State Office de Knoop by cepezed + Fokkema & Partners Architecten

Reshaping the past into the future

Project Specs

Location:

感谢 Fokkema & Partners Architecten + Cepezed予gooood分享以下内容。
Appreciation towards Fokkema & Partners Architecten  + Cepezed for providing the following description:

该项目由曾经的Knoop中将军营改造而来,除了作为现代化的政府办公大楼,还为荷兰中央政府下辖的各个部门提供了中央会议枢纽。为了让使用者能够置身于一个透明而鼓舞人心的环境,军营原先的封闭体量被完全拆除,而其宏伟的八边形混凝土立柱则被运用到新建筑中,不仅带来亲切独特的感觉,还与日光充足的中庭空间形成平衡和谐的关系。在2020年的FRAME奖项评选中,该项目凭借其用户至上的设计理念赢得了广泛支持,被颁发以最受大众喜爱的政府办公空间设计奖。

The former ‘Lieutenant General Knoop Kazerne’ has been transformed into State Office ‘de Knoop’, a contemporary office building with additional representation as a central meeting hub for all Dutch Central Government Ministries. To house its new users in a transparent and inspiring environment, the original military compound with a closed structure was stripped completely. The virtues of the old construction with its wide octagonal concrete columns were reinterpreted in the design to offer intimacy and character: a profound counterbalance to a bright and daylight flooded new atrium. At the FRAME Awards 2020, State Office ‘de Knoop’ was awarded the people’s vote for the Governmental interior of the year, thanks to its user-centered design.

▼建筑外观,exterior view ©Lucas van der Wee

新的de Knoop办公大楼由旧体量和一座带有过渡中庭的新体量组成。建筑整体以富有韵律感的、带有纵向条状元素的玻璃立面围合,同时稳固地嵌入到城市肌理之中。布局精确的交通路径和巧妙的空间划分不仅让建筑达到了安全方面的高标准,还为其赋予了能够不断适应未来需求的强大能力。

▼带有纵向条状元素的玻璃立面将建筑嵌入城市肌理,the complex is wrapped with a rhythmic new glazed facade with vertical articulation and strongly embedded in the urban fabric ©Lucas van der Wee

The new state office ‘de Knoop’, comprises an old building hull and a new building extension with a connecting atrium. The complex is wrapped with a rhythmic new glazed facade with vertical articulation and strongly embedded in the urban fabric. Precise logistics throughout the building and clever separations allow the building to meet high-security standards and a great capacity for adaptations in (future) use.

▼场地平面图,site plan

中庭、阳台和楼梯在新的政府办公大楼内创造了连续的空间序列,创造出以用户需求为中心的内部旅程:从大楼入口到餐厅、休息空间和社交空间的这段路程显得开放而热闹,而随着脚步不断深入办公区域和小型会议区,其环境氛围也变得越来越私人化。

Voids, balconies, and staircases make a continuous sequence of spaces in the new Government Office building that was created in collaboration with Cepezed and Rijnboutt. The interior offers a customer journey that centers on users’ needs. This ranges from the open, buzzing environment at arrival, to the restaurant, the break-out areas and social hubs, and which becomes increasingly more personal towards the working domains, with the workplaces and small meeting areas.

▼中庭概览,atrium view ©Lucas van der Wee

办公空间主要分布在风格鲜明的既有建筑中,每个楼层与新的灰空间以及楼梯相互连接。分布在各层的节点区域提供了会议空间,犹如项链上的珍珠一般被串联在一起。每个节点的设计都有些许不同,为的是更好地服务不同类型的使用者。会议中心坐落在新建筑当中,包含了一系列与灰空间和楼梯分布相适应的开放空间。这些开放空间最多可以同时容纳300人,可以作为会议前后的聚集和交流空间。空间的配色参照了四季的变化。

▼分布在各层的节点区域提供了会议空间,anchor points provide a meeting hub on each floor ©Lucas van der Wee

The working domains are mainly situated in the characteristic existing building structure. The floors are now interconnected with new voids and staircases. Anchor points provide a meeting hub on each floor and are strung together with routing like a string of pearls in a necklace, each anchor point slightly different in order to do justice to the representation of the various users. In the conference center, situated in the new construction, open areas are defined along with the voids and staircases. These can house up to 300 people to informally connect before and after meetings. Its color schemes refer to the four seasons.

▼一系列与灰空间和楼梯分布相适应的开放空间,open areas are defined along with the voids and staircases ©Lucas van der Wee

设计还将树木和绿植与建筑相融合,同时借助城市中的地标景观来提供定位。图形和寻路标识的设计展现了设计者对细节和美感的热情和专注。在中庭内的咖啡吧上空,Studio Drift为之设计了一件迷人的装置作品。

Trees and plants are integrated into the design, while views of the city’s landmarks provide orientation. The integration of art and every detail up to the graphics of the wayfinding was designed with a meticulous passion to create a truly integrated design. Studio Drift made an enchanting design for the installation above the coffee bar in the connecting atrium.

▼中庭的咖啡吧,overlook to the coffee bar in the atrium ©Lucas van der Wee

上世纪八十年代的建筑遭到拆毁,常见的原因是其天花板的高度有限、建筑质量欠缺以及空间过于封闭。在该项目中,一系列新增加的灰空间和楼梯空间创造出宽敞而开阔的感觉;灰空间与中庭的衔接令原本中规中矩的建筑变得更加外向;通透的室内环境让既有的建筑空间得以更好地融入新的体量。

Oftentimes eighties buildings get destroyed because of the limited ceiling heights, poor build quality and closed character. With the adding of voids and staircases a newfound spaciousness was created with far-reaching sightlines and open floors. The connection of voids to a new atrium gave the formally introvert building an extrovert feeling while the transparent and fresh identity of the interior also seamlessly connects it to a new building part.

▼透明的层级关系,a transparent sequence of spaces ©Lucas van der Wee

旧建筑中特色鲜明的立柱重新发挥出作用,而专门设计的气候调节系统则保证了办公区域拥有充足的层高。细节部分,裸露的混凝土表面与新建筑光滑的玻璃表面共同展现出新旧元素的对比与融合。材料搭配保持了简洁,温暖的木材和织物与既有建筑较冷的混凝土元素形成了反差,但并不会影响内部空间的通透感。

▼混凝土立柱与木材和织物在色温上形成对比,the cool concrete of the existing building is contrasted with warm hues of wood and fabrics ©Lucas van der Wee

▼餐吧和休闲区,dining and seating area ©Lucas van der Wee

▼公共区域,public area ©Lucas van der Wee

The old structure with its characteristic columns is now an asset, and by designing a special climate system, ample height is ensured in the office areas. Details like the exposed raw concrete against the smooth glass surface of the new elements and facade, emphasize the fluid merge between old and new. The materialization scheme was kept simple, the cool concrete of the existing building is contrasted with warm hues of wood and fabrics, never compromising on transparency.

▼室内细部,interior detailed view ©Lucas van der Wee

▼走廊灯光效果,corridor with lights on ©Lucas van der Wee

在经过大范围的招标后,荷兰中央政府机构最终委任R Creators集团来控制项目的设计、建造和运营,并与之签订了20年的开发阶段合约,使后者可以领取资金以实施建筑的维护和运营。

尽管设计任务书中包含了涉及功能、安全、声学、气候、可持续性和美观性的多达21014项要求,设计团队依然出色地完成了任务,尽其所能地创造出最舒适友好的办公环境。立足于“人与建筑的中心”这一观念,该项目被评选为荷兰最受欢迎的政府办公建筑,室内设计部分还获得了享有声誉的FRAME大奖。

▼广场视角,view from the square ©Lucas van der Wee

The Dutch Central Government Agency commissioned the design, construction, and operations to the consortium R Creators after an extensive bidding process. They are contracted to finance the transformation with an exploitation phase of 20 years, making them responsible for maintenance and operation. This made for a complex field of stakeholders, various users, and strict government requirements.

Although the Programme of Demands consisted of 21014 requirements – relating to functionality, safety, acoustics, climate, sustainability, and aesthetics – the team managed to realize the extremely high ambitions while creating the most comfortable and welcoming working environment. According to ‘Centre for People and Buildings’ it is one of the most appreciated Dutch Government Office Buildings to work in and the interior was awarded a prestigious FRAME Award.

▼中庭夜景,atrium night view ©Lucas van der Wee

▼平面图,floor plans

▼剖面图,section  

project: Rijkskantoor ‘de Knoop’ (Government Office Building)
contracting authority: Central Government Real Estate Agency (Rijksvastgoedbedrijf)
https://english.rijksvastgoedbedrijf.nl/
client: R Creators:
A consortium of Strukton Worksphere, Ballast Nedam, Facilicom
Site of the building: Mineurslaan 500, 3521 AG Utrecht
Total area: 32.944 m² gfa
Start Design: January 2014
Completion: February 2018
Photography: Cepezed | Lucas van der Wee
Building Architecture CEPEZED, Netherlands, www.cepezed.nl
Interior Architecture FOKKEMA & PARTNERS ARCHITECTEN. www.fokkema-partners.nl
Urban Architecture RIJNBOUTT, Netherlands www.rijnboutt.nl
Design Team: Laura Atsma, Marjan van Diepen, Pieterjan Corten, Rick Rijkse, Patrick
Levie, Anne Marie Boon (Fokkema & Partners) Ronald Schleurholts, Jan Pesman, Paddy Sieuwerts, Jaap
Bosch, Ruben Molendijk, Lisen Hablé, Steven Goeman, Peter van den Heuvel, Ronald van Houten, Rutger
Kuipers, Robertus de Bruin, Jorg Voogt, Paul Oehlers, Frank Smit (Cepezed)
Contractor Strukton Worksphere
Contractor Ballast Nedam
Operations and Maintenance Facilicom
Structural engineer Pieters Bouwtechniek, Delft
Installation engineer Strukton Worksphere, Maarssen
Building physics engineer DGMR, Den Haag
Building consultancy Deerns, Rijswijk
Installation technique Strukton Worksphere, Maarssen
Steel construction Staalbouw Nagelhout Bakhuizen, Bakhuizen
Facade De Groot & Visser, Gorinchem
Floor covering Maasdam, Waddinxveen (supplier)
– Interface (project carpet)
– Marazzi (ceramic stone)
Walls Verwol, Delft (interior walls, partition systems, acoustic panels)
Jalousie systems/sunscreens Hunter Douglas
Ceiling systems Inteco
Lighting Trilux, Amersfoort
Furniture Maasdam, Waddinxveen (dealer)
Gielissen, Eindhoven (fixed furniture)
Textiles De Ploeg, Helmond (curtains)
Presentation systems BIS, Ridderkerk (Audio-Visual & ICT integration)

More:Fokkema & Partners Architecten Cepezed 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment