Upside Down Akubra House by Alexander Symes Architect

An off-grid home located in the middle of a bull paddock

Project Specs

Location:

非常感谢 Alexander Symes Architect 予gooood分享以下内容。更多请至:
Appreciation towards Alexander Symes Architect  for providing the following description:

这座自给自足的住宅位于塔姆沃思东南部约50分钟车程的一座牧牛场,其设计灵感源于澳大利亚标志性的Akubra宽边帽(将其倒置过来)。住宅的自给自足首先体现在“简陋顶篷”的设计上——尽管4.5米的最高高度和80平方米的占地面积使其很难与“简陋”联系在一起。这扇顶篷由双面太阳电池板构成,能够为整座房屋提供电源。

▼场地鸟瞰,aerial context

▼住宅位于一个牧牛场中央,home in a bull paddock

Located in the middle of a bull paddock sits an off-grid home inspired by the iconic Australian Akubra hat. This inspiration came about at the first meeting with the clients on their bull farm, around 50mins south east of Tamworth. Celebrating the off-grid characteristics begins with the “humble” carport, although standing at 4.5m at the tallest point and covering an area of 80m2 this carport is far from humble. It is in fact a canopy of LG neon bi-facial photo-voltaics, which means that the solar cells are visible from the underside of the canopy celebrating the technology that powers the whole house.

▼西立面图,west elevation

▼北立面图,north elevation

▼装有太阳电池板的顶篷,the solar panel carport

房屋的入口也是排水道的起始点所在,这条一体化的水槽直径为450mm,能够收集560平方米的屋顶排放的所有雨水。除了以上这些技术元素,房屋与自然环境的连接还体现在进入大门之后的过渡空间。该空间由两扇3米高的黑基木框架和玻璃门围合,为房屋带来北侧天然桉树林的清晰视野。

The entry to the home is also the introduction to the single 450mm diameter gutter that collects all rainwater off the 560m2 roof. Setting aside the technical elements of the entry, the first glimpse of how the house has been nestled into the unique natural surrounds is revealed at the air lock front door. The air lock is made up of two 3m tall blackbutt timber framed glass doors through which a clear view is created down the central off form concrete spine of the house and through to the grove of native eucalypts that cluster on the northern side of the house.

▼入口轴线,entry axis

▼水槽能够收集屋顶排放的所有雨水,the single gutter collects all rainwater off the roof

穿越该空间后,便进入了开放式布局的书房、起居室和餐厅,并将人的目光吸引至Hanging Rock的壮观景色。整个房屋使用了高透光率的双层玻璃,在引入大量自然光的同时,还能够使内部空间全年维持舒适的温度。

On stepping through the air lock, the home opens up into the open plan study, living and dining areas with the simplicity and openness of the space allowing the eye to be drawn to the impressive vista to Hanging Rock. The use of double glazed, high visual light transmittent glass throughout the house contributes to the thermal comfort of the occupants throughout the year whilst allowing a high level of natural light to flood into the home.

▼相连的室内外空间,the interconnected interior and exterior

▼室内细部,joinery detail

房屋的核心区域包含了服务空间,并由带有纹理的混凝土墙壁环绕。空白的墙壁犹如一幅画布,为主人的土著艺术收藏提供了简洁的背景。沿着核心空间往前走,即可到达拥有宽广视野的开放式厨房,它与北部和东部立面外部青石露台形成了无缝式的连接。青石露台为住宅提供了充足的室外空间,并让内部空间向外扩展,使居住者有更多机会去感受自身与土地的连接。

The central spine of the house contains the utility and service rooms and is bounded by a textured off-form concrete wall. This blank canvas offers a simple backdrop to the owner’s indigenous art collection which is displayed throughout. Following this spine towards the view you come to the open plan kitchen which flows seamlessly to the outside bluestone patio that wraps around the northern and eastern elevations. The bluestone patio is ample in size creating outdoor rooms that extend the inside out and provides additional opportunities to gather and feel connected to the land.

▼混凝土墙壁为主人的土著艺术收藏提供了简洁的背景,the concrete wall offers a simple backdrop to the owner’s indigenous art collection

▼青石露台,the blue stone patio

▼从火坑望向山景,view to the Hanging Rock

▼透过屋顶的圆洞望向火坑,view to the fire pit from through the roof

▼屋顶视角,roof top view

住宅的西翼包含了尺度适宜的卧室,较低的开窗率保证了空间的私密性,更重要的是,有助于阻隔来自西面的强烈日晒。沿着水平线延伸的带状窗户框出围场和朝向悬崖的视野。从西面道路上经过的来访者还能够借助这面窗户对住宅的空间形成大致的了解。

The west wing of the house contains the modest bedrooms which have a low window to wall ratio to provide privacy and most importantly improve the thermal performance of these spaces in the harsh western sun. The windows follow the line of the horizon framing the views across the paddocks to the escarpment. This deliberate horizontal datum also slowly reveals the house to visitors as they approach on the western driveway that wraps around the house.

▼客人卧室,guest room

▼主人卧室,master bedroom

▼天窗,skylight

▼夜景,night view

▼住宅西北透视,northwest perspective

▼场地和景观平面图,site and landscape plan

▼平面图,floor plan

▼东立面图,east elevation

▼北立面图,north elevation

▼剖面图,sections

More:Alexander Symes Architect

Post a Comment