TREETOP WALK SERRALVES by Carlos Castanheira

Connecting the sky and the earth

Project Specs

Location:
Materials:
Tags:

感谢 Carlos Castanheira 对gooood的分享。更多关于他们:Carlos Castanheira on gooood
Appreciation towards Carlos Castanheira for providing the following description:

参观赛拉维斯公园如同在时间或时空中漫步。想要创建与现有步道互补的新步道,只能在公园美丽而雄伟的树林的树冠中进行建设。步道始于公园东端,刚好位于“家庭影院”在建地,步道缓缓升起,将我们带到树冠处,如同地面在我们脚下消失,逐渐升至天空。

A visit to Serralves is always a walk through space, in time or in the time of space. Creating a new walk that complements the existing ones, could only be in the canopy of the beautiful and imposing trees of the Park. The walk starts at the furthest eastern end of the Park – just where the “Casa do Cinema” is now being built – it rises gently, bringing us up into the tree canopy, as the ground runs away beneath our feet, it rises skyward.

▼项目鸟瞰,aerial view © Fernando Guerra

▼局部鸟瞰,partial aerial view © Fernando Guerra

▼夜景鸟瞰,aerial view in the night © Fernando Guerra

我们走近一棵栓皮栎,没有触碰它,而是绕过它粗糙的树干,继续朝着优美的红杉走去。我们看到一些喂鸟器,仿佛自己也飞起来,还看到胆小的野鸽、在树枝间攀爬的乌鸫以及在空中跳跃的松鸦。我们听到啄木鸟在树皮上捉昆虫的敲击声。我们知道树木本身就是一个富于生命的世界,包含多样而复杂的生物。我们在可以休息的地方停歇,窥探树冠中生物的一举一动。

We approach a cork tree, without touching it, we go around its rough cork trunk and continue on towards an elegant sequoia. Almost flying ourselves, we approach some bird feeders. We catch sight of a shy wild pigeon, a blackbird clambering between branches and a jay that appears to be hopping through the air. We hear the hammering of a woodpecker as it searches out insects from the bark of a tree. We understand that a tree is a world in itself, full of Life. A diverse and complex life. We stop at the points where we can take a rest and spy on the life that is taking place in the tree canopy.

▼位于树林中的步道,the walkway in the woods © Fernando Guerra

▼步道环绕粗糙的树干 © Fernando Guerra
the walkway wraps around the rough tree trunk

▼仰视步道,looking up at the walkway © Fernando Guerra

我们同一群学生一起穿过步道,他们好奇发问、发出欢声笑语。一个大家庭正在沿着步道行走,最小的孩童从婴儿车望向外面,最年长的老人则坐在轮椅里前进。人们在这里很容易享受漫步和倾听。在露天剧场,导游向游客讲解途经的动植物的知识。路人驻足停留,慢慢倾听。我们现在所处的位置已经很高了,跟树冠一样高。我们寻找新鲜的、从未见过和感受过的风景。即便短暂,我们也渴望看到杜罗河畔福斯海滩和无垠的大西洋景观。

We cross paths with a group school of children, their questions produce a tremendous chirping sound as they look for answers to satisfy their curiosity. One family, represented by all its generations is passing along the walkway; the youngest looking out of a pram, while the oldest uses a wheelchair. It is easy to enjoy the walk and take it all in. In the amphitheatre space, a guide addresses a group, explaining some detail of the fauna and the flora of the route. Passers-by stop and linger. They take it all in. We are now quite high up; such is the height of the Canopy in the Park. We search for new, never seen, never felt views and we long for, however brief, some panoramic view of Foz do Douro and the infinite Atlantic.

▼步移景异,the scenery is changing along with the moving step © Fernando Guerra

▼效果图:由入口走向树林,rendering: way from entrance to forest © Carlos Castanheira

▼步道位于树冠之中,the walkway is in the canopy © Fernando Guerra

▼露天剧场,the amphitheatre space © Fernando Guerra

▼下沉坡道,sinking ramp © Fernando Guerra

▼储物空间,storage space © Fernando Guerra

我们在木板上行走,这里几乎是一个全木的世界。结构、步道、栏杆同树干与树枝融为一体,随着时间推移,它们会越来越相似,步道最终会成为仿佛一直生长在此的树木。勇敢的人们可以在这里爬上爬下,阶梯连接了地面和步道的至高点,人们可以由此疏散并保证安全。

We are walking on timber, almost everything in timber. Structure, walkway, balustrades become one with the trunks and branches. In time they will become ever more alike and the walkway will eventually be as if it had always been there. Like a growing tree that asserts its place naturally. The bravest or most courageous can climb up or down the stairs connecting the lower level of the site with the highest point on the walkway, which allows for escape and safety.

▼效果图:蜿蜒曲折的木步道 © Carlos Castanheira
rendering: the winding wooden walkway

▼支撑结构如同树干,the support is like a tree trunk © Fernando Guerra

▼结构细部,details of structure © Fernando Guerra

▼步道与景观融为一体 © Fernando Guerra
the walkway is integrated with the landscape

▼效果图:项目远观,rendering: distant view © Carlos Castanheira

我们在接近起始点的地方结束了步道,而在经历了与众不同的公园体验后,我们变得与以前不同了。我们在树冠之中,既接近天空,又亲近大地。

We complete the walkway almost where we started it. But we return changed, after another, but different, experience in Serralves. We are in the canopy, up nearer to the sky, but still close to earth.

▼夜景,night view © Fernando Guerra

▼模型,models © Carlos Castanheira

▼区位图,location © Carlos Castanheira

▼总平面图,site plan © Carlos Castanheira

▼平面图,plan © Carlos Castanheira

▼分段图纸,drawings of different parts © Carlos Castanheira

Architects: Carlos Castanheira
Office: CC&CB – Architects, Lda.
Project Architect: Nuno Rodrigues
Project Team: Filipe Mota, Diana Velho, Catarina Araújo, Gil Lima, Sara Cabral
Structural Project: Paulo Fidalgo – HDP,Lda
Structural Project Team: Rui Almeida, Paulo Cachim, Pedro Neto
ITED Project: Fernando Ferreira – Gatengel, Lda
3D and rendering: Germano Vieira

Contractor: Portilame, Lda
Photography: Fernando Guerra, FG+SG – Fotografia de Arquitectura

More:  Carlos Castanheira     更多关于他们:Carlos Castanheira on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment