STICKS & STONES by Anna & Eugeni Bach

Phenomenon and essence.

Project Specs

Location:
Type:

感谢 Anna & Eugeni Bach 予gooood的分享。更多关于他们:Anna & Eugeni Bach on gooood
Appreciations towards Anna & Eugeni Bach for providing the following description:

San Gregorio的地窖里有一件有趣的艺术品,乍一看,它似乎是一堵木墙,挡住了人们的去路,占据了整个筒拱空间。

An intriguing artifact can be found in the San Gregorio Cellar. At first sight it appears to be a wooden wall that blocks one’s path and occupies the entirety of the barrel-vaulted space.

▼项目概览,overview © Eugeni Bach, Javier Antón

事实上它是由脚手架支撑的胶合板,并且只是装置的外部元素,具有不稳固性和临时性。它的形状与所处空间相同,材质看起来很轻且可移动,而其所处的空间由石头构成,呈现出与之相反的沉重感和稳定性。

Clearly, it is an external element; the fact that it is made as a plywood scaffolding reveals that it is somewhat unstable, and probably, temporary. It appears light and removable, both due to its shape and the materials of its construction, while on the other hand it presents the same shape as the space it occupies, which is in contrast stonelike, heavy and stable.

▼轻质胶合板与石墙产生对比,light plywood contrast with stone wall © Eugeni Bach, Javier Antón

▼细节,details © Eugeni Bach, Javier Antón

走进就会发现木墙旁边有通道可以穿到另一边,拉开帷幕,空间瞬间发生变化,木墙、石头、筒拱全都不复存在,地窖完全变了模样,变成明亮的、欢快的、瞬息万变的构造性空间。穿过这个空间,地窖又恢复原样,刚刚的空间却保留在大脑中。

Up close, it is discovered that the wooden wall allows a passage through, as it moves to one side to allow for a crossing to the other. Therein lies a curtain to be drawn in order to enter, and all of a sudden, a complete change of space…the ashlars, the stone and the vault… the cellar becomes something else entirely; a light, festive, ephemeral and tectonic space. Once can traverse this new space and upon exit confirm that the cellar remains as it was, immutable and stonelike, though the mind retains the altered space just crossed.

▼木墙旁有通道可以穿到另一边,wooden wall allowing a passage through © Eugeni Bach, Javier Antón

▼拉开帷幕,空间对比,open the curtain, space comparison © Eugeni Bach, Javier Antón

▼装置内部,明亮的、欢快的、瞬息万变的构造性空间,interior of the installation,a light, festive, ephemeral and tectonic space © Eugeni Bach, Javier Antón

▼细节,details © Eugeni Bach, Javier Antón

体验过后,石头与帷幕、重与轻、筒拱与吊线、严肃与欢快、立体感与构造性的空间相互重叠,使人们理解了地窖空间,既反映了它的存在,也反映了其对立面。正如刘易斯·芒福德在关于美国建筑史的著作中所述:一旦理解了空间的本质,就可以用“棍棒与石头”来概括一切。

After the experience, both spaces, stone and textile, heavy and light, vaulted and catenary, severe and festive, stereotomic and tectonic, overlap and allow for an understanding of the cellar that reflects both its reason for being and its opposite.As stated in Lewis Mumford’s famous book on the history of American architecture, once a space is apprehended in its essence, everything can be summed up by what it contains: “sticks and stones”.

▼平面与剖面,plan and section © Anna & Eugeni Bach

▼装置内外,interior and exterior of the installation © Anna & Eugeni Bach

Architects: Anna & Eugeni Bach
Collaborators: Mariana Vala (A&EB)
Completion date: 2020
Client: Concéntrico / Festival Internacional de Arquitectura y Diseño de Logroño. Comisariado por / Curated by Javier Peña.
Constructor: PROSMA / www.prosma.es
Material: GARNICA / www.garnica.one
Address: Calado de San Gregorio, Logroño, España.
Photographs: Eugeni Bach, Javier Antón.

More:  Anna & Eugeni Bach     更多关于他们:Anna & Eugeni Bach on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment