Stormcloud / Oyler Wu Collaborative

New challenges in material structure.

Project Specs

非常感谢设计方Oyler Wu Collaborative将项目介绍和项目图片授权gooood发行。更多请至:Oyler Wu Collaborative on gooood 
Appreciation towards Oyler Wu Collaborative for providing the following description:

洛杉矶的Oyler Wu Collaborative曾给我们分享过2011年SCI-ARC毕业展馆,2012毕业展馆也是由他们设计并与SCI-ARC学生一同建造。今年,2013年,Oyler Wu Collaborative将原有的毕业展馆改建,采用完全不同的方法重新解决问题和设计形体,拆除亭子上面10公里长的针织绳索,使用了最小量的钢结构和支撑,与弹性张拉膜一道,赋予展亭新生。

Designed and built by the office of Oyler Wu Collaborative along with students of the Southern California Institute of Architecture, Stormcloud is the third project in a series of installations designed for SCI-ARC.   The previous two installations, Netscape and Centerstage were designed for the school’s graduation ceremonies in 2011 and 2012 respectively.  With SCI-Arc celebrating its 40th anniversary, the school commissioned the new pavilion for the after-party of its April 2013 gala.  Tasked with the challenge of revamping the existing Netscape pavilion, Oyler Wu Collaborative saw the project as an opportunity to take a completely different approach to the problem.  By removing the ten miles of knitted ropes that once hung between the soaring steel trusses, the project was transformed both volumetrically and materially.  Using a minimal amount of new steel elements and cable supports, a spandex fabric was stretched between the elements, giving the pavilion a new life and an unexpected volumetric presence.

点击下方视频(VIDEO)进行观看

用钢管组成弯曲的异型造型,固定在人视点的高度,将张拉膜从高处拉向低处,形成几处漏斗般的造型,这个造型挑战了常见张拉膜的直线几何造型,消除了织物的褶皱,并形成起伏如波浪般的窗帘效果。线面体组成的复杂体系和空间对自然和人工照明条件的变化,做出了相应的互动,半透明的材料将起伏表面上的光影变迁反应出来。人工照明也着力于利用色彩渐变突出底部漏斗造型。

Geometrically, the project involves a series of funnel-like forms that extend from the rectilinear canopy structure above to a series of rings that are hung from the columns at around eye level.  In the original conception of the project, the rings were simple geometric loops, but this relatively straight-forward geometric approach presented a difficult problem in terms of fabric patterning.  At the heart of the problem was the dramatic difference in the circumference between the upper portion of the canopy and the lower rings.  As a way of dealing with the problem, the eye-level rings were converted to more eccentric shapes made of a bent steel tubing.  With the circumference of the eccentric shapes carefully sized to match the circumference of the upper canopy, the strategy effectively eliminated the need for patterning of fabric, while producing an undulating, curtain-like effect on the surface of the funnels.

/wp-content/uploads/2013/05/_c_pyB_uLH50HAtANJZ3Uh0eCvMXmz0Izsb9OrRv0ziTgAGx6AV2nssc563vohWYVAmNXwuhDFcX9itt3kyPNkbg8--QTelo8VN.jpg

One of the more striking features of the scheme is the oscillation between the reading of lines (in the structural system), surface (revealed at the base of the funnels), and volume (most present in the overall external view of the pavilion) .  What begins as a reading of volume ultimately reveals a system of deep spatial cavities through which an intricate structural system moves in and out of view.  These qualities are accentuated further by both natural and artificial lighting effects.  The thinness and the lightweight color of the fabric produces a changing set of effects as natural lighting conditions change throughout the day.  The fabric is at times translucent with a ghostly network of structure revealed beyond , and at other times opaque with dramatically warped shadows cast across the undulating surfaces.  The lighting for the after-party was an opportunity to take that one step further, using changing color gradients to highlight the eccentric forms at the bottom funnels.

/wp-content/uploads/2013/05/_c_xwwFf-Il213IDMEvnJjT2m-fNTFF5xfyu0a-THmJCsL0nGxK7nL1T_34iyzIfxwm3_3WtEvwJ9pFta8Q2lVmdhhgfcJrFiLb.jpg

/wp-content/uploads/2013/05/_c_WPgjk0NuvrPPR5p3LQxMbAhxSiXK6gOtboCYpHOFOXROP9exsrP4VBvItGD3X0wA_ARb57hxAHRGOTIdJwH93dT0i_C_zOZc.jpg

/wp-content/uploads/2013/05/_c_2RvSy1afWDkeoI3ikkGl9Z0ZjRtk1jJU138sX1huemEi7NDUYYCPOhhgVF0Ub1fC_7UtDq6xx9V7qi_YKSohbXeWc2WzirAD.jpg

/wp-content/uploads/2013/05/_c_aospSQzwMOQoHgTN6EFufPdnGSPJL7WYlYa3vX208w5kn9gWO3qFN7N3ESDJQPGWk7RkKQiyBvbOQppWJSMJATfMf9rl3Juv.jpg

/wp-content/uploads/2013/05/_c_CbRqblbjCYgEj1uUYGk2ttKfOkNkuDMxbQJGRBYKTGrHOrqfx8tYQXMbsf55v6zScX7JIGzYwQWdbME0pXh8S5FYUNuexfho.jpg

/wp-content/uploads/2013/05/_c_9RMlUdRIMvCXmoVlzIjt-9ln07vTdgrKNMCj2vsTWXk_1bFYNupmfLcDRGR_RcFGAAOAEAEv-sZFM5abfpgdjicdZj37_ZCB.jpg

/wp-content/uploads/2013/05/_c_nTDQ3CTAD7ddtRlRJd4pyswPxgCA90fUCUNOnI-eyILoOkUxcFLhWFDDv9hhAOa-VShm15eZKQjtcp2JAeLNJskQ-jTHETqb.jpg

/wp-content/uploads/2013/05/_c_OuQM9uxFVaO7sxviZ2BnxsBvoneB7gzz1OfsIM-GvMyWv4lq4SI-kHoJ6vBC880y1EI78e1TpbLtn6BpoUvEhH5JAZwi3Gbb.jpg

/wp-content/uploads/2013/05/_c_iNAPAOOrUgkqfFq351Az9XMz0JsINkaZFJFowxUTPP9s_EwLF72c9M0Y3nQrRzNpClG2DkD8WS0nGXa0zp7-SUMAxMMOWOs2.jpg

/wp-content/uploads/2013/05/_c_iSUXxDU6O061lQk-gPa1pxVlzHemSMwIkTzucBATgovnNyKssOl930Nz6nDMKqZud-TkFFm4yHJhhGmDNPg3cgk-P2CaAw3g.jpg

/wp-content/uploads/2013/05/_c_RNIhy19QN2brafZGO6zelEIQY78Ab0ArbeZ83HvtLaMh2jREPmA5K3Dy1MTVqZ6XmqpE6w304kCqHuOYhmG3qdjj8arMkAoB.jpg

Video Production:
Luisa Martinez, Mike Piscitello, Patrice Chang, Adam Fujioka, Dwayne Oyler, Jenny Wu
Project Design and Fabrication Team (Oyler Wu Collaborative):
Dwayne Oyler, Jenny Wu, Mike Piscitello, Huy Le, Sanjay Sukie
Project Fabrication and Documentation Team (SCI-Arc): Sandra Reyes, Justin Tan, Jennie Sun, Dan Lu, Daniel Lee, Helena Yun, Noni Pettinger, Jonathan Bruen, Jocelyn Basseporte, Justin Kim, Vaishail Shah, Adam Fujioka, Arnold Kim, Melody Javahevian, Jacky Huang, Patrice Chang, Cody Miner, Shawn Rassekh, Bailey Shugart, Ryan Roark, Chuck Diep, Jennifer Diep, Cathy Qu, Elliott Freeman, Matt Pugh, Deysi Blanco, Stephen Rafferty
Structural Engineering: Nous Engineering, Matt Melnyk
Photography: Scott Mayoral, Art Gray, Clifford Ho, Dwayne Oyler

MORE:  Oyler Wu Collaborative,更多请至:Oyler Wu Collaborative on gooood 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment