Plaxil 8制造工程,意大利 / Studio Valle Architetti Associati

一场关乎变化与适应变化的对话

项目标签

类型:

非常感谢 Studio Valle Architetti Associati 将以下内容授权gooood发行。更多关于:Studio Valle Architetti Associati on goooodAppreciation towards Studio Valle Architetti Associati for providing the following description:

意大利奥索波Fantoni企业园区最近空降一座崭新又宏伟的建筑。该建筑为Plaxil 8制造工厂,由设计师事务所Studio Valle Architetti Associati主持,并与建筑师Roland Henning,工程师Mario Gallinaro和制造商Die enbacher合作设计完成。该建筑总长300米,高48米,其宏伟的身躯与周围的工业与自然环境展开对话。它形如一幢大教堂般,统领着四周众多由Gino Valle设计的工业建筑环境。建筑内部是MDF纤维板的全自动生产基地,这里也是全欧洲最大和全世界第二的纤维板生产地。早在1972年起Studio Valle Architetti Associati与Fantoni企业就合作打造了意大利工业园区,此次这栋庞然大物的降临,更是完美契合了现有的工业建筑环境。

A new, majestic piece of architecture is added to the series of buildings that constitute the Fantoni Campus in Osoppo (Udine), in Northern Italy. It’s the manufacturing building “Plaxil 8” by Studio Valle Architetti Associati, designed by Pietro Valle together with architect Roland Henning, engineer Mario Gallinaro and manufacturer Die enbacher. The 300-meter long, 48-meter tall structure dialogues with the industrial and natural landscapes all around. It positions itself as a new “cathedral”, conquering a role within the complex that includes many buildings designed by Gino Valle. Inside, it accommodates a new totally automated production line for MDF fiberboards, the largest press in Europe and the second largest in the world. This latest building fits well in the history of Italian industrial architecture and keeps up the collaboration, started in 1972, between Studio Valle Architetti Associati and the Fantoni company.

▼如同教堂般统领着工业区环境,it positions itself as a new “cathedral”, conquering a role within the complex

如今在位于Fantoni企业园区的中心地带,Plaxil 8毅然矗立,用最先进的科学技术设备代替陈旧的老车间来生产中密度纤维板。该项目总投资达8000万欧元。这栋宏伟的Plaxil 8建筑总占地面积达8,500平方米。内部生产线包括纤维分选,形成及热压过程,卸载和堆垛过程及仓储运输。该建筑的最高区域逾50米,而最低部分仅为14,50米高。

Here, in the heart of the Fantoni Campus, Plaxil 8 was recently erected, substituting obsolete plants with new technologically state-of-the-art equipment to produce MDF (Medium Density Fiberboard). The project takes an 80-million euro investment. Plaxil 8 is a majestic industrial building encompassing a surface area of about 8,500 square meters. The line consists of a fiber sorting and mat formation section, a continuous hot press section, an unloading and stacking section and conveyor belts to the existing storages. The tallest part of the building reaches over 50 meters, while the lower more linear portion is 14,50 meter high.

▼内部环境,interior view

建筑与机械装置采用相同的结构支撑。对设计师来说,该项目的最大挑战是建筑与车间共享一个承重结构。因此,设计师采用灵活的设计方法,并根据机械设备的尺寸和发展,一步步逐渐接近的结果。建筑最终展现为与机械制造设备相适应的形态,与其他以建筑为空间背景的工业环境不同,该建筑空间自身展现出不同层次的深度变化。

The same structure supports both the building and the machinery. The challenge of the design was in specifying a load-bearing frame shared by both the plant and the architecture with overlapping erection times. The design process of the building had to take a flexible, step-by-step approach, and be led by the gradual development and sizing of the machine, which had never been built before. The final decision was that of not contrasting individual building shapes against the machinery, but rather to ensure that the building would act as a backdrop to the machinery, creating several levels of depth.

▼建筑内部采用桁架结构支撑,its single span linear structure is supported by trusses

建筑下层部分由预制混凝土板围合,外部覆盖波纹金属板,形成连续的纹理。建筑一侧巨大的斜面屋顶同样由反光金属板覆盖,平行排布的屋面脊线如同“鱼脊”一般,在于天空对视的地方静静平躺。

The entire lower section of the building is clad using prefab concrete panels cast onto corrugated sheet metal forms, to create a continuous fretted texture. The sloped section of the roof is also covered by reflective metal panels, ribbed vertically to retain the large diagonal “fillet” that characterises the silhouette of the building against the sky.

▼巨大的斜面屋顶由反光金属板覆盖,the sloped section of the roof is covered by reflective metal panels

“不论是过去的还是全新的建筑都营造了一种动态复杂的环境景观,在这个环境中,没有任何对象被孤立看待,它们是相互关联的整体。每一栋新建筑都与在它之前的建筑相呼应,并串成一条连续完整的时间线。新建筑并未完全取代原有建筑的风采,而是以全新的形式传承和延续。”Pietro Valle

“Both past and present assume a dynamic quality and create a complex landscape within which no object is viewed in isolation but rather in relation to others. Each new building assumes an identity which causes one to reflect on that which preceded it. At the same time, it does not transcend what already exists but causes it to reappear in a new light.” Pietro Valle

▼没有任何建筑是孤立的,而是相互关联的建筑群体,no object is viewed in isolation but rather in relation to others

新建筑的建立实现了与原有建筑环境的对话关系,并塑造了园区的独有天际线。Plaxil 8不仅实现了打造不连续外貌最初意愿,还完成了从原有建筑到新建筑的过渡关系,通过外部形态和纹理的契合,实现视觉上的连续表现。

The existing structures enter into a dialogue with the new stacks and lines, and create a congruent skyline within the campus, a backdrop with multiple elements and scenes. By doing so, Plaxil 8 more than exceeds the previous idea of multiple discrete envelopes, and suggests an architectural discourse made of a succession of surfaces, extending past multiple buildings and glimpsed through the textures of the covers and the visual transparency of the screens.

▼连续的视觉表现,a continuous exterior view

随着这栋新建筑的建成,企业餐厅扩建与重修工程的完成,Pietro Valle实现了在不断发展的工业景观中创造连续的工业环境。而这种工业环境的转变仍然在继续。Studio Valle与Fantoni企业的合作关系建立在开放和富有创造力的对话基础上,是一场关乎变化与适应变化的对话。

With this new building and with the recent restoration and extension of the company restaurant, also designed by Pietro Valle, the tradition of Studio Valle in experimenting with industrial buildings and creating interplays with the continuously evolving industrial landscape of the location continues. And the ever- changing mutation of the Fantoni Campus also goes on. The relationship between Studio Valle and Fantoni is founded upon an open and creative dialogue with time, a dialogue which accepts the unexpected and adjusts to change.

▼展现了连续的工业环境,continuously evolving industrial landscape

▼结构轴侧,axonometric

 

 

▼场地图,site plan

▼一层平面图,ground floor plan

▼屋顶平面,the room plan

▼南立面,south elevation

▼北立面,north elevation

▼剖面,section

   

Project name: The Fantoni Plaxil 8 manufacturing building
Project location: Osoppo (Udine), Italy
Purpose: building housing MDF wood fiberboard production line and conveyors to existing warehouses
Client: Fantoni Spa
Architectural design: Studio Valle Architetti Associati 
Project design team: Pietro Valle with Roland Henning, Marco Carnelutti, Luisa Foretich, Stefano Bindi
Structural design and construction supervision: Mg Progetti (Mario Gallinaro with Enrico Toninato, Davide Pastore, Silvia Turato)
Production plants design: Dieffenbacher
Building size:
8.500 square meters
50 meters max height, 28 meter wide
Project schedule:
Schematic design: October 2015 End of project: June 2017 Groundbreaking: April 2016 Building completion: June 2017
Building materials
exterior cladding: prefab concerte panels, ribbed metal sandwich panels floors: concrete resin
Suppliers
– Airmec: ducts and cyclones (www.airmec.net)
– BIT: carpentry and finishes (www.bitcostruzioni.com) – Cadò: hot-cold systems
– Carpin: logistics
– Cime: electric installation
– Colledani: floor finishes (www.colledani.it)
– Collini: building works (www.collinilavori.it)
– Co.Rac.Fer: railway works (www.coracfer.it)
– Delta Impianti: pipes (www.deltaimpianti.it)
– Dieffenbacher: systems (www.dieffenbacher.de)
– Emerson: automation (www.emersonprocess.com)
– Emmevi: mechanical installation (www.emmevi.it)
– Frappa: building works (www.frappaedilizia.com)
– Friul Montaggi: mechanical installation (www.friulmontaggi.it) – Gemmo: medium voltage boards (www.gemmo.it)
– Master Mec: logistics (www.master-mec.com)
– Midolini: logistics (www.nestlogistics.it)
– Mion & Mosole: ducts and cyclones (www.mionmosole.it) – Pelfa: systems (www.pelfa.it)
– Puccio: insulation
– Scheuch: systems (www.scheuch.com)
– Simeon: : carpentry and finishes (www.grupposimeon.it) – Transport Logistica: logistics (www.translog.com)
– UT Cremona: systems
Photographers
Neva Gasparo Adriano Ferrara
Press office
Image MEDIA AGENCY www.image-web.org

Chinese text: gooood 

More: Studio Valle Architetti Associati 更多关于:Studio Valle Architetti Associati on gooood

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »