Villa MW by Powerhouse Company

All about the Views

Project Specs

Location:

非常感谢 Powerhouse Company 予gooood分享以下内容。更多关于:Powerhouse Company on gooood
Appreciation towards Powerhouse Company for providing the following description:

项目坐落于阿姆斯特丹运河河畔,毗邻一座小码头,周边社区景观优美绿化良好,因此,别墅的设计极其注重景观视野,意在将自然风景引入室内空间之中。作为一排私人一次性住房(郊区单体住宅)的其中一栋,MW别墅的首层外立面依照区域规划要求采用了砖墙的材质,这种材质也作为主要建筑元素之一将项目与周边的住宅群紧密联系在一起。此外,建筑师还将砖墙向两边延伸,为别墅室内创造出丰富的框景效果。浅色的Jura石灰石外立面、玻璃和木格栅构成的外窗,以及悬挑的阳台为建筑上部赋予了轻盈的体量感。项目的核心理念旨在保证居住者隐私,同时增强室内外空间的联系,使建筑拥抱自然。

Located on a canal, next to a small marina, and in a green new neighborhood of Amsterdam, Villa MW is all about the views. Part of a row of one-off houses for individual clients, the brick of the ground-floor front facade was a given of the area plan, a feature that connects all the houses in the neighborhood. We pierced the brick wall, which extends on two sides, to frame various views, and on top added a Jura limestone box cut by panels of glass and wooden slats and dotted with projecting balconies. Even while our villa protects our clients’ privacy, it embraces the great outdoors.

▼项目坐落于阿姆斯特丹运河河畔,毗邻一座小码头,Located on a canal, next to a small marina © Sebastian van Damme

▼由河岸看建筑,viewing the project from the waterfront © Sebastian van Damme

“砖材外立面源于当地规划要求,但是我们将其转化设计的核心元素之一,通过高度的变化,这面砖墙仿佛从别墅之中延伸而出,巧妙地构成了看向运河与小码头的视野边界。” Stijn Kemper, Powerhouse Company事务所合伙人解释道。“反射”是项目中的另一核心设计理念,这一策略将建筑与滨水环境相融合,营造出更为开放的空间氛围。底层砖墙形成的封闭式外立面与带有金属光泽的正门形成柔和的漫反射,而二层外立面上光滑的石灰石饰面以及大面积的玻璃窗与阳台上的玻璃扶手则清晰地反射出天空,二者之间形成鲜明而又和谐的对比。

‘The brick facade was a requirement. We made it a vital part of the design, puncturing it to open views of the canal and the mini marina, and playing with its height as it extends from the villa.’ – Stijn Kemper Partner at Powerhouse Company. Responding to the waterfront setting, our Villa MW is a reflective building, the more so where it opens to its environment. The closed façade of the ground floor with its brick and tall front door in glossy tombak is softly reflective, while the projecting first floor mirrors the sky with the expanses of glass of its large windows and balconies, beautifully framed by Jura limestone.

▼项目概览,overall of the project © Sebastian van Damme

米灰色的Jura石灰石即拥有温暖的质感有不失理性的气质,使MW别墅的外观从周边建筑环境中脱颖而出。这种欧洲石灰石形成于侏罗纪泻湖(Jura),含有菊石和箭石等海洋生物化石,因此成为河畔别墅的完美选材。方解石的接缝为外立面增添了大理石般的肌理效果,而这种效果则在立面的开窗处变得更为明显。

With its warm yet neutral gray-beige color and clean structure, Jura limestone comes into its own on exterior façades. This European limestone was formed in Jurassic lagoons and contains fossilized sea creatures like ammonites and belemnites – a perfect choice then, for our waterside Villa MW. Seams of calcite give it a marble-like appearance, especially when crosscut.

▼项目上部体量采用了米灰色的Jura石灰石饰面,warm yet neutral gray-beige color of the Jura limestone © Sebastian van Damme

▼立面细部,detail © Sebastian van Damme

室内空间采光充足,并采用了木材、石膏、石材等天然材料。一部雕塑般的楼梯将两个层楼连通起来,阳光穿过楼梯间上部的天窗散落在室内,营造出温暖明亮的氛围。木制元素充满整个室内空间,楼梯与扶手采用了坚固耐用的橡木,客厅、厨房以及卧室内的所有“永久性家具”,如:碗柜、搁板、床头板和隔板等均采用了非洲崖豆木与胡桃木。低调奢华的材质提升了别墅的整体氛围。楼梯旁的天然大理石座椅则与上层立面使用的Jura石灰石相呼应。

Inside, natural materials – wood, plaster, natural stone – make the most of the abundant daylight. A sculptural staircase connects the two floors and is bathed in daylight thanks to the skylight above. Wood is used throughout the interior: oak for the staircase steps and handrail, with wengé and walnut wood for all the “permanent furniture” (cupboards, shelving, headboards and divides) of the living room, kitchen and bedrooms. The quietly luxurious materialization raises the whole atmosphere of the villa. The natural marble seating elements by the staircase here echo the Jura limestone used for the facade of the upper floor.

▼入口玄关,entrance © Sebastian van Damme

▼客厅,living room © Sebastian van Damme

▼茶室,tea-room © Sebastian van Damme

▼厨房与餐厅,kitchen and dinging area © Sebastian van Damme

▼厨房,kitchen © Sebastian van Damme

“设计旨在通过创造独特的建筑视角与丰富的室内景观视野,反映出建筑与场地以及周边环境之间的关系。”Powerhouse Company的项目建筑师Franca Houg说。

‘Our design responds to its location by creating a range of viewpoints and perspectives.’ – Franca Houg Project Architect at Powerhouse Company

▼二层卧室,bedroom on the upper floor © Sebastian van Damme

▼楼梯细部,details of the staircase © Sebastian van Damme

▼夜景,night view © Sebastian van Damme

▼底层平面图,ground floor plan © Powerhouse Company

▼二层平面图,upper floor plan © Powerhouse Company

Project Info
Status:Built
Timeline:2013 – 2017
Size : 232 m2
Client:Confidential
City:Amsterdam
Country:The Netherlands
Typology:Interior, Living, Villa
Collaborators
Structural:Breed ID
Geotechnical engineer:
Contractor:Valleibouw
Contractor interior:Houtwerk meubelontwerp & realisatie
Photography / videography:Sebastian van Damme
Landscape architect:Arjan Boekel
Project Team
Partner in charge:Nanne de Ru
Stijn Kemper
Project team:Franca Houg / Ryanne Janssen / Sander Apperlo

More: Powerhouse Company        更多关于:Powerhouse Company on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment