Wrap by APOLLO

Wrapped skin

Project Specs

Design:
Location:
Materials:

来自APOLLO对gooood的分享。更多精彩 APOLLO on gooood
Appreciation towards APOLLO for providing the following description:

业主是一位在广告公司担任平面设计的设计师,基地位于山顶,周围景色优美。业主希望在此建造一座通风且开放的住宅。

The client of this project, working in an advertising agency as a graphic designer, acquired a piece of land on a hilltop with a good view-then requested the design of a residence with airiness and openness.

001-WRAP by APOLLO Architects & Associates Co., Ltd

裸露的带着木模版纹理的混凝土墙面同立面上的镀锌钢板形成鲜明而不突兀的对照,营造了建筑有序的外观。站在建筑外面,除了通过二层窗口——将建筑的木结构曝露出来——便无法窥见室内的情形。

走进木质的大门是入口庭院,每当夜晚降临,庭院内灯光亮起,迎接主人的归来。艺术品一样的悬挑钢结构楼梯位于入口的后方。柔和的光线穿过一级一级的台阶照亮了位于建筑里侧、挨着卫生间的后院。一层所有的房间,都面朝内部的庭院开窗。紧挨着孩子的卧室的南侧庭院内有一棵树,也可看作是这座住宅的象征。

The exposed concrete finish wall with cedar form panel pattern and the galvanized steel panel of the building surface create a clear yet tranquil contrast, producing an orderly exterior appearance of the building. It is not possible to grasp the interior condition from the outside, except the part revealing the wooden structure of the building through a large opening.

Inside of the wooden gate door is the entrance court enclosed by the reinforced concrete wall, greeting the owner with its indirect illumination at night. Art piece-like staircase in cantilevered steel frame is situated behind the entrance door. The soft diffused light coming down from the grating illuminates the court space next to the bathroom located at the inner part of the building. All the spaces on the ground floor, including private room and bathroom, are facing toward the inner courtyard. Front facade is accentuated by a piece of Stewartia monadelpha tree planted in the outer courtyard of the child room, standing as the symbolic tree of this residence.白色

▽入口,the entrance

002-WRAP by APOLLO Architects & Associates Co., Ltd

▽入口庭院,the entrance court

008-WRAP by APOLLO Architects & Associates Co., Ltd

▽楼梯,staircase

003-WRAP by APOLLO Architects & Associates Co., Ltd

走上台阶,建筑墙体和天花板连为一体的结构逐渐暴露出来。由SPF木料和单板层积材构成的重复的三角形结构从地板开始,延续到墙面,天花板和檐口,构成三段式的折线。

位于二层的落地窗由四扇木质的推拉门组成,构成了高度开放的空间。楼梯的扶手由钢化玻璃制成,更加凸显了空间的通透。山墙上内置式的家具提供了包括厨房和起居在内的多种功能,白色的外表与空间的主色调形成对照。夜晚,当动感的建筑结构被内置的灯光照亮,营造了难以言表的空间氛围。

By going up the staircase, the structural body unifying the walls and the ceiling of the second floor is gradually revealed. Repetitive triangular structures composed of SPF timber and laminated veneer lumber rise up from the floor to continuously form a column-free, shell-like space by integrating the wall, the ceiling and the eaves in three-stepped couplings.

The opening on the second floor consists of four large wooden sliding doors, achieving a highly open space, completed by the transparent banister with tempered glass for the balcony. Built-in furniture at the gable end contains multiple functionalities of the kitchen and the living areas, contrasting with the structural body by its white-color finish. Evening atmosphere is revealed when the dynamic structural body is illuminated by the indirect light of the built-in lighting fixed at various positions, providing a space beyond any description.

▽楼梯,staircase

004-WRAP by APOLLO Architects & Associates Co., Ltd 白色

▽2层空间,the living space

005-WRAP by APOLLO Architects & Associates Co., Ltd

007-WRAP by APOLLO Architects & Associates Co., Ltd

006-WRAP by APOLLO Architects & Associates Co., Ltd 白色

▽图纸,drawings

(A-08201`10 225275226312217332215327220}150219MEDIA.mc     (A-08201`10 225275226312217332215327220}150219MEDIA.mc     (A-08201`10 225275226312217332215327220}150219MEDIA.mc

(A-14201`17 222f226312217332215327220}150219MEDIA.mcd)

013-WRAP by APOLLO Architects & Associates Co., Ltd

建筑设计:Satoshi Kurosaki/APOLLO Architects & Associates
地址:日本、松山
竣工日期:2015.03
基地面积:132.38 ㎡
楼层总面积:113.04㎡(67.49 ㎡/1F, 45.55 ㎡/2F)
结构工程:Low fat structure inc. (Taro Yokoyama)
机械工程:Naoki Matsumoto
灯光设计:Sirius Lighting Office
摄影:Masao Nishikawa

Architecture : Satoshi Kurosaki/APOLLO Architects & Associates
Photography : Masao Nishikawa
Location : Matsuyama city Ehime
Date of Completion : March 2015
Principal Use : Private housing
Structure : Timber
Site Area: 132.38 ㎡
Total Floor Area : 113.04㎡(67.49 m2/1F, 45.55 m2/2F)
Design Period : July 2013 – June 2014
Construction Period : July 2014 – March 2015
Structural Engineer : Low fat structure inc. (Taro Yokoyama)
Mechanical Engineer : Naoki Matsumoto
Lighting design: Sirius Lighting Office

English Text:APOLLO
Chinese Text:gooood
MORE: APOLLO ,更多请至:APOLLO on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment