Villa on the lake by Mecanoo Architecten

Making the residents feel like living on the water

Project Specs

感谢 Mecanoo Architecten 予gooood分享以下内容。更多关于他们请至:Mecanoo Architecten on gooood
Appreciation towards  Mecanoo Architecten  for providing the following description:

项目指导性设计原则是塑造一个透明性与可持续性相结合的住宅,让别墅与周围景观之间建立一种强烈的联系。景观与室内、建筑与自然环境之间的和谐,尤其是观景线、材料、颜色、照明这些方面都是设计的重要内容。建筑师由内而外进行设计。别墅既对周围景观一览无余,也是充满亲密感的庇护所。所有的这些方面共同塑造了住宅永恒的时间感。

The guiding design principle was to create a house that combines transparency with sustainability, forging a strong relationship between the villa and the landscape. The harmony between landscape and interior, architecture and nature, was a key design determinant, particularly regarding sight lines, materials, colours, and lighting. The house is designed from inside out, creating uninterrupted views to the surrounding nature while providing shelter and intimacy. All these aspects work together to ensure the house’s sense of timelessness.

▼湖滨别墅概览,view of the lake villa ©️mariashot.photo

▼透明体量,transparency volum ©️mariashot.photo

 

绿洲|Oasis

别墅位于一片长满树木与植物的绿洲中,这些绿色植物将房子遮蔽起来。沿着水边生长的水生植物与通向花园其它部分的石材踏步交替出现。在水边,别墅可以俯瞰湖面。不同楼层的露台让别墅与陆地、水面相结合,将住宅以欢迎的姿态锚固于自然之中。起居室、厨房和其他房间内的玻璃转角窗,使人感觉仿佛居住在水面上。在住宅与附近地块之间,一座长满了高高树木的山丘,确保了别墅的私密性。别墅通过弯曲的桥与主干道相连,一排完整保留下来的树木确保了私密性,也避免别墅受到道路上车辆等光线的干扰。

The villa is situated in a green oasis of trees and plants that hide the house from view. Water plants along the water line alternate with stepping stones that lead to other parts of the garden. On the water side, the villa has an optimal view over the lake. Terraces on two different levels connect the villa to both the land and the water, anchoring the house in nature and giving it a welcoming presence. Glass corner windows in the living room, kitchen and other rooms, make the residents feel like they live on the water. Between the house and the adjacent plot, a hilly finger of land with tall trees ensures privacy. By curving the bridge that connects the villa to the main road, the row of trees remains intact. This further increases the sense of privacy and blocks disturbing lights from the traffic.

▼别墅让人感觉仿佛居住在水面上,villa makes the residents feel like they live on the water ©️Blue Sky Images

▼绿色植物将别墅遮蔽起来,plants hide the house from view ©️Blue Sky Images

▼弯曲的桥连接别墅与主干道,a curving bridge connects the villa to the main road ©️Blue Sky Images

▼从桥上看水边风景,view from the bridge to the water line  ©️mariashot.photo

▼锚固在自然环境之中,anchoring the house in nature ©️mariashot.photo

▼拥有玻璃转角窗的起居空间,living room with glass corner windows ©️mariashot.photo

▼从厨房看室外景色,view from kitchen ©️mariashot.photo

▼玻璃转角窗,glass corner window ©️mariashot.photo

▼洗手间,bathing room ©️mariashot.photo

 

全景视角|Panoramic view

室内元素如壁炉和储物柜,将房子划分为不同的区域,营造出与巨大的透明体量相比更加私密的区域。在房子的中央,一个通高的空间连接了所有楼层,并由此创造出一系列对角与垂直视线。楼梯把所有的房间都缝合在一起。中庭将充足的光线引入地下室并将室内与屋顶露台联系在一起。在屋顶露台上,人们可以毫无遮挡的欣赏仿佛静静漂浮在广阔湖面上的景色。

Interior elements such as the fireplace and storage cupboards, divide the house into different places, creating more intimate and private areas within the large transparent volume. In the heart of the house, a full-height void connects all levels and creates another series of diagonal and vertical sight lines. The staircase sews all the rooms together into one interior space. The central atrium brings abundant daylight into the sunken basement and connects the interior to the roof terrace. From the roof terrace, one can enjoy panoramic views as if floating quietly over the expanse of the lake.

▼室内壁炉和柜子围合出相对私密的空间,
fireplace and storage cupboards create more intimate and private areas ©️mariashot.photo

▼中通空间将光线引入地下室,central atrium brings abundant daylight into the basement ©️mariashot.photo

▼楼梯将所有房间缝合起来,staircase sews all the rooms together ©️mariashot.photo

▼楼梯和观景露台,staircase and view terrace ©️mariashot.photo

▼别墅夜晚景象,view in the evening ©️mariashot.photo

▼首层平面,level 0 plan

▼北立面,north elevation

Programme: 600 m2 three-storey house with one level below water with cinema, games/bar area, wellness/spa area, 80 m2 roof terrace and 176 m2 ground floor terrace
Design: 2015-2016
Realisation: 2016-2018
Client: private
Development: Boheme Development S.L.
Concept design: Mecanoo architecten
Developed architectural design: Arquitectura y Ordenación Urbana S.L. AOU SL
Structural engineer: Fernando Sarria
Engineering: INARQ S.L.

More:Mecanoo Architecten 。更多关于他们请至:Mecanoo Architecten on gooood

Post a Comment