Stavros Niarchos Foundation Cultural Centre, Greece By Renzo Piano Building Workshop

Enjoys the view of the sea.

Project Specs

Location:

非常感谢 伦佐·皮亚诺建筑工作室 予gooood分享以下内容。更多关于他们:Renzo Piano Building Workshop on gooood.
Appreciation towards Renzo Piano Building Workshop for providing the following description:

Stavros Niarchos文化中心位于雅典中心南部4公里的卡利地亚。项目坐落于景观花园中,包含希腊国家图书馆和国家大剧院,总占地面积170,000平方米,是一个重要的文化和教育项目。曾在2004雅典奥运会作为跑马场的空地如今被用作停车场,整个项目修复了城市与爱琴海的联系。法利罗湾作为雅典最早的海港,一直与水有着巨大的联系。如今,除了距离上的优势,海港没有任何观海的绝佳视野。为了改善这一环境,项目在场地南头设计了人造山丘,景观沿着山坡向上延伸,并在坡顶到达文化中心,享受壮丽的海景。

▼建筑享受爱琴海风光,the architecture enjoys the sea view ©Michel Denancé

▼沿运河走廊,the corridor along the canal ©Michel Denancé

▼建筑外貌,the appearance © Michel Denancé

▼建筑于景观之中,architecture in the landscape © Mario Carrieri

The Stavros Niarchos Cultural Centre is located in Kallithea, 4 km south of central Athens. An important cultural and educational project, the site will comprise the National Library of Greece and the Greek National Opera in a 170,000 sq m landscaped park. Currently a parking lot left over from the 2004 Olympic Games, once the site of a racetrack, the project restore the site’s lost connections with the city and the sea.As one of Athens’ earliest seaports on Faliro Bay, Kallithea has always had a strong relationship with the water. At present, however, despite its proximity, there is no view of the sea from the site. To restore this, an artificial hill is being created at the south (seaward) end of the site. The sloping park culminate in the cultural center building, giving it spectacular views towards the sea. 

▼鸟瞰建筑,bird view ©RUBY ON THURSDAYS

▼位于景观中轴线上的建筑,the cultural centre is planned with the pedestrian axis © SNFCC – ph. Yiorgis Yerolymbos

▼建筑位于景观坡度之上,architecture on the top of the landscape ©Michel Denancé

歌剧院与图书馆在建筑中共存,以一个公共集会之所作为连通空间,并成为建筑的主要出入口。歌剧院由两个礼堂组成羽翼,一间450坐席的礼堂用作传统歌剧和芭蕾舞剧场,另一间1400坐席的礼堂用作当代实验性演出。图书馆不仅作为学习中心和文化中心,同时作为一种公共资源的集散地,让文化和知识在此共享。

Both opera and library are combined in one building, with a public space, known as the Agora, providing access and connections between the two main facilities. The opera wing is composed of two auditoria, one (450 seats) dedicated to traditional operas and ballets, the other (1.400 seats) for more experimental performances. The library is intended as not only a place for learning and preserving culture, but also as a public resource, a space where culture is truly accessible to share and enjoy.

▼歌剧院礼堂,the auditoria  ©SNFCC ph. George Dimitrakopoulous

▼歌剧院礼堂/入口大厅,the auditoria / the entrance hall © RPBW ph. Shunji Ishida

▼入口大厅,the entrance hall © SNFCC – ph. Yiorgis Yerolymbos

图书馆顶层天棚之下有一间玻璃阅览室,在这里可以360度享受雅典城市和爱琴海风光。基地的视觉和地形伴随着南北走向运河在公园中延续,步行道路成为空间的主轴线。天棚屋顶的遮阳系统足以为10,000平方米的图书馆和歌剧院提供1.5兆瓦的电力。因此在正常运作时,建筑物可以保持能量的自给自足。建筑保持良好的自然通风,建筑与水以运河和人行道为轴线,时刻保持一种连续性。项目旨在获得LEED最高评级。

The entirely glass-walled library reading room sits on top of the building just underneath the canopy roof. A square horizontal transparent box, it enjoys 360-degree views of Athens and the sea. The site’s visual and physical connection with water continues in the park with a new canal that runs along a north–south, main pedestrian axis, the Esplanade. The canopy roof provides essential shade and has been topped with 10.000 sqm of photovoltaic cells, enough to generate 1.5 megawatt of power for the library and opera house. This field of cells should allow the building to be self-sufficient in energy terms during normal opening hours. Wherever possible, natural ventilation has been used. The visual connection with the water continues to the park, where it focus on a channel to the side of the Esplanade, the main pedestrian axis of the site, in the north-south direction.The complex is aiming for a LEED platinum rating.

▼图书馆360度阅览室,reading room of 360-degree view © Michel Denancé

▼屋顶具备遮挡和电力供应作用,the canopy roof provides essential shade and energy © Michel Denancé

▼夜色中的建筑,architecture in the dark © SNFCC – ph. Yiorgis Yerolymbos

▼夜色中的建筑,architecture in the dark © Michel Denancé

▼夜色中的建筑,architecture in the dark © SNFCC – ph. Yiorgis Yerolymbos

▼总体规划,google plus landscape © RPBW

▼天蓬,canopy © RPBW

▼总平面图,the plan © RPBW

▼剖面图,section © RPBW

More: Renzo Piano Building Workshop,更多关于他们:Renzo Piano Building Workshop on gooood.

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment