Susan Wakil Health Building by BLP + DS+R

Extending the spaces of learning, reflection, and social exchange into the outdoors

Project Specs

Location:

感谢 Billard Leece Partnership DS+R 将以下内容授权gooood发行。更多关于他们:Billard Leece Partnership on gooood DS+R on gooood
Appreciation towards Billard Leece Partnership DS+R for providing the following description:

今年三月,事务所Billard Leece Partnership和Diller Scofidio + Renfro宣布先进化设施Susan Wakil健康学院楼建成,悉尼大学欢迎第一学期的学生参与使用,这里汇集了悉尼大学的Susan Wakil护理与助产学院、悉尼医学院的中心临床学院、悉尼健康科学院、图书馆以及医学与健康学院的其他部分。这座21500㎡的大楼由事务所BLP和DS+R设计,位于悉尼大学新的卫生区域,同时靠近皇家阿弗尔雷德王子医院和查理·珀金斯中心,位置绝佳。临床、教学与研究功能的整合成为卫生设施的新模式,统一了教育与实践。

该项目位于对当地土著人具有历史意义的两条水道的交汇处,因此被设计成景观的延伸,体现了悉尼大学的“思考之路”(Wingara Mura)设计原则。Arcadia景观事务所设计了前广场,诠释了康复周期,通过调动访客的身体、思想与内心,反映出当地土著人调动所有感官参与康复的方法。基地曾经用作会议中心,设计基于此形成了从校园各个角落至上部瓦基尔庭院(Upper Wakil Garden)的步行道体系。绿荫花园、露台、突出的岩石和小径将学习、思考和社交的空间延伸至室外。

University of Sydney Welcomes Students to Susan Wakil Health Building in March 2021 Billard Leece Partnership and Diller Scofidio + Renfro have announced the completion of a state-of-the art facility. Welcoming its first semester of students, the Susan Wakil Health Building brings together the University of Sydney’s Susan Wakil School of Nursing and Midwifery, the Central Clinical School of the Sydney Medical School and the Sydney School of Health Sciences along with the Library and other components of the Faculty of Medicine and Health. Designed by Billard Leece Partnership (BLP) and Diller Scofidio + Renfro (DS+R), this 21,500 m2 building is located within the University of Sydney’s new health precinct, which is optimally positioned near the Royal Prince Alfred Hospital and the Charles Perkins Centre. This consolidation of clinical, teaching and research functions serves as a new model for health facilities, unifying education and practice.

Located at the intersection of two waterways historically significant for the Gadigal people, the Susan Wakil Health Building was designed as an extension of the landscape, embodying the University’s Wingara Mura design principles. Arcadia Landscape Architecture has designed Gadigal Ground as an interpretation of the cycle of healing, stirring the body, mind and soul to reflect the Gadigal people’s approach to healing through the engagement of all the human senses. The design celebrates the site’s origins as a meeting hub, generating a network of pedestrian pathways from all corners of the campus into the Upper Wakil Garden. Its shaded gardens, terraces, ledges and paths will extend the spaces of learning, reflection, and social exchange into the outdoors.

▼项目概览,general view of the project © Brett Boardman

该项目是事务所DS+R在澳大利亚首座竣工的建筑,其合伙人Benjamin Gilmartin兴奋地表示:“我们在尊重场地历史的基础之上,为大学、医院和查理·珀金斯中心创造了新的公共平台。景观围绕研究与学习的共享设施逐渐上升,扩展成三维的开放空间体系,在室内外的各个层次上相互连接。空间体系的核心是上部瓦基尔庭院(Upper Wakil Garden),它对校园庭院进行了多元且动态的改造。上层退台将阳光引入庭院,交错的环形平台连接了学术工作区和临床空间,如同它们之间的‘结缔组织’。”

Benjamin Gilmartin, a Partner at DS+R, was thrilled to celebrate the firm’s first completed building in Australia. “Our design creates a new common ground for the University, the Hospital and the Charles Perkins Centre, while respecting the site’s historic significance as a gathering place. The landscape rises to encompass shared facilities for research and learning, branching out into a three dimensional network of open spaces connected at every level from inside to outside. At the heart of this network is the Upper Wakil Garden — a multivalent and dynamic reinvention of the campus quad. A ‘cleave’ within the upper volume of the Susan Wakil Health Building draws light down into the Garden throughout the year, while its interlacing circulation acts as a connective tissue between academic workplaces and clinical spaces within.”

▼上部瓦基尔庭院,Upper Wakil Garden © Brett Boardman

▼交错的环形退台,cleave in the form of interlacing circulation © Brett Boardman

该项目的立面体现了独特的内部组织。悬浮在上空的教学和工作体块覆盖了垂直的高性能遮光屏幕,面向外部的校园和城市。开放通透的底层空间采用简洁的玻璃幕墙。基座的水平陶板和石头般的铝制挡板给人一种坚固感,如同从地面隆起的岩层。

The materiality of Susan Wakil Health Building’s façade expresses its distinct program organization. The upper floating mass of teaching spaces and workplaces is clad with a high-performance shading screen with a vertical rhythm, framing views to the campus and city beyond. The transparency of the open, porous ground floor is expressed by a simple curtain wall glazing system. At the podium, horizontal ceramic panels and aluminum screens reminiscent of stone evoke solidity and the lifted strata of the earth below.

▼悬浮的体块覆盖高性能遮光屏幕 © Brett Boardman
floating mass is clad with a high-performance shading screen

迎接访客的是开放的前广场,设有砂岩座椅和倾斜的景观步道。穿过大楼的主入口,光线充足的三层通高空间内设有横跨室内外的阶梯,它连接了主入口和上部瓦基尔庭院(Upper Wakil Garden)。研讨会室、会诊室、工作区、康复健身房和350座的演讲厅均通向非正式学习空间的退台。一系列室内外非正式的协作区域激活了中央庭院,多个学科之间的互动通过庭院得到提升。事务所BLP的负责人Raj Senanayake表示:“这座建筑成功和长久的关键在于结合自然的设计原则,它引入采光、景观和通风,使整栋大楼视线通透,强调楼梯而非电梯,形成流畅的流线,创造出健康的工作区和未来的学习场所。”

Visitors are welcomed by an open forecourt featuring alcove sandstone seating and a sloping landscape path. Through the main entrance of the Susan Wakil Health Building, a light-filled, triple height space with generous stairs straddles interior and exterior, connecting the main entry to Upper Wakil Garden. Seminar rooms, clinics, workspaces, a rehabilitation gym, and a 350-seat lecture theater are plugged into the cleave’s network of informal learning spaces. Activated by a cascade of indoor and outdoor informal collaborative zones, this central atrium maximizes interaction between multiple disciplines. “The key to success and longevity of this building is its principles of designing with nature – drawing light, views, and ventilation, allowing visual transparency across the facilities, designed for active circulation and socialisation with an emphasis on stairs over lifts – creating a healthy workplace and a place of learning of the future,” says Raj Senanayake, Principal, BLP.

▼光线充足的三层通高空间内设有横跨室内外的阶梯 © Brett Boardman
triple height space with generous stairs straddles interior and exterior

▼阶梯连接了主入口和上部瓦基尔庭院 © Brett Boardman
stairs connecting the main entry to Upper Wakil Garden

Raj Senanayake还表示两家事务所的国际性合作非常成功,在2017年早期竞赛阶段就对赢得竞赛雄心勃勃。“我们在遍布墨尔本、悉尼和纽约的工作室进行高效的工作,拥有充满活力和参与感的团队环境。这种环境在许多方面帮助我们对项目地点和建筑类型做出独特的反映,从而产生获胜方案。同时,我们必须应对早期线上合作的挑战,这如今已经成为建筑日常工作的一部分。”此外,Susan Wakil健康学院楼是由Susan和Isaac Wakil基金会向悉尼大学捐赠3500万美元而建。

Raj Senanayake says the international collaboration between the two firms was successful with the early competition phase in 2017 setting up high aspirations for a winning design outcome. “We had an energetic and engaging team environment within a very productive round the clock studio working across Melbourne, Sydney and New York. In many ways this environment contributed the unique response to place and building type that became the winning scheme. At the same time, we had to negotiate the challenges of early online collaboration platforms that have now become part of the everyday practice of architecture.” The Susan Wakil Health Building was made possible by a $35 million gift from the Susan and Isaac Wakil Foundation to the University of Sydney.

▼从室内望向校园景观 © Brett Boardman
view from interior to landscape of the campus

Project Overview
Status: Completed 2020
Client: University of Sydney
Type: Education Health Building
Size: 21,500m2
Cost: $140 M
Photographer: Brett Boardman
Design Team
Design Team Lead: Billard Leece Partnership and Diller Scofidio + Renfro
Landscape Architect: Arcadia
Builder: Umow Lai
Structural and Civil Engineer: Bonacci Group
Town Planning Consultants: Urbis General
Traffic Consultants: GTA Traffic
Building Surveyors: Phillip Chun
Contractor: Laing O’Rourke

More:  Billard Leece Partnership DS+R     更多关于他们:Billard Leece Partnership on gooood DS+R on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment