WAVEON Cafe by Heesoo Kwak

Enjoying incomparable scenery on the wide corridor and intimate Pyeongsang.

Project Specs

Location:
Tags:

非常感谢 Heesoo Kwak 予gooood分享以下内容。更多请至:Heesoo Kwak on gooood 
Appreciations towards Heesoo Kwak for providing the following description:

 

机张WAVEON
Gijang(機張) Waveon

港口城市机张靠近釜山,是韩国第二大城市,以优美的海岸景观闻名,清澈的海水拍打在形状奇特的岩石上,和岸边约30英尺高的松树林一起形成独具特色的风光。WAVEON是一间位于海边的咖啡厅,它处在山丘上,人们可以从这里俯瞰海岸全景。业主希望在这座500平米的咖啡厅建筑中的任何位置都可以欣赏下方的砂岩海岸,而随着观察位置的改变,大海会呈现出丰富的样貌。因此,建筑师将如何抓住并处理建筑和自然景观之间的关系作为了项目设计的重点。

Gijang(機張) near to Busan(釜山), port city, the second largest city in Korea, is famous for beautiful scenery of seashore rendered by inspiringly eroded rock, wave of clean seawater and groups of pine trees at a height of about 30 feet. WAVEON, the unique cafe in the beach, is located in a hill overlooking the shore in Gijang(機張). Our client wanted to get a 500m2-sized building just for cafe where we can look down the sandy and rocky shore wherever we are. In fact, depending on where and how we see the beach, the sea shows diverse views for us. Accordingly, the significant matter of this project is how we can grasp and deal with the relationship between natural scene and architecture.

▼ 建筑外观,位于海边的山丘上,external view of the building, which is located in a hill overlooking the seashore

1-external1_waveon_Heesoo Kwak

 

空间堆叠
Place stacking

为了让人们可以在建筑内获得最佳的观景视野,建筑师将面向大海和沙滩的开口长度最大化,且根据给定的容积率将中央部分留空,座椅沿建筑边缘设置,以让更多人能够享受优美的景色。

The condition of architecture oriented to outside view from inner space is placed on maximization of length of openings facing with sea and beach. Within given Floor area ratio, void space in center can be decent solution to make more seats viewing scenery.

▼ 建筑外观,不同高度的长条空间堆叠在一起,external view of the building, long spaces in different height stacking together

1-external2_waveon_Heesoo Kwak

▼ 建筑立面上的长开窗,座椅沿边缘布置,提供更多景观,long openings on the facade, seating space along the facade, providing more view

2-long opening1_waveon_Heesoo Kwak

2-long opening2_waveon_Heesoo Kwak

建筑中,高度不同的长条形连续空间相互叠加,其间通过连桥连接;坐席被设置在围绕中央空洞盘旋而上的宽阔长廊上,让使用者可以尽享海景以及其他自然界的丰富景观。

This was embodied by stacking long and sequential spaces that had various heights and were connected each other via a bridge. Wide and long corridor bearing seating space with ocean view deliver internally void in the center and, at the same time, embraces more and diverse scenes from outside.

▼ 建筑入口,entrance

3-entrance_waveon_Heesoo Kwak

▼中部为楼梯,坐席围绕中空空间设置,以欣赏室外景观,stairs in the central void surrounded by seating space, being able to view the outside scenery

4-stair2_waveon_Heesoo Kwak

4-stair1_waveon_Heesoo Kwak

5-sitting area_waveon_Heesoo Kwak

▼ 室外露台,享受不同角度的景观,混凝土墙面上的孔洞使空间更加有趣,outdoor terrace with views from different orientation, holes on the concrete walls make the space more interesting

6-terrace1_waveon_Heesoo Kwak

6-terrace2_waveon_Heesoo Kwak

 

坐席
Seating place

在建筑的室外空间中设置了许多平床,这是一种室外家具,通常用于社区中的茶话会等小组活动。建筑师放弃在海滩上建造一个宽广的露台,以一系列平床取而代之。它们被放在松树之下,为人们提供了可以边喝咖啡边欣赏景色的宁静的半私人空间。

Furthermore, outer space of this building consists of ‘Pyeongsang(平床)’ that is an outdoor furniture traditionally used for small group activities like talking and sipping a cup of tea in community. Instead of setting a wide terrace in the beach, a series of Pyeongsang(平床) under pine trees plays a meaningful role as semi-individualized spaces where we can have an opportunity to enjoy meditative time with a cup of coffee surrounded by natural scenes.

▼ 松树下的平床,创造可以看到丰富的海岸景观的半私人空间,Pyeongsang under the pine trees, creating semi-individual spaces with diverse views of the seashore

7-pyeongsang1_waveon_Heesoo Kwak

7-pyeongsang3_waveon_Heesoo Kwak

倾斜的混凝土墙壁逐渐上升,高度超过周边松树,使得在屋顶层上可以遥望海天交融之线,对整个海岸景色一览无余。项目中,人工和自然以引人沉思而又富有趣味的方式结合在一起,给人们带来远超过一般咖啡店的新型休闲体验。

Obliquely punched concrete wall offers a pleasure to peep sea shore beyond tall pine trees. In rooftop area, we can notice a certain line where sea and sky become the one. In this building where nature and artificial setting meet together via more meditative but playful ways at the same time, we can experience a new type of retreat beyond cafe.

▼ 高度超过松树的屋顶平台,海景一览无余,roof terrace higher than pine trees, providing full view of the sea

8-roof1_waveon_Heesoo Kwak

 

▼ 总平面图,site plan

10-01 siteplan_waveon_Heesoo Kwak

▼ 一层平面图,first floor plan

10-02 1f plan_waveon_Heesoo Kwak

▼ 二层平面图,second floor plan

10-03 2f plan_waveon_Heesoo Kwak

▼ 三层平面图,third floor plan

10-04 3f plan_waveon_Heesoo Kwak

▼ 屋顶平面图,roof plan

10-05 roof plan_waveon_Heesoo Kwak

▼ 立面图,elevations

10-07 westelevation_waveon_Heesoo Kwak

10-09 northelevation_waveon_Heesoo Kwak

▼ 剖面图,sections

10-10 section1_waveon_Heesoo Kwak

10-11 section2_waveon_Heesoo Kwak

Architect: Heesoo Kwak
Location: 533(522-2), Wolnae-ri, Jangan-eup, Gijang-gun, Busan, Korea
Programme: Coastal Cafe
Site area: 1,381.53m²
Building area: 253.19m²
Gross floor area: 497.33m²
Building scope: 3F
Height: 11.22m
Building to land ratio: 18.33%
Floor area ratio: 36.00%
Structure: RC Exterior
Finishing: exposed concrete
Completion: Dec. 2016
Project Credit: Heesoo Kwak
Photo credit: Kim Jaeyoon

Drawings: Heesoo Kwak
English text: Heesoo Kwak
Chinese text: gooood

More: Heesoo Kwak,更多请至:Heesoo Kwak on gooood 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment