“t Atelier” new building, Belgium by dmvA Architects

Fantastic collaboration between the client and the architect

Project Specs

Design:
Location:

非常感谢 dmvA 予gooood分享一下内容。更多关于:dmvA architects on gooood.
Appreciation towards dmvA for providing the following description:

“t工作室(t Atelier)”是比利时梅赫伦(Mechelen)的一家社会保障性公司,旨在为难以在常规就业市场中找到工作的人群提供工作机会。该公司位于公共社会福利中心和梅赫伦青年中心附近,包括一个自行车修理店和一个木工坊。由于修理店的建筑接缝处发生破裂,公司新购入了一座位于地块入口处的建筑。这座新建筑与后方既有的工作间连成了一个L形空间,其周围环绕着花园、木工坊以及会议中心。

▼建筑概览, overview ©Johnny Umans

‘t Atelier is a social enterprise in Mechelen (Belgium) that employs people who don’t find a job easily in the regular job market. It consists of a bicycle repair shop and a wood workshop and is situated on a plot where the Public Centre for Social Welfare and the Youth Center of Mechelen reside. Since the bicycle repair shop was bursting at the seams, they purchased the house adjacent to the entrance of the plot. The existing house and the workspace at the back form together an L-shaped plot that is bordered by gardens, the wood workshop and a meeting center.

▼新建筑与周边建筑,new building and its surroundings ©Johnny Umans

考虑到新建筑位于繁忙的内部空间的入口,dmvA事务所的设计旨在加强建筑与公共街道之间的对话,并在视觉上使建筑立面与社区周边建筑产生联系。建筑借鉴了勒·柯布西耶的多米诺体系(Dom-Ino),利用混凝土立柱和楼板形成建筑基础。混凝土楼板中安置有建筑内所有技术性设施,例如电缆,地板采暖及通风系统等。除此之外,玻璃及精细处理过的木材构成了建筑内灵活的框架结构,展现着工作坊的特征。自行车店被安置于首层,维修店位于其后。办公空间位于二层,会议室位于三层。

▼勒·柯布西耶的多米诺体系,the Dom-Ino house of Le Corbusier

As the new building is located at the entrance of the busy inner area, dmvA made a design that engages in a dialogue with the public passage and at the same time visually connects with the facades of the neighboring houses in the street. The base of the building is a concrete structure of columns and floor slabs, based on the Dom-Ino house of Le Corbusier. All the techniques such as electric cables, floor heating and ventilation were incorporated into the concrete slabs. The structure of the building is filled with playful framework of glass and exterior wooden joinery, showing the competence of the workshop. The bicycle store was installed on the ground floor with the repair shop at the back. On the first floor there is an office space and on the second level there are meeting rooms provided.

▼新建筑位于工作室内部空间的入口。New building is located at the entrance of the inner area. ©Johnny Umans

▼建筑立面与周围建筑形成视觉上的联系, visually connects with the facades of the neighboring houses ©Johnny Umans

该建筑邻近于法兰德斯最贫困的地区之一,其落成标志着该区域在构建社会网络方面迈出的第一步。在“t工作室”的不懈努力下,该项目成为吸引政府部门对周边社区进一步投资的额外助力。该地区周边将扩建300所房屋,拥有极大的发展潜力。公众参与度对于社会保障性项目至关重要。dmvA事务所作为20年前第一批支持社会保障性就业机构“t工作室”的公司之一,很早就开始在自己的设计中使用“t工作室”的各类木工产品。由此,建筑师与客户之间互相建立起信任,实现了多次合作。

▼自行车修理室后门, back door of the repair store ©Johnny Umans

The new building is the first step in the development of a social network in an area nearby one of the poorest districts in Flanders. This is an extra incentive for the government to invest further in the neighborhood after all the efforts made by ‘t Atelier. The nearby area of the site will be expanded with 300 houses and has therefore a lot of potential. Participation was one of the biggest cornerstones in the socially engaged project. Twenty years ago, dmvA was one of the first to believe in the sheltered workshop ‘t Atelier and integrated various woodwork projects from ‘t Atelier into their designs. From this a bond of trust originated between the architect and the client and it resulted in a number of collaborations.

▼修理室楼梯,stairs of repair store  ©Johnny Umans

▼修理室室内, inner space of repair store  ©Johnny Umans

▼自行车店, bicycle store ©Johnny Umans

此次项目中,dmvA事物所仍希望与木工坊的工人紧密合作,给予他们建造自己工作室的机会,以此突显他们卓绝的木工能力。建筑从内至外所有可以采取木构架的部分,都特意设计为木工房可以加工制作的样式。混凝土的建筑结构具有相当的灵活性,使建筑其他结构基本都能采用“t工作室”自己加工的木制品。这种设计促发了建筑师与客户之间奇妙的合作,双方共同为高品质建筑贡献力量。新建筑带给“t工作室”工人的自豪感,是该项目的最高成就。

▼以混凝土结构为基础,配合木工坊的木制构架,concrete base filled with wood structure built by “t Atelier” ©dmvA

For the new building dmvA also had the wish to collaborate intensely with the people from the wood workshop with the aim to highlight the woodworkers’ ability by constructing their own building. All the joinery, from interior to the exterior, was developed in wood and was designed in such a way that it could be executed by the atelier itself. The flexibility of the concrete building structure made it easy to be filled in by ‘t Atelier. This resulted in a fantastic work process between the client and the architect, both striving for a high-quality outcome. The pride of the people of ‘t Atelier was the cherry on top.

▼建筑立面细部, detail of facade ©Johnny Umans

▼建筑鸟瞰,arieal view ©dmvA

▼首层平面,ground floor plan ©dmvA

▼二层平面,first floor plan ©dmvA

▼三层平面,second floor plan ©dmvA

Concept: Bycicle shop, bycicle repair shop, office space
Location: Battelsesteenweg 48, Mechelen, Belgium
Design team: David Driesen, Tom Verschueren, Nandi Degrave
Client: ’t Atelier vzw
Structural engineer: UTIL struktuurstudies
Estimated budget: € 630 400 (excl. VAT)
Surface: 408 m2
Completion: 13 September 2019
Photography: Johnny Umans

More: dmvA,更多关于:dmvA architects on gooood.

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment