO

Most part of the new construction is hidden inside the remnants of the old house and so it seems as if nothing has happened from the outside, demonstrating great respect for the history of the local area and the overall natural landscape of the village. The remnants serve as a container that wraps around the new construction, which is made of concrete and steel, forming a dialogue between the contemporary and the traditional.

▼书店远景,Distant view ©陈颢

▼水田中的书店,The bookstore in the paddy fields ©陈颢

▼书店全景,Overall view ©陈颢

▼入口庭院,Entrance courtyard ©陈颢

在内部,两面折线形的混凝土墙成为新的结构主体,两层楼板由此向两翼悬挑展开,在角部与夯土墙衔接,给予老墙结构稳定,边缘处则与老墙脱开让光从天窗进入内部。土墙与混凝土墙之间形成封闭内向的书店陈列空间,两面混凝土墙之间界定了建筑内部尺度最大的空间——小剧场,成为在狭小空间之后意外发现的惊喜。最西端的悬挑体量成为从老墙的包裹中唯一的溢出部分,这里形成三面向外的咖啡厅空间,在此感受村落和水田的风景。

▼长剖面模型,Longitudinal section rendering ©TAO

▼短剖面模型,Cross section rendering ©TAO

Internally, two kinked concrete walls form the main structure of the building, while two cantilevered floor slabs spread throughout the space and connect with the rammed earth walls at the corners, providing structural stability. Edges of the floor slabs are detached from the rammed earth wall to let light in through the skylight. An enclosed and introverted book-display area is formed between the new concrete structure and the rammed earth walls. A theatre space, which is the largest internal space in the building, is defined between the two book-display walls, becoming an unexpected surprise for the visitors after experiencing the cramped spaces up front. An extroverted café space is situated in the cantilevered part at the west end, which is the only overflow part from the remnant wall envelope, providing visitors with an unparalleled view of the entire village and the paddy fields.

▼入口处,Entrance lobby ©陈颢

▼通向二层楼梯,Stairs leading to the 2nd floor ©陈颢

▼中心柱,Central column ©陈颢

▼二层中心空间,Second floor central space ©陈颢

▼集会空间,Gathering space ©陈颢

▼一层阅读区,First floor reading area ©陈颢

▼二层阅读区,Second floor reading area ©陈颢

▼二层阅读区,Second floor reading area ©陈颢

▼楼板与夯土墙之间的缝隙,Gap between the concrete slab and the rammed earth wall ©陈颢

▼楼板与夯土墙之间的缝隙,Gap between the concrete slab and the rammed earth wall ©陈颢

▼咖啡厅,Café ©陈颢

▼咖啡厅,Café ©陈颢

在建筑最中心,一根钢柱穿透混凝土结构并在其上支撑起一个伞型屋顶,其位置和形式暗示了已消失的老宅屋顶,伞下的遮蔽空间提供了阴凉和远眺的场所,犹如田野中升起的一个凉亭。伞形屋面结构悬挑,荷载经主梁传递至唯一的钢柱,使重力汇集于房子的形心。四角的槽钢将屋顶拉住以保持其侧向稳定,雨水通过槽钢流到向内倾斜的混凝土屋面再流回中心,变成另一种形式的四水归堂。

▼中心柱草图和伞型屋顶草图,Sketch: Central column and Umbrella-shaped roof ©华黎

▼中心柱,Central column ©陈颢

▼二层中心空间,Second floor central space ©陈颢

▼伞型结构,Umbrella-shaped roof structure ©陈颢

▼轴测爆炸拆解图,Exploded Axonometric Rendering ©TAO

At the centre of the building, a steel column penetrates through the concrete structure and supports an umbrella-shaped roof on top of it. The position and geometric form of the roof structure indicate the original roof typology of the old house. The roof provides visitors with a sheltered space and a high point to enjoy a panoramic view of the surrounding landscape, like a pavilion rising from the field. The umbrella-shaped structure is cantilevered through the primary beam, and the loads are transferred to the only single steel column, bringing the gravitational loads down to the centroid of the building. The steel channels at the four corners hold the roof structure in place for assuring lateral stability, and also allowing rainwater to flow back to the centre through the inward-sloping concrete roof slab, achieving another form of Si Shui Gui Tang.

▼屋顶夹层平台与伞形结构,Roof mezzanine platform and the double-sloped roof structure ©陈颢

▼屋顶夹层平台与伞形结构,Roof mezzanine platform and the double-sloped roof structure ©陈颢

▼屋顶夹层平台与伞形结构,Roof mezzanine platform and the double-sloped roof structure ©陈颢

▼屋顶夹层平台,Roof mezzanine platform ©陈颢

▼屋顶夹层平台,Roof mezzanine platform ©华黎

光从顶部天窗进入,穿过折线形楼板与夯土墙之间的缝隙,在某些时刻,充分描绘夯土墙的沧桑。 混凝土以屏南本地碳化松木为模板,木纹混凝土粗野而细腻,与古老斑驳的夯土墙形成新材与旧物的对话。

Light enters through the gap between the concrete slabs and the rammed earth walls from top, and fully depicts the rustication of the rammed earth walls at some point. Local carbonized pine from Pingnan is used for the concrete formworks, creating a rough yet delicate texture and forming a dialogue between new construction and remnants with the historic rammed earth walls.

▼光影下的夯土墙,Rammed earth wall under the light and shadow ©陈颢

▼光影下的夯土墙,Rammed earth wall under the light and shadow ©陈颢

▼总平面图,Master Plan ©TAO

▼平面图,Plans ©TAO

▼剖面图,Sections ©TAO

项目名称:先锋厦地水田书店
业主:先锋书店

项目地点:福建屏南厦地村

项目功能:书店、咖啡厅
设计单位:迹·建筑事务所(TAO)
主持建筑师:华黎
设计团队:华黎、栗若昕、翟冬媛、程相举
结构工程师:马智刚、张岁平
机电设计:吕建军及kcalin卡林机电设计:李鑫、赵紫瑞、李伟
施工团队:卓益久,郑家亮,甘臻勤,郑德部,郑忠春,郑德侣等当地工匠

建筑面积:397.3平方米
结构体系:钢筋混凝土结构、钢结构
设计时间:2019.3-2019.6

施工时间:2019.7-2019.10
摄影:陈颢,卓育兴

Project: Xiadi Paddy Field Bookstore of Librairie Avant-Garde
Client: Librairie Avant-Garde

Location: Xiadi Village, Pingnan, Fujian, China

Program: Bookstore, Café
Principal architect: HUA Li | TAO (Trace Architecture Office)
Design team: HUA Li, LI Ruoxin, ZHAI Dongyuan, CHENG Xiangju

Structural engineer: MA Zhigang, ZHANG Suiping
MEP engineer: LV Jianjun and Kcalin design group MEP engineer: LI Xin, ZHAO Zirui, LI Wei
Construction team: ZHUO Yijiu, ZHENG Jialiang, GAN Zhenqin, ZHENG Debu, ZHENG Zhongchun, ZHENG Delv and other local builders
Floor area: 397.3 sq. m 

Structural system: Steel / Reinforced concrete

Design: 2019.3-2019.6

Construction: 2019.7-2019.10
Photograph: CHEN Hao, ZHUO Yuxing

More: 迹·建筑事务所。更多关于他们: TAO on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
点击联系该项目/文章的创作/分享者

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »