Toy Library and Offices by taller 9s arquitectes

Dialogues between the contemporary building and the old Gothic bell tower

Project Specs

Location:

非常感谢 taller 9s arquitectes 对gooood的分享。更多关于他们: taller 9s arquitectes on gooood.
Appreciation towards taller 9s arquitectes for providing the following description:

 

被回收的城市 | Recycling city

本项目位于巴塞罗那市中心的哥特区的一个老旧的“角落”里,建筑师希望将现有的废弃建筑改造为一个公共建筑,使其不仅有望恢复基地的活力,更有助于此地的城市化进程发展。

An obsolete ‘corner’ of Barcelona’s Gothic Quarter is recycled, to transform an existing disused building into a public building that profit from the potential of the site to generate urbanity.

▼建筑概览,overview

 

解放哥特式钟楼 | Liberating the Gothic bell tower

在拆除现有建筑部分体量的同时,建筑师还对松树圣母圣殿教堂的哥特式钟楼进行了处理,将其从现有的拥挤环境中解放出来,并在其脚下创造了一个露台,以便未来方便进入改造后的公共建筑。

With the demolition of part of the existing building it is retrieved the Gothic bell tower of the church of Santa Maria del Pi, freeing it from the current tensions and creating a patio at its feet, future access to the interior of the urban block.

▼建筑夜景,night scene

 

老开间与新面貌 | Old bay- New body

建筑师首先对现有建筑的第一个开间进行了修复工作,保留了具有历史意义的旧广场。随后,在这个修复过的开间的后方,建筑师建造了一个新的体量,该体量具有锌表皮和金属结构,创造出新旧体量之间的对话,同时使钟楼更加独立。

It’s been rehabilitated the first bay of the existing building to maintain the historic character of the old square. And it’s been built a new body behind the old structure, a new building with zinc skin and metal structure which dialogues with the old part and frees the tower.

▼修复原有建筑的第一个开间,保留原有广场,rehabilitating the first bay of the existing building and maintaining the old square

 

背景中的钟楼 | The tower as a backdrop

新体量面向钟楼的立面仅采用玻璃和锌板,并未使用过多的立面装饰,而钟楼的石墙则成为了建筑各层的第五个立面。

The new part of the building gesticulates and dematerializes to face the tower and the masonry of the tower becomes the fourth facade in all floors.

▼钟楼的石墙成为了建筑各层的第五个立面,the masonry of the tower becomes the fourth facade of the building in all floors

 

镜子般的建筑立面 | A mirror facades

新体量面对钟楼的一面则是当代背景下对旧哥特式的重新演绎。厚重的石墙被转化成一个由垂直板条构成的半透明表皮,拱券的券底石则被诠释成了金属的窗框外轮廓。

The facade of the new body which is situated opposite the tower becomes a contemporary reinterpretation of the old Gothic. Stony walls, massive, are transmuted into a semi-transparent skin of vertical slats, the lines of imposts are now metal profiles…

▼哥特式建筑厚重的石墙被转化成一个由垂直板条构成的半透明表皮,massive and stony walls of the old Gothic are transmuted into a semi-transparent skin of vertical slats

▼拱券的券底石被诠释成金属的窗框外轮廓,the lines of imposts are now metal profiles

 

通风采光的连接空间 | Air and light as hinges

在建筑的新旧体量之间有一个用于通风和采光的空隙,该空隙自下而上,贯穿了所有楼层,视觉上模糊了室内外空间的界限。旧体量一层面对着广场,为城市居民亲身体验改造后的建筑空间创造了机会。

Between the new and the old, a gap of light and air links all floors and visually extends the outside to inside. The old part on the ground floor overlooks the square favouring close proximity between urban citizens and new uses.

▼新旧体量之间用于通风采光的空隙, a gap of light and air between the new and the old

▼通风采光空间细节,details of air and light as hinges

 

社交活动的发生地 | Container of social uses

后勤空间和管道毗邻一条狭窄安静的小路。其余空间则自由布置,以便适应多种公共用途。同样地,在旧体量中,所有的办公室都朝向广场,而在新体量中,所有的办公室则朝向钟楼。

▼后勤空间和管道毗邻一条狭窄安静的小路,the logistics spaces and the scale are placed adjacent to a narrow private street

The logistics spaces and the scale are placed adjacent to a narrow private street. The remaining space is freed allowing multiple uses. In the same way that in the old part all the offices open to the square, in the new part the spaces face the tower.

▼新体量中,所有的办公室都朝向钟楼,in the new part, all the offices face the tower

▼旧体量二层办公室,offices on the second floor in the old part

 

创新性的施工过程 | Innovative construction process

在决定拆除部分现有建筑之前,建筑师就已经完成了大楼的结构框架设计,这样做的目的是尽可能地保留周边建筑。随后,建筑师希望降低地下室的层高,于是上层空间的施工、首层空间的翻修和地下的考古工作便同时进行。这种施工战略使整个工期缩短了4个月。

The structural framework was built before the deconstruction of the building in order to hold the buildings nearby. Afterwards it is been worked simultaneously on the finishing of the upper floors and in the archaeological works on the ground floor with the aim of lowering a subterranean floor. This strategy allowed to shorten the period of works 4 months.

▼旧体量一层面对着广场,the old part on the ground floor overlooks the square

 

一座建筑,一个建筑体系 | A Place, then a construction system

金属的结构、通风的外表皮、清水隔墙、树脂板、橡胶地板、传统的灰泥等…本项目的建筑体系旨在将场地废弃物降至最低,同时实现高建筑能效、高耐用性和易维护性的目标追求。

Metal structure, ventilated facade, dry partitions, panels of resins, rubber flooring, stucco traditional cal … The building systems are designed to meet both the difficulties and the demands of the site waste minimization, energy efficiency, durability and the easy maintenance.

▼新体量室内,view of the new part

▼总平面图,site plan

▼一层平面图,1F plan

▼二层平面图,2F plan

▼剖面图,section

Site: Placeta del pi sn, Gothic quarter, Barcelona, Spain
Promoter: Foment de Ciutat Vella, Barcelona Town Council
Authors: Oriol Cusidó & Irene Marzo (taller 9s arquitectes)
Management: Barcelona Town Council
Development of project: 2016-2009
Execution of works: 2009-2010
Built surface: 1.058 m2
Collaborators: Miquel Milian, technical architect; Lluis J. Duart Consulting, engineering; Carmela Torró & Núria Rello, structural engineering; Brisa Martinez, Catarina Marques, design team
Construction company: TEYCO
Photos: Adrià Goula (www.adriagoula.com)
Site web: www.t9sarquitectes.com

MORE:  taller 9s arquitectes   更多关于他们: taller 9s arquitectes on gooood.

Post a Comment