Student residence by LAN architecture

creating optimum comfort for the residence’s occupants

Project Specs

Tags:

非常感谢设计方 LAN architecture 将项目介绍和项目图片授权gooood发行。更多请至: LAN architecture on gooood
Appreciation towards LAN architecture for providing the following description:

/wp-content/uploads/2011/06/_c_XPXCC742QU6e58m2YmMni-fA87NCw2gTCuntcJgKFb_v29A78E-kcAZrvoyXkuX96V2UemFXPQ2Zs-qv6pH6y9owvpOV6mGvJzTzWOlbNCo=.jpg

/wp-content/uploads/2011/06/_c_s3Af6ZPN8BjeEhe-euGfyoA93awkJIaK68hrO_euccKqBUX7quJqNaBsO3rtWASLQVcHIiBKt6R1n5WEGtxRhiYE520rAsDvn1dGab4pw0k=.jpg

/wp-content/uploads/2011/06/_c_59xf_XHDOf3ArVukcNJI3iVLiXo_0XeDz1IsY3Jpx4QiUwm_Z5Lif6RhxihfW0BIWLgjEakkLqAbdf1BVv_bxe07KaHVzpzMAdEHHDcJQVw=.jpg

The driving idea guiding our project stems from the challenge of responding to the necessity for urban integration and creating optimum comfort for the residence’s occupants in a convivial and intimate environment.

/wp-content/uploads/2011/06/_c_FvemW_1Ilox7tR0pR8sc8u7uLCchhG8LacDpKzVN6iiEcjg-3YToPweyuOEv2nvH2i2sgJ6TzDgzbeU-QuOaPoLtkK5p0cmAEY1iu_rueRc=.jpg

The project for a student residence was considered in the context of the urban fabric of the La Chapelle district in Paris and its role in its evolution. The plot is on the corner of rue Philippe de Girard and rue Pajol in the 18th arrondissement, close to the ZAC Pajol, an ambitious redevelopment of former railway yards, on which social, cultural and sports amenities are currently being created.

The district is a very heterogeneous mixture of Haussmannian residential buildings, factories and workshops, and therefore has a richness and wide diversity of situations unusual within Paris itself.The street and the courtyard The project is composed of several buildings, whose volumes and voids depend on the context. On the street, three six-storey volumes are separated by two rifts providing access to the residence and vertical circulation.

The heights of the buildings at the back of the plot vary according to neighbouring buildings. In the middle, a spacious courtyard is lit by a rift in the south building, an extension of an existing void.The courtyard, the heart of the project, provides access to the various buildings and defines their interrelationship.A 15 x15 metre square, it ensures sunlight for all the rooms and acts as a kind of green lung.

/wp-content/uploads/2011/06/_c_IjG7bgrsEvbP_bqLiHs1yKk8KBc0txcgg83UyWtRy6YcWSGPtwd2xbdWMmHb9NdtlebNSUgMK1Ul5GVMZNbUo5j_JBs98Opeija9LdKCjb0=.jpg

The materials

The strategy of creating a duality between street and courtyard was pursued in the choice ofmaterials. The facades, instead of imposing a single image on the project, participate in creatingthe varying atmospheres of the spaces they envelop and delimit. The buildings on the street areclad in dark, slate-coloured brick, while the buildings around the courtyard are clad with larchplanking with folding louvred shutters in front of the windows and balconies. The facade along theentry passage is also clad.with larch and announces the feeling of the space within. All theground and wall surfaces in the courtyard are clad with the same light-coloured, flexible material,normally used for sports areas and playgrounds.

The choice of materials was dictated by technical and architectural concerns. Our research wasguided by a desire for durability and the sober, refined and classical nature of our project.

 

/wp-content/uploads/2011/06/_c_QAklP5nRWNb4gF32RJ24Gs-8b6UZH5kuecE5OvzxLJ5xe4mWdetYZZaKCzrwpjXJ7umTDCedzOJt-37vM8Ueisxj0IA-veFmjaBE63Zz2ME=.jpg

The circulations

Generally speaking, the empty spaces in the courtyard and circulations could be said to be ‘junkspace’ in that they are by-products of the design of the buildings. The project’s ambition was togive these spaces so much quality that they create a genuine ‘plus’ for residents. The exteriorspaces, interacting with the communal spaces and acting as a buffer between private spaces, arenot merely for circulation but provide the conviviality our project seeks to create. As these spaceswere not part of the project specifications, their uses can be defined and developed byresidents.

 

/wp-content/uploads/2011/06/_c_k2p9dYz281ambztgQzVxacLTYhF0w2OyL5nTfKfil0aUSUJNQcSrtaynFQBJN_6aTYF6mMQvI3kVig1ZXIGQeY9umBmEAbpyh4nCnWIcJDk=.jpg

 

 

The specifications

The brief specified the construction of a student residence of around 150 rooms, communal spaces, administrative premises and a caretaker’s apartment, with RIVP acting as project manager for the CROUS, which will run the residence.

As one enters the residence via the rift on the left, one successively discovers the reception spaces, the administrative premises (on the corner of the street and the passageway), the communal facilities and the study and leisure areas around the courtyard.

The 143 rooms have three different typologies. Students have furnished rooms with an average surface area of 18m², with a bathroom and a kitchen area. The view of the courtyard creates a calm atmosphere conducive to concentration and study. The desks are always located near an outside view in order to benefit from natural lighting.

Ten rooms were specially designed for people with reduced mobility.

/wp-content/uploads/2011/06/_c_LRuGWVcm2VUuHQl8A4X-6JFwHoVvLN4sW_y-y-uQbz1egWvH17Sz2p0p62qFh5oxQqZP-URHxs8K9xLjXToyp04BWo-5swG60R42JLfJCXw=.jpg

Energy performance

The project complies with the “Habitat and Environment” label’s VHEP specifications.A combination of compactness, treatment of the envelope, and solar heat coupled with high-performance ventilation and heating (urban heating and solar panels) creates pleasant andcomfortable accommodation. The concrete structure, insulated on the outside with 12 cm ofmineral wool, brick or wood cladding and highperformance double-glazed fittings, providesefficient thermal insulation. In winter the buildings retain their interior heat, and in summer theirexterior insulation reduces solar and internal overheating, while inertia enables the capture ofdaytime heat and its retention during the night.

 

/wp-content/uploads/2011/06/_c_XoYrSyqbUc8b9nOT4ljxd13xNd5x9FHsh5l3liV3SbIbklrNu0kORudE7_7lNGg6hVD7m6fhlLFwS5FelAyIeRwXgnBp5wm_WpaNAXGZi5c=.jpg

力求创造出一个欢乐亲切的氛围,为居民提供最舒适的环境。

学生宿舍位于巴黎的菲利普街街角。离ZAC Pajol工业重建区毗邻。这个区域混杂着工厂,住宅,厂房,是巴黎多样性和广泛性的一个体现区域。建筑高度回应周围建筑,中心为何出一个15米见方的庭院,确保所有的房间都能照射到阳光。

材料
在材料的考虑上,希望建立一个街道与庭院之间的连接,而不是勉强的立面。材料参与在空间中,并影响空间气氛。临街一侧是深色砖材立面,庭院一侧为落叶松木立面。庭院中的地面采用了与墙壁接近色彩的,通常用于操场上的柔性材料。材料的选择建立在对建筑及技术的关注之上,建筑师希望材料耐用,自然,清新,典雅。

流线
一般来讲庭院中的空白空间以及流线空间质量不高。这个项目中,建筑师给这些空间赋予号的质量,给居民提供额外的加分空间。这里不仅仅只是交通空间,而是外部空间,互动空间,私人空间之间的缓冲地带,是一个被创造出来给予人欢乐的空间。

功能
这里拥有近150套房间,还有公共空间,管理处,看守处。人们通过入口,先到达接待处和管理处,接着是公共区域,院子,休闲区。143间间客房有3个类型的户型。卧室平均面积18平米,包含厨房和卫生间。庭院平静的气氛有利于学习。课桌临近外侧,可以获得自然光。还有10个房间是为按无障碍标准设计。

能源
项目在能源上复合人居与环境的VHEP标准。利用太阳能发电,同时提供高性能的通风和供暖,产生愉快的住宿环境。混凝土结构,120MM的保温层,热工性能良好。

 

/wp-content/uploads/2011/06/_c_1tjvuX4sF4w6Gwjc5y_82p_G7zLD0eWVKOL3nICO_KxxN65-3yXk8MZYn1PSbHHMMnfA7lcgA0o3V5PVXHplGViBURBetNCS5L4hDKMm_wE=.jpg

/wp-content/uploads/2011/06/_c_V4yFhD2Y53I6dlqOxEMYl5-S_-tu8H4P5_-lFq4ywzIppUjxuGoBPesgnXy9D7cvS49pHTnBx0C7aPEV5o-ALtKQGJ3mAf-4EhOAtCP4bpI=.jpg

/wp-content/uploads/2011/06/_c_26MUo_Xw29aBEwY96sptR2WYGrgleKfmWv8BLPJjGA3SpuKD6IXR1B7MsOhN9dP2QAgFrFFwCydzoGnrTphlrzIbX_VjLTWwts9D5uW0xMU=.jpg

/wp-content/uploads/2011/06/_c_cg4eCdYAo-o1BIWeo44JiiFOI2JJvKd6IzignBqvdhDqz-AzK8-scw-8ewpSn3GIJOiYZYBqUeZA0yKjcwopgZEtAzLFuf6QI6nAiZUI9Dc=.jpg

/wp-content/uploads/2011/06/_c_b54F7QmvtzUsHViKW5wrGDx8rUMk0TAGtHjUzw2C2iAuRf6eOVoYhcNcYA5QhtHemgvtsTzKbsAypVpfBw0JDHdsvY8Bx-nb5DG_djtBAws=.jpg

/wp-content/uploads/2011/06/_c_s0gXAOKOwYP9XoBa1oZmMRuK2dHCpgSil5DI6ZNRujU-UdMBePNzVjCx-L0GqCux8rKPUd4MoFMY3iUW2-MU106zZsMcGygGfzq97L4qhJo=.jpg
/wp-content/uploads/2011/06/_c_h02JSRtpIyMiLcJ7zLzNCWbsQldtaTLg_LQ0lmg0VPGrUCVoIJ2_RjdKw8fmq6nO-g9Vqz7Gz91YbKHirZ4DlqhFAtRCxJUT6OIEt73YPWs=.jpg
/wp-content/uploads/2011/06/_c_qSXS8BKOuDxz9H1dDgLDIwcI0ovNFiOiYAhnsrf5nh0jCqPTqv723qmUIvCAI03vM3sbB5i7Y2EoY9V8l0WkmqTjUGks2OOx95KChg5luvg=.jpg

/wp-content/uploads/2011/06/_c_9PKxYAX5Knrp7vK48yIqMeHytUp7mYH6LPxKdlVRiiq_hFq3452nK6bmpCZroCjdhsGym3YsW5Gc-wUCGiRdP0m-BKRyoiM-ll5B4CjB3P0=.jpg

/wp-content/uploads/2011/06/_c_Ig1cXil0OSyoSYqQ_c2R185Pc_2uZZu0mD-BrwRMLxSbpE0VwTsHO-qNhILvTFgCRioSwT3u99yAxcty5yCRR47PuwaSHtonSxuoYFFLI50=.jpg

/wp-content/uploads/2011/06/_c_9mPC0ctMzpDXbDvxKW8P7Ip3se3V22C9kMPrBXAOZxBPLd7ZcPWEKWeoazqc3qQipMzSMZbiJ9IU76tsz8JWAiDP-7KWUS5SiNoGTMFzjRU=.jpg

/wp-content/uploads/2011/06/_c_wsr6vXZmyALqqScXP4K-bE-qVc-U_eOHrYEopmXihOnxxJZuMa99XALvQCxVdy6__LA3Z8jrXScuSKtW07IHHdF9P4GPaKaP_J_GCK5pqbA=.jpg
/wp-content/uploads/2011/06/_c_XVd5VirRLHnEOH-RRdIgbAgH2JzFRDIq968eN0A_TcIP7zqkIZg-MXe1VtstmBDeuK_G3PiSF2yFPADpay1kSNFwjcfOCBrtTiOLOGO2kUk=.jpg

Technical Informations:
Project: construction of a 143-room student
residence
Project manager: RIVP
Location: 21 rue Pajol and 65 rue Philippe de Girard,
Paris 18
Budget: 8M € HT
Project area: 3,950 m²
Delivery: February 2011
Team: LAN (architects), Franck Boutté (HEQconsultant), LGX Ingénierie (HVAC, main contractor)
Project leaders: Sebastian Niemann, Venezia Ferret

MORE:LAN architecture,更多请至: LAN architecture on gooood

 

Post a Comment